Kampus & Pendidikan 25 Oct, 2023

Hab Kejuruteraan Komunikasi MMU NexGen! Kolaborasi MMU-ZTE Corporation! Bagi perkasa modal insan!

Share this


Universiti Multimedia (MMU) dan ZTE Corporation melancarkan pembukaan “Hab Kejuruteraan Komunikasi MMU NexGen”, sebuah hab kejuruteraan bagi kemudahan pelajar, penyelidik dan kakitangan dalam bidang kejuruteraan dan telekomunikasi. 

Hab tersebut dirasmikan oleh Teo Nie Ching, Timbalan Menteri Kementerian Komunikasi dan Digital, Malaysia di Kampus MMU, Cyberjaya, pada 17 Oktober 2023 lalu.

Dalam majlis pelancaran tersebut, Nie Ching telah menandatangani plak peringatan sebagai simbolik permulaan operasi hab berkenaan.

Dalam ucapan perasmiannya, beliau memuji langkah kolaborasi antara MMU dan ZTE  yang disifatkannya sebagai inisiatif berwawasan dan menjadi kunci penting untuk mengukir masa depan pembangunan bakat telekomunikasi di Malaysia.

Kerjasama ini merangkumi program pembangunan bakat Komunikasi Generasi Seterusnya yang komprehensif yang merangkumi keseluruhan pendidikan universiti pelajar dan memberikan sokongan kepada pekerjaan pascasiswazah mereka. 

Ia termasuk biasiswa, sukatan pelajaran kuliah yang disesuaikan, projek penyelidikan, latihan amali yang mendalam, dan peluang pekerjaan.

Di bawah kolaborasi itu, MMU dan ZTE menubuhkan tiga makmal termaju, iaitu, "makmal NexGen," "makmal IDEAS" dan "makmal Inspire and Innovate," yang menampilkan era baharu dalam penyelidikan dan pembangunan telekomunikasi.

"Hab Kejuruteraan Komunikasi MMU NexGen" dipandu oleh empat tonggak utama iaitu meningkatkan kemahiran profesional pelajar, memupuk kreativiti dan semangat, menjana projek penyelidikan serta pembangunan berkualiti tinggi, dan menggalakkan penyertaan industri yang lebih besar. 

Kerjasama itu mewakili lonjakan ketara ke arah memupuk generasi jurutera dan inovator komunikasi, memacu inovasi, memupuk bakat, dan mempercepatkan evolusi industri telekomunikasi di Malaysia.Prof. Dato' Dr. Mazliham Mohd Su'ud, Presiden MMU berkata, “Kami berbesar hati untuk menjadi tuan rumah projek ini di MMU. Kami yakin kerjasama kami akan memperkasakan lebih ramai rakyat Malaysia untuk berjaya. 

“Hab Kejuruteraan Komunikasi MMU NexGen' mempamerkan komitmen kami untuk menyampaikan pendidikan dan penyelidikan peringkat atasan. Kerjasama ini akan menyediakan pelajar dengan sumber, bimbingan, dan peluang untuk cemerlang dalam industri telekomunikasi.”

Gu Junying, Pengarah Eksekutif dan Naib Presiden Eksekutif di ZTE, berbangga dengan perkongsian ZTE dengan MMU kerana ia menekankan komitmen ZTE yang tidak berbelah bahagi untuk memupuk bakat telekomunikasi, penting untuk memacu kemajuan dan inovasi industri. 

Melalui hab penyelidikan itu, ZTE membuat pelaburan besar bukan sahaja pada masa depan industri telekomunikasi tetapi juga dalam memajukan inovasi dan kemajuan digital, sebagai sokongan untuk rangka kerja dasar Madani Malaysia. - KitaReporters/MMU

16
11
0
9
0
You will be interested