Menara Gading 09 Aug, 2021

331 dari universiti tempatan, antarabangsa sertai APYS 2021! Sidang kemuncak belia secara online

@samsudin oli mohamed
34 tahun berpengalaman sebagai Jurufoto Berita Harian, Jurufotografi UUM, Wartawan bebas Akhbar Berita Harian, Harian Metro, Utusan Malaysia, Kosmo, Sinar Harian, Majalah Pendidik, Dewan Masyarakat, Rtm Kedah/Perlis, Penceramah Fotografi, kewartawanan

Share this

Persidangan Asia Pacific Youth Leadership Summit 2021 (APYS 2021) mulai 2 Ogos hingga 21 Ogos 2021.


Seramai 331 peserta dari universiti tempatan dan antarabangsa menyertai persidangan Asia Pacific Youth Leadership Summit 2021 (APYS 2021) (Sidang Kemuncak Kepimpinan Belia Asia Pasifik) mulai 2 hingga 21 Ogos 2021 secara dalam talian yang dianjurkan oleh kelab yang menyatukan pelajar-pelajar elit UUM iaitu Beta Gamma Sigma (BGS) Chapter Universiti Utara Malaysia (UUM).

Persidangan pertama kali yang dijalankan secara dalam talian kerana pandemik COVID-19 ini turut mendapat kerjasama daripada rakan strategik dan The Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW) Malaysia yang bertindak sebagai mentor kepada BGS Chapter UUM untuk menguruskan aktiviti-aktiviti yang terkandung dalam APYS 2021.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan UUM


Dr Hendrik Lamsali merasmikan Persidangan  Asia Pacific Youth Leadership Summit 2021 (APYS 2021) secara dalam talian.


Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UUM, Prof Madya Dr Hendrik Lamsali berkata, walaupun persidangan ini tidak dapat dijalankan secara bersemuka akibat pandemik COVID-19 namun jumlah penyertaan peserta yang menyertai persidangan julung kali secara dalam talian ini menunjukkan keberkesanan penganjurannnya.

Beliau yang juga Presiden BGS Chapter UUM berharap melalui persidangan yang disertai peserta dari 25 universiti tempatan, sepuluh universiti antarabangsa, rakan strategik dan penaja ini pastinya memberi peluang kepada mereka untuk menambah pengetahuan, memperbaiki kemahiran kepimpinan, berkongsi pengetahuan dalam membuat keputusan.

Peserta juga diharapkan akan menjadikan persidangan ini sebagai platform bagi menyuarakan pandangan dan idea mereka mengenai pemerkasaan kalangan belia dengan kerjasama dari ICAEW Malaysia selaku rakan strategik dan penaja APYS 2021.


Peserta persidangan.


“Saya yakin persidangan yang bertemakan "Memperkasakan Belia dengan Penglibatan Antarabangsa" yang dipilih untuk persidangan kali ini pastinya akan membawa manfaat kepada semua peserta untuk kerjaya masa depan mereka setelah tamat pengajian nanti,” ujar beliau ketika berucap merasmikan persidangan secara dalam talian itu.

Prof Madya Dr Hendrik juga mengucapkan terima kasih kepada semua peserta dan penaja Andrew Yew dari ICAEW Malaysia yang akan memberi peluang kepada pemenang Business Case Study Challenge APYS 2021 untuk menerima bimbingan khas dan menyertai ICAEW Business Case Study Challenge 2022. 

Manakala bagi kumpulan yang berjaya memenangi pertandingan pula akan berpeluang mewakili Malaysia dalam ICAEW Greater China & Southeast Asia Regional Business Case Study Challenge 2022.


Peserta dari universiti tempatan dan luar negara.


Sementara itu Koordinator BGS Chapter UUM, Dr Mazrah Malik ketika dihubungi berkata antara peserta dari universiti antarabangsa yang turut menyertai persidangan ini ialah dari Cardiff  University, Wales; University of Leeds, England; Institute of Management Technology of Ghaziabad, India; Ritsumeikan APU, Japan; Universitas Airlangga, Indonesia; Sunan Ampel State Islamic University, Indonesia; Universitas Katolik Atmajaya, Indonesia; Indonesia International Institute for Life Sciences, Indonesia; Institut Teknologi Bandung, Indonesia; dan Peking University, Beijing, China.

Manakala panel dan juri yang akan menjayakan persidangan ini antaranya Pengasas dan Pengarah Urusan Rompin Integrated Pineapple Industries Sdn Bhd Patrick Teoh, Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Skilio Singapore Felix Tan, dan juga Pengarah Eksekutif dan Advisory BDO Malaysia Pam Lee.

Moderator persidangan ini ialah Taqi’Uddin Hamzah dari Product Development Associate in Kenanga Islamic Investors Berhad. - KitaReporters


Persidangan julung kali yang dianjurkan ini menjadi pentas untuk memberi peluang kepada peserta untuk menambah pengetahuan dan memperbaiki kemahiran kepimpinan.


1
0
0
0
0
You will be interested

100 peserta Penjana UA termasuk UUM diterima bekerja! Bukti sinergi universiti, rakan industri!

Program Dana STLM UUM - PKT Logistics buktikan sinergi antara universiti, rakan industri mampu dalam bekalkan guna tenaga yang menepati kehendak pasaran semasa

UUM sedia terima pelajar pulang ke kampus Oktober 2021! Perlu terlebih dahulu lengkap divaksin!

UUM bersiap sedia terima kemasukan pelajar secara fizikal bagi Sesi Akademik 2021/2022 dalam semua fasa PPN bermula Oktober 2021. Penuhi syarat lengkap vaksin
Samsudin Oli Mohamed in Menara Gading 1 week ago

Isu kediaman pelajar! Universiti kena selalu siap siaga! Urus risiko, bencana seperti COVID-19!

Universiti Awam (UA) perlu sentiasa bersiap siaga untuk mengurus risiko dan bencana yang boleh berlaku pada bila-bila masa seperti penularan pandemik COVID-19
Samsudin Oli Mohamed in Menara Gading 1 week ago

Nak sambung belajar? Layari Hari Terbuka Pascasiswazah Maya UiTM 21-22 Ogos, 28-29 Ogos 2021!

UiTM anjurkan Hari Terbuka Pascasiswazah secara maya pada 21-22 Ogos, 28-29 Ogos 2021 dengan layari platform Pameran Pendidikan Pascasiswazsh Maya Terbesar 2021
Fariza Saidin in Menara Gading 1 month ago

MB Selangor lawat PPV UIAM-SelVAX di kampus Gombak! Bantu capai imuniti kelompok negeri Selangor

UIAM bekerjasama dengan kerajaan Selangor melalui Program Vaksin Selangor (SelVAX) untuk wujudkan PPV UIAM-SelVAX di Kampus Gombak selama 2 hari 17-18 Ogos 2021
Roslan Rusly in Menara Gading 1 month ago