Kampus & Pendidikan 08 Aug, 2023

Tahniah Taylor's! Tubuh Makmal Impak Keselamatan Makanan dan Nutrisi! Pacu perubahan, transformasi!

@editor 2
Semua kenyataan media atau media releases boleh dihantar kepada Editor KitaReporters. Sila sertakan juga gambar iringan untuk siaran. Emel: kita.reporters@gmail.com atau editor.kitareporters@gmail.com

Share this


Berbekalkan misi untuk memberi inspirasi dan menggalakkan komunitinya untuk menjadi pemacu perubahan dalam sistem makanan, dan komponen utama Food Security and Nutrition Impact Lab (Makmal Impak Keselamatan Makanan dan Nutrisi), Taylor's University baru-baru ini melancarkan Taylor's Urban Farm (Ladang Bandar Taylor atau TUF) di kampusnya di Subang Jaya, Selangor. 

Diutamakan untuk menjadi pemacu perubahan, TUF menawarkan "bidang siasatan" fizikal seluas satu ekar di mana pelajar dan kakitangan sama-sama boleh bertindak balas secara aktif dan intelektual kepada keperluan untuk transformasi dalam sistem makanan melalui inovasi dan teknologi.TUF menempatkan lebih 20 jenis sayur-sayuran, buah-buahan dan herba melalui tiga sistem penanaman yang berbeza: vertical towers, grow beds, dan autopots. 

Bagi menyokong amalan lestari, ladang bandar itu melaksanakan sistem gelung tertutup yang mengurangkan pergantungan kepada input luaran dan mengukuhkan kitaran nutrien melalui kitar semula air yang digunakan untuk menanam tumbuhan. 

Setiap tahun, ladang itu mempunyai kapasiti untuk menanam dan menuai jumlah keluaran lebih daripada 4000kg hasil yang segar, organik, dan bebas racun perosak.

Sistem ini meminimumkan bahan larian seperti racun perosak dan baja daripada mencemari air bawah tanah dan sumber air permukaan, tidak seperti pertanian tradisional. 

Ladang ini adalah separa automatik melalui penggunaan sistem Internet of Things (IoT) Nido One yang tepat yang boleh mengawal dan mengesan secara automatik beberapa faktor dalam sistem penanaman hidroponik seperti tahap pH air, larutan nutrien, dan parameter iklim seperti suhu dan kelembapan.


Dr Pradeep Nair (empat dari kiri) dan Dr Phelim Yong (empat dari kanan) bergambar bersama tenaga akademik dan pelajar Taylor's University.


“Teknologi dan inovasi yang ada serta komitmen kami terhadap pembelajaran berteraskan tujuan, ditambah pula dengan kerjasama pelbagai disiplin dalam institusi kami, meletakkan kami dalam kedudukan utama untuk menjadi pemain utama dalam penanaman, penguatan dan pemudahcaraan perdebatan dan aktivisme yang boleh mempengaruhi perubahan kepada sistem makanan. 

"Dengan membina sistem makanan dan pertanian yang lestari untuk memastikan keselamatan makanan, kami boleh memainkan peranan kami untuk meningkatkan keseluruhan pemakanan dan kelestarian bekalan makanan Malaysia menjelang 2030,” kata Profesor Dr Pradeep Nair, Timbalan Naib Canselor dan Ketua Pegawai Akademik di Taylor’s University.

Tambahan pula, Profesor Madya Dr Phelim Yong, Ketua School of Biosciences (Pusat Pengajian Biosains) di Taylor’s University, membayangkan TUF sebagai makmal hidup pelbagai disiplin yang akan memanfaatkan kakitangan universiti dan pelajar, meningkatkan celik makanan mereka. 

Selain itu, ruang itu bertujuan untuk menyokong penyelidikan akademik dan pertanian yang berkaitan pada peringkat sarjana muda dan pascasiswazah, khususnya dalam penanaman tanaman bagi sistem hidroponik.

Kepentingan peluang pembelajaran berasaskan pengalaman yang ditawarkan TUF diserlahkan melalui program Minor in Sustainable Urban Farming. Taylor’s ialah universiti swasta pertama di Malaysia yang menawarkan pilihan pengajian ini di mana pelajar akan diajar beberapa modul dalam bidang seperti pembangunan tanaman, pengeluaran dan pengurusan melalui sistem hidroponik, pertanian lestari, dan automasi pertanian dan pengurusan data.

“Melalui pengalaman ini, pelajar akan mendapat pengetahuan praktikal dalam amalan pertanian bandar yang mampan, yang bukan sahaja menyumbang kepada pemeliharaan alam sekitar tetapi juga menggalakkan kesihatan awam dan menyokong komuniti tempatan,” katanya.

Secara keseluruhannya, 80 peratus daripada hasil yang ditanam di TUF akan dibekalkan ke dapur akademik universiti, membolehkan pelajar dari Taylor's Culinary Institute (Institut Kulinari Taylor’s) dan School of Food Studies and Gastronomy (Pusat Pengajian Makanan dan Gastronomi) mengakses bekalan segar dan berkhasiat seperti sayur-sayuran, buah-buahan dan herba yang ditanam dalam kampus yang sama. 

Akses ini akan membolehkan mereka belajar tentang amalan hijau yang mementingkan sosial, cara mendapatkan bahan-bahan, menjalankan penilaian deria, memenuhi keperluan pelanggan dengan keperluan pemakanan yang berbeza, seterusnya memperkasakan mereka untuk mencipta pengalaman makan "dari ladang ke garpu" yang luar biasa sepanjang perjalanan akademik mereka dan kerjaya masa depan dalam industri kulinari dan hospitaliti.Menurut Indeks Keselamatan Makanan Global 2022 oleh Economist Impact, Malaysia menduduki tempat #41 pada peringkat global dalam keselamatan makanan dan #2 di Asia Tenggara, berikutan pandemik COVID-19. Dengan banyak bahan makanan asas yang tidak mencapai tahap sara diri penuh untuk menyara penduduk, negara ini amat bergantung kepada import makanan dari negara lain untuk memenuhi permintaan rakyat dan industrinya, dan terkumpul kepada RM 482.8 bilion sejak 10 tahun lalu, menurut Jabatan Perangkaan Malaysia.

Berusaha untuk menjadi penyelesaian positif kepada sistem makanan dan pertanian negara, TUF adalah sebahagian daripada Makmal Impak Keselamatan Makanan dan Nutrisi yang bertujuan untuk menamatkan kebuluran, ketidakamanan makanan, dan kekurangan zat makanan. 

Secara keseluruhannya, Taylor’s telah memperkenal 13 Impact Labs di mana ahli akademik, pelajar, dan rakan kongsi luar bekerjasama untuk menyampaikan penyelesaian yang menyumbang kepada kemakmuran bersama komuniti, selaras dengan Matlamat Pembangunan Lestari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UN SDGs). - KitaReporters/Kenyataan Media


9
13
0
9
0
You will be interested