Menara Gading 01 May, 2022

1,000 calon ke universiti gagal peperiksaan! Angkara 'patuh' arahan! Tak tulis nama, nombor ujian!

@zuhayati yazid
Memulakan kerjaya sebagai wartawan sejak 2007 dan masih mewarnai dunia penulisan sehingga kini.

Share this


MELANGKAH ke menara gading pasti menjadi kebanggaan setiap individu, usaha keras sekolah akhirnya membawa diri kepada kehidupan kampus.

Namun sebelum melangkah universiti pasti akan menduduki peperiksaan yang sangat mendebarkan.

Di Thailand berlaku kisah mengejutkan angkara kesilapan teknikal berlaku sehingga kira-kira 1,000 calon menjadi mangsa keadaan selepas dilaporkan gagal dalam peperiksaan kemasukan ke universiti awam di negara itu.


Lagi kisah-kisah menarik berkaitan peperiksaan


Kegagalan berkenaan bukannya disebabkan calon terbabit tetapi didakwa berpunca daripada penyelia peperiksaan yang memaklumkan semua calon bahawa mereka tidak perlu mengisi dua maklumat penting iaitu nama dan nombor siri peperiksaan berkenaan pada kertas peperiksaan mereka.

Bagaimanapun selepas keputusan diumumkan, 1,000 calon mendapat markah 0 berikutan gagal mengikuti garis panduan yang ditetapkan.

Situasi mendebarkan tersebut menyebabkan sekumpulan pelajar menggesa Menteri Pengajian Tinggi, Sains dan Penyelidikan dan Inovasi, Anek Laothamatas meneliti semula keputusan peperiksaan terbabit.


ANEK LAOTHAMATAS


Malangnya, Majlis Presiden Universiti Thailand (CUPT) enggan menyemak kertas peperiksaan mereka kerana tidak mematuhi garis panduan rasmi yang memerlukan pelajar menyatakan nama dan nombor siri pada helaian masing-masing.

Namun, kesemua calon berkenaan tetap meminta Laothamatas meneliti semula keputusan peperiksaan kemasukan universiti mereka. 

Peperiksaan itu merangkumi dua bahagian dalam bahasa Thailand dan Inggeris yang mana kedua-duanya membawa markah maksimum 150.

Bagaimanapun, beberapa pelajar berasa terkejut selepas diberikan markah sifar pada bahagian bahasa Thailand dalam peperiksaan berkenaan. Sementara itu, pengurus Sistem Kemasukan Universiti Thailand memaklumkan CUPT sudah berhubung dengan penyelia peperiksaan selepas menerima bantahan daripada 1,000 pelajar.

Penyelia bertanggungjawab itu salah faham mengenai soalan pelajar yang menanyakan sama ada mereka perlu menandatangani nama sebelum keluar dari dewan peperiksaan.

Bagaimanapun pengurusan berkenaan memaklumkan mereka kesuntukan masa menyebabkan mereka tidak dapat membuat sebarang perubahan.   

Alahai sedih betul, orang lain buat silap tapi orang lain pula jadi mangsa. - KitaReporters 

 

9
15
0
7
0
You will be interested

Untunglah majikan! Inisiatif Program iCadet MMU! Siswazah lebih bersedia masuki alam pekerjaan!

Melalui inisiatif dinamakan Program iCadet, pelajar-pelajar MMU yang berkelayakan akan dilatih jadi graduan yang bersedia masuki alam pekerjaan untuk industri

Corp Comm MMU in Menara Gading 2 weeks ago

50 tahun Masscom UiTM! Forever Young & Still Kicking! Graduannya serba boleh, semangat juang tinggi!

Fakulti komunikasi dan Pengajian Media (FKPM) atau lebih dikenali sebagai Masscom UiTM Shah Alam sambut ulang tahunnya ke-50. Antara fakulti komunikasi terawal
Hariyati Ariffin in Menara Gading 5 days ago

Keputusan permohonan ke UA pada 25 Sept 2022! Bagi lepasan STPM dan setaraf! Semakan secara online!

\Pelajar-pelajar lepasan STPM 2021 atau yang setaraf dengannya boleh semak keputusan ke Universiti Awam (UA) bagi pengajian sesi 2022/2023 bermula 25 Sept 2022
Nur Sabrina Samsudin in Menara Gading 1 week ago

Majlis Anugerah Bakat MAPUM 2022 di UMT! Tahniah pemenang anugerah! Tahniah UUM rangkul 8 anugerah!

KPT untuk julung kalinya menganjurkan Majlis Anugerah Bakat MAPUM (MABMA) 2022 kepada warga kerja Majlis Perumahan Universiti-Universiti Awam Malaysia (MAPUM)
Nur Sabrina Samsudin in Menara Gading 1 week ago

Meneroka Potensi, Menjulang Kecemerlangan! Cara UMT raikan kecemerlangan seluruh warga universiti!

Bertemakan Meneroka Potensi Menjulang Kecemerlangan, UMT raikan kecemerlangan bakat ahli akademik dan staf sokongan akademik dalam Majlis Anugerah Tahunan (MAT)
Mohammad Ishak in Menara Gading 1 week ago