Kampus & Pendidikan 11 Mar, 2024

Tahniah Maxis dan UiTM! Jalin kerjasama industri-akademi dalam peningkatan kemahiran digitalisasi!

@gamal nasir mohd ali
Seorang wartawan selama lebih 30 tahun selepas menyertai Utusan Melayu pada 1989. Bergelumang dalam bidang Online sejak 2000 dan kini mengendali KitaReporters dan UtusanPress. Emel: gamalnasir@gmail.com

Share this


Maxis dan Universiti Teknologi Mara (UiTM) mengumumkan kerjasama selama tiga tahun untuk memupuk hubungan yang lebih dinamik antara akademia dan industri bagi manfaat pelajar semasa dan graduan UiTM yang akan datang.

Kerjasama tersebut telah dimeterai melalui sebuah majlis Memorandum Persefahaman (MoU), oleh Ketua Pegawai Eksekutif Maxis, Goh Seow Eng dan Naib Canselor UiTM, Profesor Datuk Dr Shahrin Sahib @ Sahibuddin pada 8 Mac 2024.

MoU tersebut memberi tumpuan kepada beberapa bidang: 

  • (1) Perkembangan kerjaya: Memperkasakan pelajar UiTM dengan kemahiran digital yang mempunyai permintaan tinggi melalui program pembangunan kemahiran dan jangkauan pendidikan, 
  • (2) Perkongsian ilmu: Pertukaran pengetahuan dan peningkatan kemahiran di kampus oleh penceramah dan jurulatih jemputan Maxis, dan 
  • (3) Sisa elektronik (e-Waste): Sebuah program bersama untuk menggalakkan kelestarian alam sekitar melalui pengurusan e-waste di kampus dengan menggunakan program pengurusan e-waste pengguna Maxis yang berterusan.


Goh Seow Eng dan Profesor Dr Shahrin bin Sahib @ Sahibuddin (kiri)


Kerjasama itu bukan sahaja merangkumi bidang akademik dan pembangunan kemahiran, malah turut memupuk aktiviti kokurikulum seperti e-Sukan. 

Secara kumulatif, program-program di bawah MoU tersebut boleh mewujudkan platform untuk pelajar UiTM membangunkan set kemahiran serba boleh yang akan memupuk kerjasama antara rakan sebaya dan memperluas peluang peningkatan kerjaya.

“Inisiatif bersama ini menekankan komitmen kami untuk memberikan belia Malaysia peluang yang tiada tandingan dalam pembelajaran, perkembangan dan pembangunan profesional. 

"Dengan menggabungkan semangat inovatif Maxis sebagai syarikat telekomunikasi bersepadu terkemuka, dan kecemerlangan akademik UiTM, kami menjangkakan kolaborasi yang akan membuahkan hasil bersama,” kata Seow Eng.

“Dengan MoU ini, UiTM mengukuhkan dedikasinya untuk memberikan pelajar pengalaman pembelajaran komprehensif yang tidak terhad kepada bilik darjah. 

"Melalui program pembangunan kemahiran, jangkauan pendidikan dan peluang penglibatan, kami dapat membentuk pelajar menjadi pemimpin dalam era digital. 

"Kami berasa sukacita kerana dapat bergabung tenaga dengan Maxis, sebuah rakan industri yang disegani, untuk memperkayakan lagi perjalanan pendidikan pelajar kami,” kata Dr. Shahrin.

UiTM telah menjadi rakan kerjasama dipercayai Maxis dalam bidang pendidikan sejak 2022 melalui kerjasama kedua-dua entiti tersebut dalam penghasilan kandungan e-pembelajaran komuniti untuk portal eKelas Maxis. - KitaReporters/Kenyataan Media


16
11
0
16
0
You will be interested