Kampus & Pendidikan 31 Jan, 2024

Pembinaan Bilik Sensori! Usaha sama Taylor's College dan SK Bingkor! Untuk pelajar pendidikan khas!

@editor 2
Semua kenyataan media atau media releases boleh dihantar kepada Editor KitaReporters. Sila sertakan juga gambar iringan untuk siaran. Emel: kita.reporters@gmail.com atau editor.kitareporters@gmail.com

Share this


Dalam usaha untuk mengukuhkan peluang pembelajaran yang saksama melalui pendekatan pembelajaran berlandaskan tujuan, Taylor's College dan SK Bingkor telah mengumumkan pelaksanaan inisiatif Bilik Sensori iaitu 'Bilik Terapi Indrawi Bersepadu dan Projek Snoezelen'. 

Institusi tersebut dengan bangga menyokong Cikgu Velerie Wheeleveron Primus, pemenang  Anugerah Pendidik Rise 2023, untuk memperkukuh pengalaman pembelajaran terutama untuk pelajar-pelajar pendidikan khas di sekolah tersebut.

Josephine Tan, Pengarah Kampus Taylor's College, berkata "Dalam misi kami untuk menjadi bukan sahaja institusi pengajian tinggi terbaik di dunia tetapi juga yang terbaik untuk dunia, kami menyedari bahawa pendidikan merupakan asas kejayaan sepanjang hayat. 

"Kami percaya bahawa pelaburan dalam projek seperti ini berperanan sebagai pemangkin untuk perubahan yang bermakna — bukan hanya untuk pelajar dan sekolah, tetapi juga bagi ekosistem pendidikan negara kerana ia meletakkan asas untuk masyarakat yang lebih berdaya, berpengetahuan, dan makmur. 

"Bilik Terapi Indrawi Bersepadu dan Projek Snoezelen mencerminkan komitmen kami untuk mentakfirkan semula pendidikan dan memupuk persekitaran pembelajaran yang inklusif dan transformatif."

Pembiayaan projek ini dijalankan pada satu masa di mana terdapat keperluan segera untuk kemudahan pembelajaran khusus yang menyokong keperluan pendidikan khas di Sabah. Menurut laporan UNICEF bertajuk "Kanak-Kanak di Luar Sekolah: Konteks Sabah" (2017), walaupun Malaysia menawarkan pelbagai pilihan pendidikan untuk kanak-kanak dengan kekurangan fizikal dan pembelajaran, kemudahan-kemudahan ini terutama terletak di kawasan bandar, mencipta cabaran bagi kanak-kanak kelainan upaya di kawasan luar bandar untuk mengakses sekolah. 

"Walaupun sistem pendidikan khas wujud, tidak semua kanak-kanak yang kelainan upaya menerima intervensi yang diperlukan atau pembelajaran yang sesuai disebabkan oleh faktor-faktor seperti infrastruktur yang tidak mencukupi dan akses terhad kepada teknologi bantu."

Di Keningau, Cikgu Velerie berkongsi bahawa kemudahan pembelajaran untuk keperluan pendidikan khas adalah terhad, terutama ketika menampung pelajar-pelajar yang menghadapi cabaran seperti autisme dan ADHD dalam kelas yang sama.

"Lebih 65% daripada pelajar keperluan pendidikan khas SK Bingkor tergolong dalam demografi yang unik ini. 

"Bagi mereka, perjalanan pembelajaran adalah berbeza, menuntut integrasi elemen pembelajaran berasaskan permainan. 

"Projek ini berfungsi sebagai sistem sokongan yang khusus, memastikan mereka menerima panduan yang melampaui kelas tradisional, secara signifikan meningkatkan keupayaan deria mereka. 

"Menyedari kekurangan kaedah pengajaran konvensional untuk pelajar-pelajar ini, inisiatif kami tetap kukuh dalam membuka sepenuhnya potensi mereka. 

"Melalui panduan yang disesuaikan, projek ini bermatlamat untuk mencipta pengalaman pendidikan yang melampaui amalan biasa, memberdayakan kanak-kanak ini bukan sahaja untuk berjaya tetapi untuk berkembang dalam setiap aspek perjalanan pembelajaran mereka," kata Cikgu Velerie lagi. 


Dari kiri: Josephine Tan, Velerie Wheeleveron Primus dan Madalina Juanis


Beliau menjelaskan bahawa inisiatif ini menggunakan satu kawasan yang ditentukan di premis sekolah untuk pengalaman pelbagai deria yang disesuaikan untuk pelajar-pelajar dengan keperluan pendidikan khas, menggabungkan kedua-dua Bilik Terapi Indrawi dan projek Snoezelen. 

Usaha ini menangani cabaran dalam perkembangan motor, bahasa kognitif, interaksi sosial, tumpuan pembelajaran, dan pengurusan tingkah laku. 

Penting untuk menangani keperluan yang berbeza daripada pelajar pendidikan khas, objektifnya adalah untuk meningkatkan tumpuan, keyakinan diri, relaksasi, tingkah laku, dan perkembangan kognitif. 

Matlamat utamanya adalah untuk menubuhkan persekitaran yang selamat dan memupuk yang kondusif untuk keseluruhan kesejahteraan mereka.

Guru Besar SK Bingkor, Madalina Juanis menjelaskan bahawa projek ini sejajar dengan misi Cikgu Velerie untuk meningkatkan hak-hak pelajar dengan keperluan pendidikan khas di Sabah. 

"Inisiatif ini mencerminkan komitmen kolektif kami untuk menyediakan perjalanan pembelajaran holistik untuk setiap pelajar di SK Bingkor, dan kami mengucapkan penghargaan kepada Taylor's College kerana menyokong inisiatif ini bersama-sama Cikgu Velerie dan turut menyumbang TV pintar untuk digunakan oleh pelajar semasa pembelajaran di bilik terapi tersebut," katanya.Tan menambah bahawa projek ini juga sejajar dengan misi Taylor’s untuk menyokong Matlamat Pembangunan Mampan 4 (SDG 4) yang berusaha untuk memastikan akses pendidikan berkualiti dan saksama untuk semua. 

"Projek ini tidak hanya melambangkan komitmen terhadap inklusiviti tetapi juga mencerminkan ketekunan yang tidak berbelah bahagi untuk membentuk persekitaran pendidikan di mana setiap pelajar, tanpa mengira keperluan unik mereka, bersedia untuk berkembang, belajar, dan diberdayakan untuk mencapai potensi maksimum mereka."

Selain menjadi pemenang Anugerah Pendidik Rise 2023, Cikgu Velerie juga memegang gelaran Ikona Budaya Negeri di Sabah dan telah meraih banyak penghargaan pada peringkat negeri, kebangsaan, dan antarabangsa. 

Ini termasuk Anugerah Guru Cemerlang 2022, Guru Ikona Budaya Negeri Sabah untuk tahun 2021 dan 2022, Anugerah Inovasi Guru 2022, Calon Guru Seni Pertunjukan Kebangsaan 2023, Anugerah Ketua Menteri Sabah 2018, Anugerah Kementerian Teknologi dan Inovasi Negeri Sabah 2019, Anugerah Emas Tarian Folklor Rusia 2021, dan lebih daripada 10 anugerah emas dalam pertandingan inovasi.

Taylor's College akan melancarkan edisi keempat Anugerah Pendidik Rise tahun ini (2024), mengiktiraf pendidik-pendidik luar biasa yang menyumbang kepada perkembangan akademik dan kesejahteraan sosial pelajar mereka. - KitaReporters/Kenyataan Media

10
9
0
14
0
You will be interested