Kampus & Pendidikan 22 Aug, 2023

Wake Up Tioman! CSR 30 pensyarah MMU dan lapan universiti lain! Aktiviti pemuliharaan terumbu karang!

Share this


Seramai 30 pensyarah Universiti Multimedia (MMU) dan lapan universiti lain bergabung untuk melaksanakan projek Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) yang dinamakan 'Wake Up Tioman: Mitigating Climate Change Through Social Innovation' di Kampung Tekek, Pulau Tioman pada 20-22 Julai 2023 lalu.

Diterajui Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT), projek itu bertujuan untuk menjadi contoh cemerlang bagaimana pemuliharaan alam sekitar dan pembangunan komuniti boleh berjalan seiring di samping bertujuan untuk memerangi perubahan iklim dan semuanya dilakukan sambil meningkatkan kehidupan masyarakat tempatan di pulau itu.Pengarah Projek, Dr. R Kanesaraj Ramasamy dari MMU, berkata, “pada masa apabila isu alam sekitar berada di barisan hadapan kesedaran global, projek pecah tanah ini menetapkan duluan yang kukuh. Ia berkisar pada tiga subprojek penting iaitu Pemulihan Karang, Pahlawan Perubahan Iklim dan Pengurusan Sisa.

"Bersama-sama, inisiatif ini bertujuan untuk meningkatkan kesedaran dalam kalangan ahli komuniti pulau itu tentang pemusnahan terumbu karang, perubahan iklim, dan amalan pengurusan sisa makanan yang betul," tambah Dr. Kanesaraj.

Selain MMU, kumpulan pensyarah itu adalah juga dari Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), dan Universiti Teknikal Melaka (UTeM). Dr Kanesaraj berkata, projek itu merupakan pendekatan komprehensif untuk pemulihan pulau melalui inovasi sosial. 

"Inisiatif ini memberi tumpuan kepada kelestarian untuk memulihara dan melindungi keindahan semula jadi dan kepelbagaian Pulau Tioman.

“Ia bermula dengan penanaman terumbu karang baharu, meningkatkan kesedaran tentang perubahan iklim melalui pejuang perubahan iklim muda dalam kalangan murid sekolah, diikuti dengan pendidikan masyarakat mengenai pengurusan sisa makanan yang berkesan dan amalan penyelenggaraan pulau. 

Bersama-sama, inisiatif ini akan memacu pulau itu ke arah masa depan yang mampan, dengan ketara menyumbang kepada mengurangkan kesan perubahan iklim," katanya.Majlis perasmian projek diserikan oleh Dato' Mohd Sharil Abdullah, Pengarah Bahagian Kerjasama Industri dan Masyarakat dari Jabatan Pengajian Tinggi Kementerian Pendidikan Tinggi, dan Mustaza Mukri, Penolong Pengarah Sektor Pembangunan Pelajar Jabatan Pendidikan Negeri Pahang.

Penaja acara termasuk Yayasan Telekom Malaysia sebagai Penaja Berlian, dan Malaysia Rail Link sebagai Penaja Platinum. 

Majlis itu turut menghimpunkan Kementerian Pendidikan Tinggi, Lembaga Kemajuan Tioman (TDA), Reef Check, Yayasan Universiti Multimedia (YUM) dan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tekek. - KitaReporters/MMU

9
11
0
16
0
You will be interested