Kampus & Pendidikan 30 May, 2024

Syabas SMK Jabi! Catatkan peningkatan membanggakan! Usaha keras pelajar dan dedikasi tinggi guru!

@editor 2
Semua kenyataan media atau media releases boleh dihantar kepada Editor KitaReporters. Sila sertakan juga gambar iringan untuk siaran. Emel: kita.reporters@gmail.com atau editor.kitareporters@gmail.com

Share this


Oleh AIN SYAFIA QUTREENIE ALWI


Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bagi tahun 2023 telah diumumkan dan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Jabi di Pokok Sena, Kedah mencatatkan peningkatan yang membanggakan dalam pelbagai aspek pencapaian akademik.

Peningkatan Gred Purata Sekolah (GPS):

Gred Purata Sekolah (GPS) SMK Jabi menunjukkan peningkatan yang ketara dari 6.25 pada tahun 2022 kepada 6.14 pada tahun 2023. 

Peningkatan ini mencerminkan usaha keras para pelajar dan dedikasi guru-guru SMK Jabi dalam meningkatkan kualiti pengajaran dan pembelajaran di sekolah.Peratusan Kelulusan Semua Mata Pelajaran:

Peratusan pelajar yang lulus dalam semua mata pelajaran juga meningkat. 

Daripada 97 calon yang menduduki peperiksaan, 34 pelajar berjaya lulus dalam semua mata pelajaran, menjadikan peratusan kelulusan 35.05%. Ini menunjukkan peningkatan berbanding tahun sebelumnya, di mana 30.09% (34 daripada 113 pelajar) lulus semua mata pelajaran.

Peratusan Kelulusan Layak Sijil:

Satu lagi pencapaian yang membanggakan ialah peningkatan peratusan pelajar yang layak menerima sijil SPM, iaitu mereka yang lulus dalam mata pelajaran Bahasa Melayu dan Sejarah. 

Pada tahun 2023, sebanyak 97.94% (95 daripada 97 pelajar) layak menerima sijil, berbanding 92.92% (105 daripada 113 pelajar) pada tahun 2022. 

Peningkatan ini menunjukkan peningkatan kefahaman dan prestasi pelajar dalam mata pelajaran teras.Kesimpulan:

Pencapaian ini adalah hasil usaha berterusan dari semua pihak di SMK Jabi, termasuk guru, pelajar, dan ibu bapa. 

Pengetua SMK Jabi, Sopinar Bakar menyatakan bahawa beliau amat berbangga dengan pencapaian ini dan berharap ia akan menjadi pemangkin semangat untuk terus berusaha mencapai kejayaan yang lebih cemerlang pada masa akan datang. 

Tahniah kepada semua pelajar, guru, dan ibu bapa atas usaha gigih dan dedikasi anda. 

Semoga SMK Jabi terus maju dalam mencapai kecemerlangan akademik! - KitaReporters

14
10
0
13
0
You will be interested