Kampus & Pendidikan 23 Aug, 2023

Kerjasama bangunkan bidang inovasi digital, pendidikan, penyelidikan! MMU dan Datasonic meterai MoU!

Share this


Universiti Multimedia (MMU) dan Datasonic Group Bhd (Datasonic), syarikat penyedia penyelesaian teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) berasaskan keselamatan terkemuka, memeterai perjanjian untuk bekerjasama membangunkan bidang inovasi digital, pendidikan dan penyelidikan.

Kedua-dua institusi itu menandatangani memorandum persefahaman (MoU) pada Ekspo dan Persidangan Perkhidmatan Digital Siber, Pertahanan dan Keselamatan Asia (CyberDSA) 2023 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur pada 17 Ogos 2023 lalu.

MoU itu ditandatangani Presiden Datasonic Datuk Abu Hanifah Noordin dan Presiden MMU Prof Datuk Dr Mazliham Mohd Su'ud.

“Perkongsian antara Datasonic dan MMU mewakili satu langkah besar ke hadapan dalam membudayakan inovasi, penyelidikan dan pendidikan dalam bidang teknologi digital,” kata Abu Hanifah. 

Turut hadir pengarah eksekutif Datasonic Chia Kok Khuang dan Naib Presiden MMU Akademik dan Pembelajaran Inovatif Prof Dr Wong Hin Yong.MoU itu menandakan komitmen bersama untuk meneroka dan menilai kebolehlaksanaan projek kerjasama dalam beberapa bidang utama kepentingan bersama.

Bidang ini termasuk pembentukan Kumpulan Penyelidikan Bersama yang memfokuskan kepada Identiti Digital, Keselamatan Siber, Kecerdasan Buatan (AI), dan Metaverse.

Selain itu, rancangan telah disediakan untuk menubuhkan Makmal Penyelidikan dan Pembangunan Metaverse khusus di premis MMU.

Perjanjian itu memerlukan peruntukan untuk pelajar mendapat manfaat daripada peluang latihan, prospek pembangunan kerjaya dan program bantuan kewangan yang bertujuan untuk meningkatkan pendedahan praktikal dan pertumbuhan akademik mereka. 

Kedua-dua organisasi juga komited terhadap inisiatif peningkatan kemahiran dan kemahiran semula yang menangani permintaan landskap digital yang berkembang. - KitaReporters/MMU

9
15
0
11
0
You will be interested