Menara Gading 20 Sep, 2022

Keputusan permohonan ke UA pada 25 Sept 2022! Bagi lepasan STPM dan setaraf! Semakan secara online!

@nur sabrina samsudin
Bergiat cergas dalam bidang kewartawanan sejak dibangku sekolah lagi.

Share this

Kredit foto: KPT

PELAJAR-PELAJAR lepasan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) 2021 atau yang setaraf dengannya boleh membuat semakan keputusan ke Universiti Awam (UA) bagi pengajian sesi akademik 2022/2023 bermula 25 September 2022 ini.

Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dalam kenyataannya pada 19 September 2022  memaklumkan pelajar boleh membuat semakan secara dalam talian mulai 25 September 2022 pada pukul 12 tengah hari sehingga 4 Oktober ini jam 5 petang.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan UPUOnlineMereka boleh melayari laman sesawang seperti berikut:

1. https://jpt.utm.my 

2. http://jpt.uum.edu.my 

3. https://jpt.unimas.my 

4. http://jpt.ums.edu.my 

5. http /jpt.umt.edu.my

Selain daripada itu mereka juga boleh memuat turun aplikasi UPUPocket yang terdapat di Google PlayStore bagi peranti Android dan AppStore bagi peranti iOS untuk membuat semakan menggunakan telefon pintar.

Dalam kenyataan itu lagi, pengesahan penerimaan atau penolakan tawaran pula akan bermula pada 26 September sehingga 4 Oktober 2022 ini melalui laman sesawang rasmi UA.

Surat tawaran rasmi akan dikeluarkan oleh UA kepada yang berjaya dan boleh dicetak mulai 26 September ini setelah calon membuat pengesahan setuju terima tawaran dalam tempoh yang dinyatakan,” menurut kenyataan itu lagi.

Dalam pada itu, turut dimaklumkan hanya pemohon yang tidak berjaya mendapat tawaran program pengajian sahaja boleh mengemukakan permohonan rayuan melalui UPUOnline bagi kemasukan ke UA dalam tempoh 10 hari mulai 25 September pukul 12 tengah hari sehingga 4 Oktober ini pukul 5 petang.

Tawaran tempat bagi sesi akademik 2022/2023 adalah muktamad dan sebarang permohonan pertukaran program pengajian dan UA adalah tidak dibenarkan. - KitaReporters


 

11
18
0
9
0
You will be interested

Pendakian ke puncak! 20 sertai Misi Kemanusiaan UUM - Kem Pangkalan Annapurna Endurance Challenge!

Seramai 16 staf akademik, 4 staf pentadbiran akan menyertai Misi Kemanusiaan UUM - Kem Pangkalan Annapurna (ABC) Endurance Challenge 2022 bermula 19 Sept 2022

50 tahun Masscom UiTM! Forever Young & Still Kicking! Graduannya serba boleh, semangat juang tinggi!

Fakulti komunikasi dan Pengajian Media (FKPM) atau lebih dikenali sebagai Masscom UiTM Shah Alam sambut ulang tahunnya ke-50. Antara fakulti komunikasi terawal
Hariyati Ariffin in Menara Gading 3 days ago

Majlis Anugerah Bakat MAPUM 2022 di UMT! Tahniah pemenang anugerah! Tahniah UUM rangkul 8 anugerah!

KPT untuk julung kalinya menganjurkan Majlis Anugerah Bakat MAPUM (MABMA) 2022 kepada warga kerja Majlis Perumahan Universiti-Universiti Awam Malaysia (MAPUM)
Nur Sabrina Samsudin in Menara Gading 6 days ago

Meneroka Potensi, Menjulang Kecemerlangan! Cara UMT raikan kecemerlangan seluruh warga universiti!

Bertemakan Meneroka Potensi Menjulang Kecemerlangan, UMT raikan kecemerlangan bakat ahli akademik dan staf sokongan akademik dalam Majlis Anugerah Tahunan (MAT)
Mohammad Ishak in Menara Gading 1 week ago

Mahasiswa Patriotik Keluarga Malaysia! Pinjaman PTPTN 100%! Pinjaman laptop! Kepada pelajar M4O M1!

Jualan Murah Keluarga Malaysia (JMKM) diadakan di setiap IPT mulai Oktober, pinjaman PTPTN kepada M40 M1 dinaikkan kepada 100 peratus, pinjaman laptop PTPTN
Editor 1 in Menara Gading 1 week ago