Kampus & Pendidikan 18 Sep, 2023

Belum tamat pengajian! Mampu jana pendapatan ratusan ribu ringgit! ISM lubuk pelajar gali ilmu bisnes!

@zul akmar jamaludin
Memulakan kerjaya sebagai wartawan pada 2001 di tabloid Warta Perdana dan di majalah Variapop pada tahun 2002. Kemudian menyambung kerjaya sebagai wartawan majalah Mingguan Wanita di Kumpulan Media Karangkraf. 📧: akmar_mm@yahoo.com

Share this


Pernahkah anda terfikir mampu menjana pendapatan ratusan ribu ringgit sedangkan anda masih seorang pelajar dan belum tamat pengajian lagi? 

Hari ni, segala-galanya tidak mustahil. Mereka yang bersekolah setakat peringkat menengah pun ada yang mampu meraih pendapatan tinggi hasil teknologi maklumat seperti media sosial.

Namun tidak guna jadi pempengaruh media sosial yang mencapai pendapatan tinggi tetapi tiada ilmu di dada. Selama mana mereka boleh bertahan? Lama-lama orang akan bosan apatah lagi content yang dihasilkan ‘kosong’!


Ahli Lembaga Pengarah Innovative Capital Berhad, Shahawati Umar.


Justeru timbalah ilmu selagi termampu. Mengikut tinjauan yang dilakukan oleh Ahli Lembaga Pengarah Innovative Capital Berhad, Shahawati Umar, kebanyakan pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) cenderung untuk menjadi ahli perniagaan atau usahawan. 

Kebiasaannya tempoh pembelajaran yang ditawarkan oleh pusat pengajian tinggi memakan masa agak lama. Sedangkan pelajar masa kini mahukan ia berjalan dalam tempoh singkat namun padat dengan ilmu.

Hal ini disokong oleh kenyataan akhbar Sinar Harian melaporkan pada 20 Julai 2023 lalu, seramai 300,000 pelajar lepasan SPM tidak berminat melanjutkan pelajaran ke institusi pengajian tinggi. Antara faktornya adalah lebih tertarik kepada ekonomi gig. 

Maka pengajian di ISM boleh memenuhi keperluan yang pelajar lepasan SPM ini mahukan.

“Ramai pelajar lepasan SPM ingin berniaga, menjadi usahawan dan ingin buat bisnes dengan betul. Lazimnya, mereka perlu dapatkan diploma dulu, kemudian baru belajar bisnes. 

"Namun ISM menggabungkan kedua-duanya. Anda dapat diploma dan ilmu perniagaan dalam satu masa,” ujar Shahawati.


Pengerusi Innovative School of Management, Dato’ Professor Emeritus Dr Hashim Yaacob.


Timbalan Menteri Kementerian Sumber Manusia, Mustapa Sakmud turut melahirkan kebimbangan kerana situasi ini boleh mempengaruhi dan memperlahan sasaran kementerian untuk melahirkan 35 peratus tenaga mahir menjelang 2030. 

Melihat kepada keperluan ini, ISM telah melahirkan sebuah modul yang dinamakan sebagai Program Usahawan Jutawan Muda yang dilihat mampu menarik pelajar lepasan SPM mendapat manfaatnya.

Keberkesanan modul tersebut telah dibuktikan oleh seorang pelajar bernama Muhammad Hazim Syazwi Rahizam, 20. 

Percaya atau tidak, pelajar jurusan perniagaan ini mampu menjana jualan sebanyak RM260,000 setahun. Nilai ini amat memberangsangkan bagi seorang remaja sepertinya.

Muhammad Hazim Syazwi menjalankan perniagaan pengurusan haji dan umrah di bawah syarikat Haneen Travel & Tours Sdn Bhd. 

Kejayaan Muhammad Hazim sebagai usahawan menjadi satu lambang keberkesanan Program Usahawan Jutawan Muda yang dijalankan untuk program Diploma Pengurusan Perniagaan berserta Mentoring Keusahawanan di ISM.


Pada usia muda, Hazim sudah berjaya menubuhkan syarikat sendiri bersama rakan kongsinya.

Sistem 12 pointer

Program Usahawan Jutawan Muda adalah program pertama di Malaysia malah di dunia yang melibatkan sistem 12 pointer. Empat pointer pertama melibatkan program pengajian standard Malaysian Qualifications Agency (MQA) iaitu Diploma Pengurusan Perniagaan. Ada 90 kredit dengan sejumlah kursus yang perlu dijalani sepanjang semester.

“Empat pointer lagi adalah Pembinaan Karakter. Ini adalah blueprint yang dibina di ISM. Pembinaan Karakter adalah penjagaan hubungan dengan Allah termasuk solat jemaah, sedekah, solat tahajud dan puasa. Semua ini ada markah. Pelajar juga perlu memahami elemen mengenai perniagaan, mengenali diri dan membuat live streaming dalam media sosial,” jelas Shahawati.

Menurutnya lagi, empat pointer lagi adalah Pembangunan Perniagaan. Kurikulum ini dibina bersama syarikat pembangunan keusahawanan iaitu RichWorks International yang menggunakan modul asas tahap sapphire yang dikurikulumkan. 

Ilmu ini melibatkan pembentukan produk, perancangan perniagaan dan strategi pemasaran yang betul termasuk keperluan pelajar untuk menguruskan perniagaan dengan betul.

Setakat ini Program Usahawan Jutawan Muda telah mempunyai tujuh pengambilan pelajar dengan seramai 68 pelajar. 

Semua pelajar dalam lepasan SPM dan mereka dalam proses merancang membuka perniagaan sendiri di bawah pantauan RichWork sebagai mentor. Bermula sebagai sapphire, mereka boleh meneruskan kepada tahap titan dan premier. Pelajar pengambilan pertama bakal bergraduasi pada Disember 2023 ini.


Majlis pelancaran Program Usahawan Jutawan Muda.


“Ada banyak perniagaan yang dibuka ketika pengajian. Misalnya perniagaan kaftan, sambal, kemeja-T. Dengan pembelajaran modul perniagaan berserta mentoring, pelajar boleh menjadi usahawan yang baik. 

"Jika mereka rasakan terlalu awal untuk membuka perniagaan, mereka boleh bekerja di perniagaan orang lain dan boleh menjawat jawatan sebagai ketua yang berkaliber. Ini kerana modul di sini turut menekankan kredibiliti sebagai ketua organisasi,” ujarnya.

Shahawati turut percaya bahawa proses latihan industri yang dijalankan oleh kebanyakan institusi perniagaan tinggi (IPT) selama enam bulan tidak mencukupi untuk pelajar berjaya menjadi usahawan. Justeru pengajian menggunakan pendekatan coaching dan mentoring inilah yang membezakan pengajian perniagaan di ISM dengan IPT lain.

“Proses untuk jadi usahawan ini adalah satu proses yang intensif. Kita perlu lalui banyak elemen yang mencabar. Jika seseorang itu berjaya jadi usahawan, pasti dia juga boleh jadi pemimpin yang bagus,” katanya mengakhiri bicara. - KitaReporters


Shahawati menjawab soalan-soalan daripada pihak media.

9
11
0
14
0
You will be interested