Menara Gading 02 Mar, 2021

Minggu Pengasas Beta Gamma Sigma! Kukuhkan rangkaian BGS Chapter UUM dengan chapter global!

@editor 1
Semua kenyataan akhbar/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters.com atau kita.reporters@gmail.com

Share this

BAGI memperingati Pengasasan Beta Gamma Sigma (BGS), BGS Chapter Universiti Utara Malaysia (UUM) bersama enam lagi Chapter BGS global telah berkolaborasi menganjurkan Beta Gamma Sigma Founder’s Week (Minggu Pengasas) pada 16 hingga 21 Februari 2021 lalu.

Presiden BGS Chapter UUM, Farah Insyirah Habib Rahman berkata, BGS Chapter UUM bersama Chapter BGS dari India, Turki, Colombia dan Amerika Syarikat telah menganjurkan sesi webinar bertemakan perniagaan sepanjang minggu berkenaan.


Lagi laporan-laporan berkaitan UUM:

https://kitareporters.com/search?search=UUM


 


Menurut Farah Insyirah dalam satu kenayataan media, setiap hari, Chapter BGS yang berbeza mengendalikan sesi webinar untuk membincangkan topik-topik berkaitan perniagaan.

"Sesi webinar BGS Chapter UUM telah diadakan pada 17 Februari dengan mengupas topik ‘The Performance of Islamic Finance in Several Downturns’.

“Sesi ini disampaikan oleh Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Urusan pejabat global Amanie Advisors dan juga Pengarah Eksekutif untuk perniagaan Penasihat dan Pematuhan Syariah Global untuk Kumpulan Amanie global yang berpusat di Dubai, Maya Marissa Malek yang mempunyai pengetahuan dan pengalaman industri yang luas dalam menangani kewangan Islam.

“Selain itu, BGS Chapter UUM juga berkongsi fakta berkaitan BGS untuk memberi pendedahan kepada orang ramai mengenai sejarah, manfaat, dan kredibiliti anggota BGS di seluruh dunia," katanya dalam kenyataan media tersebut.

Tambahnya, peserta dapat menonton sesi webinar secara langsung dalam laman Facebook BGS Chapter UUM dan berinteraksi di bahagian komen untuk mengemukakan soalan.

"Selain peserta tempatan, peserta antarabangsa yang mengambil bahagian dalam sesi ini turut mendapat manfaat menerusi perkongsian yang merangkumi isu-isu asas dalam Kewangan Islam, salah faham yang berkaitan dan Forex," ujarnya.Farah Insyirah berkata, BGS Founder’s Week merupakan acara antarabangsa BGS Chapter UUM yang pertama untuk tahun 2021 dan platform terbaik untuk BGS Chapter UUM membina rangkaian dengan Chapter global yang lain.

Secara keseluruhan, menurutnya, Founder’s Week itu telah berjaya dianjurkan kerana BGS UUM Chapter dapat mengambil bahagian dan menjadi sebahagian daripada penglibatan dan pendedahan global dengan pelbagai negara.Beta Gamma Sigma ditubuhkan sebagai organisasi kebangsaan pada 19 Februari 1913 di University of Wisconsin, University of Illinois dan University of California, Amerika Syarikat, sementara BGS Chapter UUM adalah Chapter BGS pertama di Malaysia yang ditubuhkan pada 2017 selepas UUM memperoleh akreditasi AACSB (Association to Advance Collegiate Schools of Business) pada 2016.

Chapter BGS hanya dibenarkan ditubuh di universiti-universiti di seluruh dunia yang mendapat akreditasi AACSB dan mempunyai lebih dari 800,000 ahli yang dipilih daripada lebih 612 Chapter di sekolah perniagaan yang memperoleh akreditasi AACSB di seluruh dunia. - KitaReporters

2
0
0
0
0
You will be interested

Majukan lagi Pelancongan Islam! USIM, ITC meterai MoU! Bangunkan bakat, pengetahuan, pengurusan!

USIM meterai MoU bersama Pusat Pelancongan Islam (ITC) bagi bangunkan bakat, perluaskan pengetahuan dan maklumat berkaitan bidang Pelancongan Islam di Malaysia

Ikon Motivator Muda! USIM hantar wakil ke Intervasity Young Motivator Competition (I-Mac) 2022!

Muhammad Nur Afiq Kamarul Arifen, Shamsul Aiman Mu’amar Shamsul Bahrin muncul Johan, Naib Johan Kejohanan Motivator Muda Piala Pengerusi Lembaga Pengarah USIM
Strategic Communication Centre (StraComm) USIM in Menara Gading 2 days ago

Video| Tahniah! Ts Dr Sharifudin dilantik jadi Naib Canselor baharu USIM! Ganti Dr. Mohamed Ridza!

Profesor Ts. Dr. Sharifudin Md Shaarani dilantik gantikan Profesor Dato’ Dr. Mohamed Ridza Wahiddin yang berkuat kuasa mulai 1 Julai 2022 sehingga 30 Jun 2025
Strategic Communication Centre (StraComm) USIM in Menara Gading 2 days ago

UPM nak perkenal rock melon varieti sendiri! Hasil baik Program Tanaman Rock Melon Varieti Glamor!

Fakulti Pertanian UPM dapat tuaian baik daripada penanaman 620 pokok rock melon (cantaloupe atau tembikai wangi) bagi Program Tanaman Rock Melon Varieti Glamor
Nur Syamila Kamarul Arefin in Menara Gading 3 days ago

Keluarga Malaysia pupuk budi pekerti mulia! Terima kasih FPSK UPM! Aktif kerja amal kebajikan!

FPSK UPM terus gigih dalam laksanakan aktiviti CSR bagi hulur bantuan, khidmat bakti sukarela kepada pusat jagaan warga emas, keluarga asnaf, rumah anak yatim
Rosdi Ismail in Menara Gading 4 days ago