Kampus & Pendidikan 23 Jan, 2023

USIM kongsi kepakaran, tingkat kolaborasi bersama penggiat seni! Pembangunan seni berbudaya di USIM!

@strategic communication centre (stracomm) usim
Pusat Komunikasi Strategik ( StraComm) merupakan pusat informasi rasmi Universiti Sains Islam Malaysia (USIM). Sebarang pertanyaan boleh emelkan kepada prousim@gmail.com

Share this


DALAM usaha untuk mengeratkan silaturahim dan kerjasama strategik bersama karyawan seni, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) menganjurkan satu sesi ramah mesra antara karyawan seni USIM bersama Naib Canselor Prof. Dato’ Ts. Dr. Sharifudin Md Shaarani dan penggiat seni tanah air bertempat di Kelab Tasik Putrajaya baru-baru. 

Pertemuan ringkas penuh bermakna itu diadakan untuk mendapat pandangan kreatif dan kerjasama dalam program pembangunan seni berbudaya di USIM.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan karyawan-karyawan


Dihadiri oleh Dato’ Nasharudin Elias (Nash), Syed Indera Syed Omar (Siso Kopratasa), Fauzi Marzuki, Muhamad Razin Che Mud dan juga Sharifah Khasif Fadzillah Syed Mohd Badiuzaman.

Majlis turut dihadiri Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni Prof. Adnan Mohamed Yusoff dan Pengarah Pusat Kebudayaan Ismail Ahmed. 

Dr. Sharifudin dalam ucapannya berkata, universiti sentiasa menyokong usaha Pusat Kebudayaan dalam mengetengahkan  seni berbudaya yang mencakupi elemen integrasi keseimbangan sebagai insan, penerapan nilai-nilai murni dalam berkarya, menepati keperluan patuh syariah yang akhirnya memberi manfaat kepada masyarakat. 

Kolaborasi warga universiti bersama penglibatan pihak industri seni wajar dan signifikan sebagai penghubung dalam memperkukuh jaringan bersama komuniti dan masyarakat luar.“Sebagai universiti yang berintegrasikan ilmu Naqli dan Aqli, USIM menghargai bakat penggiat seni tanah air dengan menjadikan mereka ini sebagai rujukan dalam bidang kesenian dan kebudayaan. 

"Pelbagai program yang berbentuk pemindahan ilmu (knowledge transfer) akan direncanakan agar semua mahasiswa mahupun staf mendapat pengalaman dan perkongsian kepakaran yang mungkin sukar diperolehi di tempat lain”, ujarnya. 

Beliau menambah, ini selaras dengan falsafah Pusat Kebudayaan USIM itu sendiri iaitu menjulang mesej Islam melalui pendekatan Seni Berbudaya yang bersifat kontemporari dan memberi manfaat kepada masyarakat Malaysia.

Dalam majlis yang sama, turut diadakan persembahan daripada Ikon Seni USIM yang sedang meningkat naik dan kini memilih kerjaya sepenuh masa sebagai komposer dan penulis lirik lagu-lagu nasyid. - KitaReporters/USIM10
9
0
12
0
You will be interested