Menara Gading 07 Dec, 2021

Demi persekitaran kondusif! MMU pindahkan Fakulti Seni Senimatik di Iskandar Puteri ke Cyberjaya!

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this


Oleh: SAHBULAH MOHAMAD DARWI


UNIVERSITI Multimedia (MMU), institusi terkemuka Malaysia bagi ICT dan multimedia kreatif, telah memindahkan Fakulti Seni Sinematik (FCA) dari kampus Iskandar Puteri, Johor ke Cyberjaya, Selangor.

Perpindahan tersebut melibatkan semua pelajar pada peringkat Asasi dan Ijazah Sarjana Muda berserta semua pensyarah dan kakitangan pentadbiran.

Presiden MMU, Datuk Dr. Mazliham Mohd Su’ud menyifatkan perpindahan berkenaan sebagai amat penting dan tepat pada masanya bagi membolehkan universiti menghasilkan siswazah yang lebih kompeten dengan mengambil kira trend semasa dan permintaan pasaran.


Lagi kisah-kidah menarik berkaitan MMU

DR. MAZLIHAM MOHD SU’UD


"Berada di Cyberjaya akan memberi manfaat besar kepada pelajar FCA, kerana mereka dapat bergaul dengan pelajar lain dari fakulti yang berbeza dan terdedah dengan persekitaran yang kondusif. 

“Dalam pembangunan pelajar untuk jangka masa panjang, kami merasakan bahawa pelajar perlu ditempatkan dalam suasana yang berbeza supaya mereka lebih mudah menyesuaikan diri dan berdaya saing,” katanya dalam satu kenyataan, baru-baru ini.

Dalam masa sama, beliau yakin pemindahan kampus berkenaan memberi manfaat kepada seluruh komuniti MMU.

Dari sudut perspektif sumber manusia pula, pemindahan kampus itu dilihat lebih relevan berikutan pasaran industri kreatif dan hiburan lebih banyak tertumpu di sekitar Lembah Klang sahaja.

“Memandangkan ramai tenaga pengajar FCA terdiri daripada pengamal industri yang aktif khususnya yang berada di Lembah Klang, ini memudahkan pihak universiti mendapatan tenaga pengajar yang berpengalaman dalam bidang perfileman," jelasnya. 

Mazliham berkata, dengan kepakaran tenaga pengajar yang berpengalaman dari industri, pelajar akan mendapat pendedahan yang lebih luas dan seterusnya meningkatkan ilmu dan kepakaran mereka.


Kampus MMU di Cyberjaya.


Sebagai persediaan untuk perpindahan ke kampus Cyberjaya, MMU telah menambah kemudahan baharu selain menaik taraf beberapa kemudahan sedia ada di kampus itu.

Ini termasuk pawagam, yang akan digunakan untuk tayangan filem, kuliah dan forum. 

Makmal pascaproduksi untuk penyuntingan filem, kesan visual dan penggredan warna, serta studio bunyi untuk reka bentuk bunyi, dan rakaman bunyi turut dinaik taraf.

Studio pementasan telah dipertingkatkan ciri-cirinya untuk pembikinan filem, reka bentuk set dan kesan visual, serta kemudahan produksi berbilang kamera. Kemudahan itu untuk produksi TV, penyiaran dan rakaman studio untuk menyediakan korikulum pengajaran yang komprehensif. 

Semua pelajar FCA dijangka kembali ke kampus sepenuhnya untuk sesi pengajaran dan pembelajaran pada awal tahun 2022. - KitaReporters


MMU telah memindahkan Fakulti Seni Sinematik (FCA) dari kampus Iskandar Puteri, Johor ke Cyberjaya.

 

8
17
0
12
0
You will be interested

Kehadiran pasangan kembar dan pelajar Orang Asli tarik perhatian! Pendaftaran pelajar baharu UMT!

Pasangan kembar berlainan jantina dan kemunculan seorang pelajar Orang Asli tarik perhatian ramai ketika sesi pendaftaran kemasukan pelajar-pelajar baharu UMT

Video| Faedah takaful! Anak pegawai tadbir UUM terima RM82k! Skim Takaful MKSK UUM-Takaful Ikhlas!

Nur Fathiah Atiqah Affendy anak Pegawai Tadbir Jabatan Pendaftar UUM, Allahyarham Affendy Muhammad terima replika cek RM82k Skim Takaful MKSK UUM-Takaful Ikhlas
Corp Comm UUM in Menara Gading 2 days ago

Video| Usaha lonjakkan lagi pencapaian! Semakan Prestasi Pelan Strategik UUM dibincang, diteliti!

Seramai 160 peserta sertai Bengkel Semakan Prestasi Pelan Strategik UUM 2022 yang dirasmikan Naib Canselor, Prof. Dr. Haim Hilman Abdullah di EDC-UUM, Sintok
Corp Comm UUM in Menara Gading 2 days ago

Tahniah MMU! Karya filem pendek pelajar akan ditayang di luar negara! Pameran filem antarabangsa!

Wisma Putra menerusi bahagian kebudayaan bercadang ingin ketengahkan filem-filem pendek hasil karya pelajar MMU di pameran-pameran filem antarabangsa - Menteri
Corp Comm MMU in Menara Gading 3 days ago

Usaha tanam sendiri sayur! Inkubator Kobun Pokan USIM! Set hidroponik ditaja untuk 50 keluarga PPR!

Pusat Kelestarian dan Kesejahteraan (C4SS) USIM anjurkan Program Inkubator Kobun Pokan dengan sumbang set hidroponik di PPR Intan Baiduri, Kepong, Kuala Lumpur
Strategic Communication Centre (StraComm) USIM in Menara Gading 3 days ago