Menara Gading 07 Dec, 2021

Demi persekitaran kondusif! MMU pindahkan Fakulti Seni Senimatik di Iskandar Puteri ke Cyberjaya!

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this


UNIVERSITI Multimedia (MMU), institusi terkemuka Malaysia bagi ICT dan multimedia kreatif, telah memindahkan Fakulti Seni Sinematik (FCA) dari kampus Iskandar Puteri, Johor ke Cyberjaya, Selangor.

Perpindahan tersebut melibatkan semua pelajar pada peringkat Asasi dan Ijazah Sarjana Muda berserta semua pensyarah dan kakitangan pentadbiran.

Presiden MMU, Datuk Dr. Mazliham Mohd Su’ud menyifatkan perpindahan berkenaan sebagai amat penting dan tepat pada masanya bagi membolehkan universiti menghasilkan siswazah yang lebih kompeten dengan mengambil kira trend semasa dan permintaan pasaran.


Lagi kisah-kidah menarik berkaitan MMU

DR. MAZLIHAM MOHD SU’UD


"Berada di Cyberjaya akan memberi manfaat besar kepada pelajar FCA, kerana mereka dapat bergaul dengan pelajar lain dari fakulti yang berbeza dan terdedah dengan persekitaran yang kondusif. 

“Dalam pembangunan pelajar untuk jangka masa panjang, kami merasakan bahawa pelajar perlu ditempatkan dalam suasana yang berbeza supaya mereka lebih mudah menyesuaikan diri dan berdaya saing,” katanya dalam satu kenyataan, baru-baru ini.

Dalam masa sama, beliau yakin pemindahan kampus berkenaan memberi manfaat kepada seluruh komuniti MMU.

Dari sudut perspektif sumber manusia pula, pemindahan kampus itu dilihat lebih relevan berikutan pasaran industri kreatif dan hiburan lebih banyak tertumpu di sekitar Lembah Klang sahaja.

“Memandangkan ramai tenaga pengajar FCA terdiri daripada pengamal industri yang aktif khususnya yang berada di Lembah Klang, ini memudahkan pihak universiti mendapatan tenaga pengajar yang berpengalaman dalam bidang perfileman," jelasnya. 

Mazliham berkata, dengan kepakaran tenaga pengajar yang berpengalaman dari industri, pelajar akan mendapat pendedahan yang lebih luas dan seterusnya meningkatkan ilmu dan kepakaran mereka.


Kampus MMU di Cyberjaya.


Sebagai persediaan untuk perpindahan ke kampus Cyberjaya, MMU telah menambah kemudahan baharu selain menaik taraf beberapa kemudahan sedia ada di kampus itu.

Ini termasuk pawagam, yang akan digunakan untuk tayangan filem, kuliah dan forum. 

Makmal pascaproduksi untuk penyuntingan filem, kesan visual dan penggredan warna, serta studio bunyi untuk reka bentuk bunyi, dan rakaman bunyi turut dinaik taraf.

Studio pementasan telah dipertingkatkan ciri-cirinya untuk pembikinan filem, reka bentuk set dan kesan visual, serta kemudahan produksi berbilang kamera. Kemudahan itu untuk produksi TV, penyiaran dan rakaman studio untuk menyediakan korikulum pengajaran yang komprehensif. 

Semua pelajar FCA dijangka kembali ke kampus sepenuhnya untuk sesi pengajaran dan pembelajaran pada awal tahun 2022. - KitaReporters


MMU telah memindahkan Fakulti Seni Sinematik (FCA) dari kampus Iskandar Puteri, Johor ke Cyberjaya.

 

8
17
0
12
0
You will be interested

110 pelajar baharu UUMKL! Ikuti taklimat pendaftaran online! Termasuk 10 pelajar antarabangsa!

110 pelajar baharu semester DC212 yang terima tawaran pengajian di UUM Kampus Kuala Lumpur (UUMKL) telah ikuti taklimat pendaftaran secara dalam talian (online)

Corp Comm UUM in Menara Gading 3 weeks ago

UPM terus cemerlang! Arca 50 tahun dibina! Portal AIS dibangun! Buggy Putrabiz@alumni dilancar!

UPM lancar tiga program iaitu Pelancaran Arca 50 Tahun UPM, Sistem Maklumat Alumni (AIS) dan Buggy Putrabiz@Alumni sebagai bukti kecekalan untuk terus cemerlang
Zul Akmar Jamaludin in Menara Gading 4 days ago

Konvokesyen UniSZA ke-12! Bersemuka, patuh SOP di Gong Badak! 5 hari, 10 sidang, 3,345 graduan!

Seramai 3,345 penuntut UniSZA bagi tahun 2020 akan sertai Majlis Idul Ilmi Konvokesyen Kali ke-12 secara bersemuka selama 5 hari bermula 23 hingga 27 Jan 2022
Mohammad Ishak in Menara Gading 6 days ago

Tahniah Dr Haim Hilman! Dilantik sebagai Naib Canselor baharu UUM! Berkuat kuasa 17 Jan 2022!

Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UUM, Prof Dr Haim Hilman Abdullah dilantik jadi Naib Canselor UUM yang baharu berkuat kuasa mulai 17 Jan 2022
News Editor 2 in Menara Gading 1 week ago

Keluarga Malaysia: UTeM turun padang! Jayakan misi bantuan pascabanjir di Mentakab, Gemencheh!

UTeM gerakkan 50 sukarelawan terdiri daripada 40 mahasiswa 10 kakitangan bagi operasi pembersihan pascabanjir di Mentakab, Pahang dan Gemencheh, Negeri Sembilan
Roslan Rusly in Menara Gading 2 weeks ago