Kampus & Pendidikan 08 Oct, 2023

Video| Sambung belajar ke KUIPs! Tawar pengajian kepada pelajar Chongraksat Wittaya School, Pattani!

@nur sabrina samsudin
Bergiat cergas dalam bidang kewartawanan sejak dibangku sekolah lagi.

Share this


Prof Madya Dr. Abdul Basir Awang @ Mohd Ramli (kanan) disambut oleh Waeda-oh Waeduereh


Kolej Universiti Islam Perlis (KUIPs) membuka peluang pengajian kepada pelajar Chongraksat Wittaya School, Pattani.

Timbalan Rektor Akademik dan Antarabangsa (TRAA), Prof Madya Dr. Abdul Basir Awang @ Mohd Ramli dalam sesi kunjungan itu menerangkan kepada mereka mengenai program yang ditawarkan untuk sesi Februari dan September setiap tahun.

Katanya, mereka boleh melanjutkan pengajian di Fakulti Pengajian Islam, Fakulti Al-Quran dan Sunnah, Fakulti Muamalat dan Kewangan Islam, serta Fakulti Perniagaan dan Sains Pengurusan. 


Dr. Abdul Basir (dua dari kiri) bermesra dengan pelajar sekolah.

“Bagi pelajar-pelajar yang memenuhi syarat pula, KUIPs akan menaja sepenuhnya yuran pengajian, wang sara diri dan juga penginapan,” sambungnya lagi. 

Dr. Abdul Basir juga berharap kunjungan ini dapat mengeratkan lagi hubungan antara mereka terutama untuk pelajar-pelajar menyambung pelajaran ke KUIPs.


Keceriaan pelajar sekolah.
Pelajar sekolah menunjukkan demonstrasi masakan kepada tetamu yang hadir.
Chongraksat Wittaya School yang mempunyai 3,512 pelajar sekolah rendah dan menengah ini terletak di Pattani, selatan Thailand.

KUIPs yang ditubuhkan pada Mac 2013 dengan pengambilan pertamanya pada 15 Mei 2014 ketika itu mempunyai pelajar seramai 61 orang dan kini jumlah meningkat kepada 1,088 pelajar dari Malaysia manakala pelajar antarabangsa pula berjumlah 171 orang dari lebih 15 negara.

Pelajar antarabangsa ini terdiri dari Indonesia, Thailand, Nigeria, Myanmar, Sudan, Bangladesh, Vietnam, Mali, Kemboja, Palestin, Tunisia, Ghana, Algeria, Jordan dan Yemen.

Pada majlis ini Dr. Abdul Basir turut menyerahkan buku sumbangan daripada Dewan Bahasa dan Pustaka kepada Pengerusi Sekolah, Waeda-oh Waeduereh. - KitaReportersTersergam indah sekolah yang menyambut tetamu dari KUIPs.
14
5
0
11
0
You will be interested