Menara Gading 30 Apr, 2022

Keluarga Malaysia berkongsi rezeki, kegembiraan! USIM rai anak-anak yatim sambut hari lebaran!

@editor 1
Semua kenyataan akhbar/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters.com atau kita.reporters@gmail.com

Share this


Program Ramadan Santuni Anak Yatim oleh MASTI dan PRAGMATIS USIM memberi keceriaan dan kegembiraan berganda buat 50 orang kanak-kanak dari Pertubuhan Anak Yatim Baitul Baroqah Ummul Qura, Negeri Sembilan baru-baru ini.


Oleh: MOHD ZAINI OTHMAN


MENJELANG beberapa hari lagi umat Islam menyambut Hari Raya Aidilfitri, keprihatinan terhadap insan-insan yang kurang bernasib baik tidak dilupakan bagi memastikan mereka turut diraikan untuk menyambut lebaran bertepatan dengan aspirasi keluarga Malaysia. 

Mengambil keberkatan pada penghujung bulan Ramadan, Majlis Persatuan Pentadbir Universiti Awam (MASTI) dan Persatuan Pegawai Tadbir dan Iktisas (PRAGMATIS) Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) berkongsi rezeki dan kegembiraan meraikan kedatangan Aidilfitri 1443H bersama 50 orang anak-anak yatim baru-baru ini.

Program Ramadan Santuni Anak Yatim oleh MASTI dan PRAGMATIS secara tidak langsung menjadi platfom untuk menyantuni anak-anak kecil dari Pertubuhan Anak Yatim Baitul Baroqah Ummul Qura di Bandar Enstek, Negeri Sembilan ini dengan lebih dekat. 


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan aktiviti kampus USIM

Dr. Zulkifli Al-Bakri (berdiri tiga dari kanan) dan Raja Shah Erman Raja Arifin (berdiri dua dari kanan) menyampaikan sampul duit raya untuk anak-anak yatim yang diraikan.


Diraikan dalam satu majlis di Kompleks Islam Tuanku Muhriz USIM, ia turut dihadiri Ahli Dewan Negara, Senator Datuk Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri merangkap Pengerusi Lembaga Pengarah USIM dan Datuk Muhammad Haizuan Rozali selaku Pendaftar USIM.

Menurut Raja Shah Erman Raja Arifin selaku Presiden MASTI, program yang mendapat kerjasama dari PRAGMATIS USIM selaku peneraju utama merupakan salah satu inisiatif persatuan bagi menghidupkan kemeriahan bulan Ramadan.

“Ia juga menjadi satu medium bagi mengikat ukhuwah dan solidariti dalam kalangan ahli-ahli MASTI, PRAGMATIS dan persatuan pentadbir dalam kalangan Universiti Awam yang terlibat untuk meraikan dan menyantuni  anak-anak yatim sebagai salah satu perkara yang dituntut di dalam agama Islam.

“Tambahan pula ia dilaksanakan pada bulan yang penuh dengan keberkatan serta dijanjikan dengan limpahan pahala berlipat kali ganda atas setiap amal kebajikan yang ditunaikan.

“Moga dengan sedikit kegembiraan yang kami berikan kepada anak-anak yatim yang bersama dalam majlis ini dapat meringankan beban mereka, mengangkat kesusahan, membuang kehibaan dan membenih perasaan sayang menyayangi antara satu sama lain” ujarnya.


Dr. Zulkifli Al-Bakri (berdiri tiga dari kanan) dan Raja Shah Erman Raja Arifin (berdiri dua dari kanan) menyampaikan sampul duit raya untuk anak-anak yatim yang diraikan.


Dalam majlis ini juga, Senator Datuk Dr. Haji Zulkifli Al-Bakri juga turut menitipkan nasihat dalam sesi tausiah yang disampaikan olehnya kepada para jemputan berkaitan besarnya hikmah dan ganjaran oleh Allah SWT kepada orang Islam apabila menjaga kebajikan dan hak-hak anak-anak yatim.

Antara pihak lain yang turut sama memberi sumbangan bagi meraikan anak-anak yatim  dalam majlis tersebut adalah Persatuan Pegawai Tadbir dan Iktisas (PEKERTI) Universiti Malaya, Persatuan Pentadbir Universiti Teknologi Mara (PPUiTM) dan Global Peace Malaysia (GPM)

Selain menerima duit raya dan barangan, kanak-kanak ini turut menjadi tetamu cilik apabila turut bersama menyertai Majlis Iftar Perdana USIM bersama Pengurusan dan warga kampus yang berlangsung selepas itu. - KitaReporters


14
14
0
6
0
You will be interested

Keluarga Malaysia galakkan berinfak, bersedekah! Festival Ramadan pupuk warga UMT sifat cakna!

Festival Ramadan Pusat Islam Sultan Mahmud UMT satu usaha hidupkan suasana sambutan bulan mulia dengan beri fokus kepada program kerohanian, amalan bersedekah

Mohammad Ishak in Menara Gading 2 weeks ago

Tahniah! Pelajar terima tajaan alumni UPM! MB Selangor harap dapat ringankan beban keluarga B40!

Pelajar UPM, Nur Fakhirah Zulfikar Ali terima sumbangan biasiswa bernilai RM15k daripada MB Selangor, Amiruddin Shari, yang juga merupakan alumni UPM Kelas 2002
Zul Akmar Jamaludin in Menara Gading 3 days ago

Video| Mari pilih! 5 finalis anugerah pendidik cemerlang! RISE Educator Award Taylor's College!

RISE Educator Awards adalah untuk guru yang memberi inspirasi kecemerlangan dalam kalangan pelajar berkeperluan khas dan golongan yang dibesarkan di pedalaman
Editor 1 in Menara Gading 1 week ago

USIM bangunkan arkib digital, pelihara lukisan sejarah! Jadi rujukan Islamik Urban + Heritage!

Fakulti Kejuruteraan dan Alam Bina USIM bangunkan laman web MICBAH Digital iaitu platform digital bagi akses lukisan dan dokumen daripada Kursus Lukisan Terukur
Editor 1 in Menara Gading 2 weeks ago

Video| Balik kampung! 10k pelajar UPM bergerak pulang beraya! Hanya 435 pelajar kekal di kampus!

Seramai 10,000 pelajar UPM dari Kampus Serdang dan Bintulu mula bergerak pulang ke kampung masing-masing secara berperingkat-peringkat sempena cuti Aidilfitri
Editor 1 in Menara Gading 2 weeks ago