Kampus & Pendidikan 16 Jun, 2024

Tan Khee Seng harumkan UPSI! Naib johan Kejohanan ACP Malaysia 2024! Wakili negara peringkat dunia!

@rosdi ismail
Berpengalaman sebagai pemberita bersama Berita Harian (BH) bermula pada tahun 1985 hingga 2017. Pada tahun 1991, diserapkan dalam unit penyunting BH di Bangsar, Kuala Lumpur. Kemudian, pada tahun 1997 dipindahkan ke unit pendidikan BH sebagai penyunting

Share this

Gambar hiasan.PELAJAR Kejuruteraan Perisian yang berbakat daripada Fakulti Pengkomputeran dan META-Teknologi, Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Tanjong Malim, Perak, Alan Tan Khee Seng mengharumkan nama universiti itu dengan meraih kedudukan sebagai naib johan dalam Kejohanan Kebangsaan Adobe Certified Professional (ACP) Malaysia 2024.

Pencapaian itu memberinya peluang berprestij untuk mewakili Malaysia pada Kejohanan Dunia Adobe Certified Professional.

ACP World Championship, yang dianjurkan oleh Certiport, merupakan pertandingan pada peringkat antarabangsa yang menguji kemahiran reka bentuk pelajar menggunakan Adobe Photoshop, Illustrator, dan InDesign.

Peserta dari seluruh dunia diundang bagi mewakili negara masing-masing dan mencipta projek reka bentuk untuk pelanggan bukan untung yang dipilih oleh Certiport. 


Alan Tan Khee Seng (dua dari kanan) bergambar bersama pemenang dan penganjur.


Tahun 2024, kemahiran dan kreativiti Alan yang cemerlang meletakkannya dalam kalangan yang terbaik untuk mempamerkan bakat mereka pada peringkat antarabangsa.

Kejohanan Kebangsaan ACP Malaysia, sebahagian daripada Kejohanan Kebangsaan Adobe Certified Professional dan Microsoft Office Specialist Malaysia 2024 oleh CCC (The Creative Cloud Community), adalah acara tahunan yang terbuka kepada belia berumur 13 hingga 22 tahun.

Peserta melalui peringkat yang ketat menguji keupayaan mereka untuk mencipta kandungan inovatif menggunakan perisian reka bentuk Adobe. Tahun 2024 menandakan edisi ke-9 pertandingan itu, yang diadakan dengan kerjasama EcoKnights, Badan Benefisiari Rakan Strategik NGO.

Reka bentuk yang menang akan dipaparkan sebagai poster rasmi untuk Festival Filem Eko Antarabangsa Kuala Lumpur ke-16 (KLEFF), festival filem eko yang paling lama berjalan di Asia Tenggara.

Tema pertandingan tahun ini, ‘Air: Milik Anda Secara Lestari,’ menekankan kepentingan pengurusan air yang lestari, mencerminkan kerjasama dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) dan inisiatif ‘Kempen Air Kita’. Amlir Ayat, Penasihat Kehormat KLEFF, menekankan kepentingan mendidik orang ramai mengenai amalan penggunaan air yang lestari, memandangkan kadar penggunaan air harian di Malaysia yang tinggi.


Karya yang dihasilkan oleh Alan Tan Khee Seng yang mengharumkan nama UPSI.


Daripada 2,000 pelajar dari institusi menengah dan tertiary yang menyertainya, empat peserta teratas dianugerahkan dalam kategori ACP. Juara ACP 2024 akan menikmati perjalanan yang ditaja ke Anaheim, California, Amerika Syarikat untuk bertanding dalam Kejohanan Dunia dari 28 sehingga 31 Julai 2024.

Terima kasih kepada Acestar dan diharapkan lebih banyak penaja korporat akan menyokong naib johan kedua dan ketiga ACP, termasuk Alan untuk bertanding pada peringkat global.

Tahun ini (2024), panel juri terdiri daripada Hans Lee daripada Cheil Malaysia, Jarrod Reginald daripada Chariot Agency, Nik Radzi daripada Naga DDB Tribal Malaysia, Bert Monroy daripada Bert Monroy INC, John Bell daripada NextNow Digital LLC dan Shawn Lai daripada Regional Creative Lead di Lazada Group.

Alan dibimbing oleh Ahmad Nurzid Rosli daripada Jabatan Sains Komputer dan Teknologi Digital UPSI. Kemenangan itu adalah bukti kepada kualiti pendidikan dan bimbingan yang tinggi yang disediakan di UPSI.

Selain itu, pelajar Diploma Reka Bentuk dan Pembangunan Permainan, Muhammad Hakimi B’Zam Zam, dan Syaffiqa Salhi iaitu pelajar Diploma Sains Komputer (Komputeran Internet) turut terpilih sebagai Top 30 dalam pertandingan berkenaan. Nur Saadah Fathil yang berperanan sebagai penasihat semasa pertandingan tersebut, menyumbang kepada kejayaan pelajar terbabit.


Peserta meraikan kemenangan pada Kejohanan Kebangsaan Adobe Certified Professional (ACP) Malaysia 2024 bersama penaja, juri dan pemenang.


“Platform ini adalah medan yang luar biasa untuk bakat digital mempamerkan kemahiran dan literasi mereka. 

"Komuniti Creative Cloud dan Kumpulan Acestar mengalu-alukan lebih ramai pemimpin industri untuk tampil dan menyokong pemenang kami secara kewangan supaya mereka dapat mewakili negara kita dalam Kejohanan Dunia Certiport 2024 di USA,” kata CEO of Acestar Sdn Bhd and Founder of The Creative Cloud Community (CCC), Natalie Sit.

Menambah kepada keterujaan, edisi ketiga Sidang Kemuncak Pendidikan Mikro-Kredensial (MCES) menampilkan lebih 300 delegasi tempatan dan antarabangsa, termasuk wakil dari kementerian persekutuan, agensi kerajaan dan pemain industri, bersama dengan 110 institusi pengajian tinggi.

Sidang kemuncak tersebut, yang dirasmikan oleh Timbalan Menteri Komunikasi, Teo Nie Ching, diadakan bersempena dengan acara kemuncak Kejohanan Kebangsaan Adobe Certified Professional (ACP) dan Microsoft Office Specialist (MOS) Malaysia 2024 oleh CCC.

Pencapaian Alan bukan sahaja menonjolkan keupayaannya yang luar biasa tetapi juga meletakkan UPSI pada peta sebagai pusat penghasilan bakat digital. 

Ketika Alan bersiap sedia untuk Kejohanan Dunia, seluruh komuniti universiti dan negara akan memberi sokongan padu, dengan harapan untuk kejayaan yang lebih gemilang. - KitaReporters


11
14
0
16
0
You will be interested