Kisah Insan 08 May, 2022

Pelik! Kenali manusia paling kotor di dunia! 67 tahun tak mandi! Tapi tiada penyakit! Kekal sihat!

@mohamed sa'ari
Berpengalaman sebagai jurufoto media dan still filem selama lebih 30 tahun. Pernah menjadi videographer untuk industri filem tanah air dalam tahun 90an. Terakhir sebagai stringger akhbar Utusan Malaysia dan Kosmo.

Share this

Amou Haji menghabiskan sebahagian besar hidupnya dengan mengasingkan diri di sebuah pondok yang didirikan oleh penduduk setempat atas dasar simpati. - Kredit foto: IRNA.

Selain tidak mandi selama lebih enam dekad, Amou Haji juga merupakan seorang perokok tegar. - Kredit foto: IRNA.


Gara-gara takutkan air dan terlalu percaya kononnya mandi boleh mendatangkan penyakit kepadanya, seorang warga emas di Dejgah, Kermanshah, Iran memilih untuk menjalani kehidupan tanpa mandi selama 67 tahun.

Sepanjang tempoh itu juga Amou Haji, 88, yang hidup memencilkan diri turut menghabiskan sebahagian besar masanya di dalam sebuah pondok yang dibina hasil ihsan penduduk setempat yang simpati dengannya dan ada kalanya dia turut tinggal di dalam lubang yang lebih menyerupai sebuah kubur seperti yang dilaporkan Tehran Times.

Disebabkan terlalu lama tidak mandi, beberapa bahagian kulitnya menjadi keras dilitupi debu dan kotoran sementara beberapa bahagian tubuhnya yang lain bertukar menjadi kehitaman seperti terpalit arang.  


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan kisah-kisah pelik

Walaupun tidak mandi selama lebih enam dekad namun ujian kesihatan mendapati Amou Haji berada dalam keadaan kesihatan yang baik. - Kredit foto: IRNA.

Amou Haji juga sering mengunakan sisa paip berkarat yang kotor  diisi dengan sisa haiwan kering  bagi mengantikan tembakau sebagai rokok. - Kredit foto: IRNA.

Amou Haji yang sering dilihat memakai baju lengan pendek serta seluar pendek lusuh kadang-kadang mengenakan topi perang askar bagi menghangatkan diri pada musim sejuk dikatakan mengambil keputusan untuk mengasingan diri lantaran mengalami masalah emosi ketika usia mudanya

Dia yang juga merupakan seorang perokok tegar sering memakan daging mentah bangkai haiwan seperti landak dan arnab selain meminum air dari lopak yang tidak dimasak.

Biar pun tidak menjaga kebersihan diri, namun Amou mengamalkan minum jumlah air yang banyak sehingga lima liter sehari kerana percaya minum air yang banyak merupakan amalan yang baik dan mampu membuatnya kekal sihat.

Walaupun menjalani kehidupan yang luar biasa tanpa menguruskan diri dengan sempurna, namun rambut Amou tidak pernah dibiarkan menjadi terlalu panjang kerana dia sering 'mengunting' rambutnya sendiri dengan cara membakarnya.


Bagi memanaskan badan pada musin sejuk, Amou Haji mengenakan topi perang askar. - Kredit foto: IRNA.

Warga emas yang mendapat jolokan sebagai 'manusia paling kotor di dunia' ini selain menghisap rokok yang diberikan oleh orang ramai dia juga  sering menghisap rokok menggunakan sisa paip yang berkarat yang kotor diisi dengan sisa haiwan yang telah kering bagi mengantikan tembakau.

Anehnya, meski pun tidak menjaga kebersihan serta hidup dalam persekitaran yang kotor untuk tempoh yang begitu lama, namun Amou tidak pernah jatuh sakit serta berada dalam keadaan kesihatan yang baik.

Situasi tersebut turut mengejutkan pasukan perubatan dari sebuah Sekolah Kesihatan Masyarakat di Tehran yang diketuai  Dr. Gholamreza Molawi yang mengunjunginya untuk menjalankan beberapa ujian kesihatan.

Hasil ujian kesihatan yang dijalankan termasuk ujian hepatitis, AIDS serta pengesanan parasit tidak menemukan sebarang parasit serta bakteria di tubuh Amou kecuali Trichinosis. - KitaReporters


Amou Haji memilih untuk memencilkan diri selepas dikatakan mengalami masalah emosi ketika usia mudanya. - Kredit foto: IRNA.
Amou Haji mendapat gelaran 'manusia paling kotor di dunia' kerana tidak mandi selama 67 tahun dan tinggal dalam persekitaran yang tidak bersih. - Kredit foto: IRNA.

10
9
0
17
0
You will be interested

Video| Dulu Mek Motor sekarang Mek Grab! Husnul Hidayah gemar jadi runner! Aktif aktiviti lasak!

Suri rumah, Husnul Hidayah Hassan, 35, dari Kampung Pacakan, Kuala Besut pilih kerjaya sebagai runner kerana ia beri peluang terbaik untuk dia kenali masyarakat

Mohammad Ishak in Kisah Insan 1 week ago

Video| Remaja maut digilis lori! Mahu bertemu kakak untuk bayar hutang! Dan mohon 'cuti' bekerja!

Allahyarham Danial Haris Rosli, 18, sedang menuju ke rumah kakaknya apabila motornya termasuk ke jalan berlubang lalu terjatuh ke jalan raya dan diheret lori
Kartini Mohd Noor in Kisah Insan 3 days ago

Video| Terima kasih adik! Pilih jaga emak ayah! Sebab kau, abang berjaya! Pengakuan Hafiz Mahamad!

Kerana adiknya, Hafiz Mahamad capai kejayaan dan beliau tidak akan pernah lupa perkara itu. Katanya, kejayaan beliau hari ini adalah inspirasi daripada adiknya
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Kisah Insan 4 days ago

Allahu! Gagal diberikan cucu! Ibu bapa saman anak kandung dan menantu! Selepas 6 tahun menunggu!

Di Uttarakhand, India pasangan warga emas nekad saman anak lelaki mereka sendiri dan menantu kerana gagal memberikan mereka cucu selepas tunggu lebih enam tahun
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 4 days ago

Piala Thomas 2022: Malaysia bantu India cipta sejarah ke separuh akhir? Apa nak jadi? Sampai bila?

Perjalanan skuad badminton negara terhenti pada suku akhir apabila tersungkur di tangan India 2-3 dalam saingan Piala Thomas 2022 yang berlangsung di Bangkok
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Kisah Insan 1 week ago