Kisah Insan 27 Dec, 2021

Video| Wanita warga emas sanggup kahwin dengan lembu! Percaya haiwan itu jelmaan mendiang suami!

@adnan mohamad
Berpengalaman dalam bidang penulisan selama lebih 22 tahun sebagai wartawan bermula di akhbar Berita Harian selama lebih lima tahun kemudian di akhbar Utusan Malaysia serta Kosmo dan lima kali mendapat anugerah kewartawan peringkat negeri Terengganu

Share this

KHIM Hang sedang membelai 'suaminya' selepas melangsungkan perkahwinannya dengan seekor lembu. - Kredit foto: The Sun


PERKAHWINAN sesama manusia adalah sudah menjadi kebiasaan tetapi yang agak pelik apabila seorang wanita warga emas di Kemboja membuat keputusan untuk berkahwin dengan seekor lembu setelah percaya haiwan itu adalah roh jelmaan suaminya yang sudah meninggal dunia pada tahun 2020.

Wanita berkenaan yang bergelar nenek beranggapan haiwan yang dinikahi itu baru-baru ini adalah roh jelmaan suaminya,  mendiang Tol Khut yang sudah meninggal dunia akibat sakit tua.


 Lagi kisah-kisah menarik berkaitan perkahwinan


SANAK saudara Khim Hang sedang beramah mesra dengan 'suami' nenek di atas rumah. - Kredit foto: The Sun


Khim Hang, 74, percaya kerana lembu itu seperti sikap suaminya apabila haiwan berkenaan menjilat rambut, leher dan menciumnya.

Sebuah video kisah itu telah tersebar memaparkan seorang wanita terbabit yang tinggal di Wilayah Timur Laut Kratie, Kemboja kini sedang hidup ‘bahagia’ bersama pasangan haiwan itu.

Upacara perkahwinan berkenaan agak pelik itu tidak ditayangkan dalam video tersebut tetapi penduduk kampung yang hadir di majlis itu mengaku pernikahan wanita itu dengan lembu terbabit telah dijalankan.

Khim Hang membawa pulang lembu itu ke dalam rumahnya untuk memandikannya dan menyediakan tempat tidur yang selesa berserta dengan tilam dan batal."Tilam itu sama yang biasa digunakan nenek itu bersama suaminya sebelum meninggal dunia.

‘’Wanita itu percaya lembu itu seolah-olah roh mendiang suaminya kerana perangai serta tingkah laku haiwan itu seperti suaminya yang selalu suka menciumnya sebelum tidur," menurut laporan media.

Tilam itu sama seperti yang digunakan oleh mendiang suaminya dan Khim Hang gembira kerana roh suaminya telah datang bersamanya apabila lembu itu bermesra serta bermanja (mencium dan menjilatnya) .

Haiwan itu turut mengekori wanita itu masuk ke dalam rumahnya menyebabkan nenek itu amat yakin serta percaya telah diwujudkan untuk hidup semula bersamanya meskipun pada hakikatnya suaminya sudah tiada lagi di dunia ini.‘’Saya percaya haiwan itu merupakan suami saya kerana apa yang dilakukan lembu itu meyerupai perangai suami saya yang sering dilakukan terhadap saya semasa dia hidup,’’ katanya.

Situasi yang dilalui itu disifatkan sebagai tuhan telah mengutuskan haiwan itu adalah suaminya yang dihidupkan semula untuk tinggal bersamanya. - KitaReporters


15
21
0
10
4
You will be interested

Syamsul Yusof yang multi-talented! Karya terus dapat sambutan hebat! Tak perlu gimik, raih simpati!

Semenjak Syamsul Yusof terlibat dalam pengarahan filem sama ada sebagai pelakon, penulis skrip, penerbit boleh dikatakan setiap filem itu pasti pecah panggung

Video| Nekad jalan kaki ke Mekah! Ambil masa hampir 11 bulan, sejauh 6,500km, melalui 11 negara!

Dengan ambil masa hampir 11 bulan, Adam Muhammad dari England akhirnya tiba di Mekah, Arab Saudi pada 28 Jun 2022 lalu dengan berjalan kaki merentasi 11 negara
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 1 day ago

Video| Tragis! Bayi perempuan maut digigit ibu kandung sendiri! Dipercayai alami gangguan mental!

Bayi perempuan usia 3 bulan meninggal akibat digigit ibu kandung di Desa Rasabou, Bima, Nusa Tenggara Barat (NTB). Wanita itu dipercayai alami gangguan mental
Amil Abdullah Saiby in Kisah Insan 2 days ago

Tolong kami! Bantu Bob Lokman! Rayu bantu biayai rawatan! Andai pergi dahulu, nanti maafkannya!

Saya hanya berserah pada Tuhan sahaja. Usaha apa yang patut. Itulah andai saya pergi dahulu nanti maafkan saya. Saya pun tak tahu berapa lama lagi - Bob Lokman
Jamliah Abdullah in Kisah Insan 3 days ago