Kisah Insan 31 Aug, 2021

Mati hidup semula! Md Din pulih kerana rakyat Malaysia prihatin! Kini dapat pulang ke Bangladesh!

@rosdi ismail
Berpengalaman sebagai pemberita bersama Berita Harian (BH) bermula pada tahun 1985 hingga 2017. Pada tahun 1991, diserapkan dalam unit penyunting BH di Bangsar, Kuala Lumpur. Kemudian, pada tahun 1997 dipindahkan ke unit pendidikan BH sebagai penyunting

Share this

Keadaan Md Din yang terlantar kaku ketika dirawat di Pusat Jagaan Mahmudah Malaysia.


SAMBUTAN Kemerdekaan Negara ke-64 tahun ini besar ertinya kepada pengurusan Pusat Jagaan Mahmudah Malaysia di Semenyih, Selangor apabila berjaya memulih dan memberikan kehidupan baharu kepada seorang warga Bangladesh yang tersisih di situ sejak Oktober 2020 lalu.

Warga asing itu yang dikenali dengan nama Md Din Islam, 41, ibarat diberi ‘nyawa baharu’ untuk meneruskan kehidupan selepas terjatuh dari bangunan tempat beliau bekerja dan mengalami kecederaan parah di kepala serta ditinggalkan rakan di Hospital Serdang, Selangor dalam keadaan ‘nyawa ikan’.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan pusat jagaan

Md Din menyampaikan cenderahati kepada Pegawai Jabatan Sosial Perubatan Hospital Serdang, Aidah Jaamat (kanan) yang bertanggungjawab dalam urusan memindahkannya ke pusat jagaan itu.


Pengerusi pusat jagaan itu, Ruslan Saidin, berkata sebaik sahaja dihantar oleh Jabatan Sosial Perubatan hospital berkenaan Md Din terus ditempatkan di satu katil untuk membolehkan rawatan pemulihan dilakukan oleh petugas pusat itu selain mendapat rawatan lanjut di hospital.

Menurutnya, pada ketika itu keadaan Md Din sangat kurus, kaku terlantar begitu sahaja di atas katil tanpa boleh bercakap seperti orang koma dengan hanya menerima makanan khususnya susu melalui saluran tiub yang disalurkan ke lubang hidung.


Pengerusi Pusat Jagaan Mahmudah Malaysia, Ruslan Saidin (kanan) menyampaikan sumbangan barangan kepada Md Din sebelum berangkat pulang ke Bangladesh pada 19 Ogos 2021 lalu.


Jelas beliau, rawatan serta pembersihan diri warga Bangladesh itu seperti pertukaran pampers pakai buang semua dilakukan oleh petugas pusat itu yang sedikit pun tidak menunjukkan rasa bosan atau jemu sebaliknya tetap bertanggungjawab melaksanakan tugas setiap hari.

“Penasihat Satu, Azman Rasman dan Penasihat Dua, Mohiadin Bahado pusat jagaan ini senantiasa memantau dan mengawasi penjagaan Md Din ini dengan berharap dia akan pulih serta boleh berhubung dengan keluarga di negara asal selepas terputus hubungan lebih dua tahun.


Mohiadin (kiri) menerangkan keadaan Md Din kepada dua pramugari MAS yang akan membantunya menaiki pesawat ke Bangladesh.


“Berkat doa kita semua Md Din menunjukkan tindak balas dan reaksi apabila mula boleh bangun untuk duduk di atas katil dan berjalan selain luka teruk akibat jangkitan kuman di belakang punggungnya pulih dengan sempurna beberapa bulan sebelum Ramadan tahun lalu (2020),” katanya.

Azman berkata, sebaik pulih selepas berada lapan bulan di pusat jagaan itu Md Din menyatakan keinginan untuk pulang ke tanah airnya selepas sekian lama tidak berhubung dengan keluarganya dan melahirkan rasa bersyukur diberi nyawa panjang untuk meneruskan kehidupan.


Mohiadin menguruskan urusan penerbangan Md Din di kaunter MAS Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.


Menurutnya, beliau dengan Mohiadin akhirnya berjaya mendapatkan maklumat dengan bantuan beberapa warga asing negara itu dan membuat panggilan video telefon dengan emak Md Din di Bangladesh untuk memaklumkan anak beliau itu masih hidup.

“Apa yang kami lakukan semata-mata ikhlas membantu mereka yang terbiar tanpa waris walaupun bukan rakyat negara ini, demi rasa tanggungjawab dan keprihatinan membela nasib mereka ditimpa musibah,” katanya.


Md Din mengangkat tangan tanda selamat tinggal sebelum berlepas balik ke Bangladesh dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, Subang.


Mohiadin berkata, seorang dermawan Titi Rahmawati Hamedon menaja pembelian tiket kapal terbang dan sebagainya untuk membolehkan Md Din pulang berjumpa keluarga selepas beliau secara kebetulan datang ke pusat jagaan itu dan dimaklumkan mengenai nasib warga asing berkenaan.

Menurutnya, dengan bantuan pelbagai pihak seperti Hospital Serdang, Jabatan Imigresen, Kedutaan Bangladesh dan Penerbangan Malaysia Berhad (MAB), akhirnya Md Din dapat dihantar pulang ke tanah airnya pada 19 Ogos 2021 lalu dan selamat sampai berjumpa dengan ahli keluarganya di sana.


Md Din (kanan) bersama ahli keluarga selepas selamat sampai di kampungnya di Bangladesh.


Kata Mohiadin, apa yang dilakukan itu umpama memerdekakan seorang warga asing yang terbiar serta memberikan dia nafas baharu selepas pulih daripada kecederaan parah sehingga boleh menjalani kehidupan seperti orang lain dan berjumpa kembali dengan keluarga khusus emak, isteri dan adik- beradik.

“Ketika membuat panggilan video telefon apabila kami menunjukkan wajah Md Din, emak dan isteri beliau menitis air mata menahan kesedihan kerana mereka menyangka Md Din sudah meninggal dunia selepas terputus hubungan serta merayu supaya dihantar pulang segera Md Din,” katanya. - KitaReporters


Kiriman WhatsApp daripada Md Din sebaik tiba di Bangladesh.

15
2
1
1
0
You will be interested

Rezeki nelayan! Sangka anak buaya sangkut dalam pukat! Rupanya pari tunggol gergasi! Berat 40.5kg!

Nelayan Sendak Omar sangka seekor anak buaya tersangkut di pukatnya tetapi rupa-rupanya seekor ikan pari tunggol gergasi seberat 40.5kg anggaran bernilai RM324

Adnan Mohamad in Kisah Insan 1 week ago

Video| Allah sayang kita! Rezeki tak terduga! Ebit Lew hadiahkan rumah buat rider galas anak OKU!

Azimah Abdul Rahim, seorang ibu jadi penghantar makanan sambil galas anaknya yang cacat penglihatan (OKU buta) demi cari rezeki terima bantuan Ustaz Ebit Lew
Kartini Mohd Noor in Kisah Insan 11 hours ago

Keluarga Malaysia: Usaha mulia Sahabat Telekung Kuantan! Agih barangan elektrik, kelengkapan solat!

Pertubuhan Kebajikan Sahabat Telekung Kuantan (STK) mengambil imisiatif mengumpul dana bagi membantu mangsa banjir yang ditimpa musibah itu awal bulan ini.
Ainal Marhaton Abd Ghani in Kisah Insan 1 day ago

Dikebumikan sejak 17 tahun lalu! Mayat guru ngaji al-Quran masih sempurna, wangi seperti diawet!

Meskipun telah dikebumikan sejak 2004 namun mayat guru mengaji al-Quran Allahyarham Ustaz Muhya Rudia ditemukan di dalam kubur masih sempurna serta berbau wangi
Adnan Mohamad in Kisah Insan 3 days ago

Bapa banyak songeh! Usaha jadikan Jaami Qureshi warga gagal! Enggan janji kesetiaan, kata FAM!

Usaha jadikan Jaami Qureshi, yang ibunya kelahiran Manjoi, warganegara dan sarung jersi negara tak tercapai selepas bapanya gagal capai kata sepakat dengan FAM
Abdul Hafiz Ahmad in Kisah Insan 3 days ago