Kisah Insan 22 Feb, 2021

Warga emas, B40, OKU dalam MPP MBSJ disantuni! Sumbangan makan tengah hari, barang keperluan!

@isa ramli
Penglibatan sebagai wartawan 23 tahun mulai 1984 dan bersara awal 2005 . Jawatan terakhir Penolong Kanan Ketua Penyunting Utusan Melayu di Syarikat Utusan Melayu (M) Berhad. Penyumbang beberapa majalah, media eletronik dan cetak.

Share this


GOLONGAN warga emas sewajarnya disantuni dan diberikan perhatian bagi menjadikan mereka individu yang sentiasa cergas serta produktif bagi kemajuan komuniti setempat.

Sebagai ahli masyarakat kita sepatutnya menghormati dan bekerjasama bagi membolehkan kita menimba pelbagai ilmu pengetahuan mhaupun pengalaman bermanfaat yang ada pada mereka.

Generasi muda harus berterima kasih kerana dengan adanya merekalah lahir generasi yang ada hari ini dan bakal pewaris masa hadapan.


Lagi kisah-kisah menarik berkaitan warga emas:

https://kitareporters.com/search?search=warga+emas


Salah seorang warga emas dari Puchong Prima, Puchong menerima sumbangan pek makan tengah hari tajaan Sekolah Islam Antarabangsa Kuala Lumpur yang disampaikan oleh Aniza Jamaluddin (tengah). - Kredit Foto: FB JPM MBSJ.


Malahan bagi setiap agama di dunia khususnya Islam menyuruh para penganutnya sentiasa menyayangi dan mengasihi generasi warga emas atau golongan tua.

Kita janganlah menjadikan mereka sebagai golongan yang dianggap menyusahkan atau membebankan hingga sanggup menyisihkannya dalam kehidupan berkomuniti.

Lebih-lebih lagi dalam kehidupan moden hari ini bantu membantu antara ahli komuniti tanpa mengira peringkat umur termasuk warga emas perlu saling berkerjasama dan bersatupadu untuk pembangunan satu-satu kawasan komuniti.


Mohd Fitri Jamaluddin (tengah) menyampaikan bantuan PKP kepada salah seorang penduduk Pangsapuri Perdana, Puchong Perdana.


Menyedari keadaan inilah, Sekolah Islam Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIIS) pada Khamis, 18 Februari 2021 menaja sumbangan makan tengah hari untuk  50 individu warga emas berbagai-bagai bangsa di Taman Puchong Prima, Puchong, Selangor sebagai usaha menyantuni golongan berkenaan.

Bagaimanapun disebabkan dalam keadaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)  yang masih berkuat kuasa di Selangor sumbangan tersebut terpaksa diagihkan seorang demi seorang melibatkan mereka tinggal di Blok A17 hingga A20 Pangsapuri Puchong Prima.

Agihan tersebut dilakukan oleh Ahli Majlis, Majlis Permuafakatan Penduduk (MPP) Zon 14, Majlis Bandaraya Subang Jaya (MBSJ), Aniza Jamaluddin bersama ahli jawatankuasanya. 

Sekalipun agihan  tersebut ringkas tetapi berjalan dalam suasana mesra dan harmoni.


Govind Singh Deo (kanan) menyampaikan bantuan barangan keperluan asas kepada salah seorang penduduk Pangsapuri Teratai@Lutos.Puchong Prima .


Pada hari yang sama, 30 orang penduduk  di Pansapuri Teratai@Lutos, Puchong Prima menerima sumbangan bantuan PKP yang disampaikan oleh Ahli Parlimen Puchong, Govind Singh Deo. Bantuan barangan keperluan asas merupakan peruntukan daripada Ahli Parlimen tersebut.

Sementara itu, di Balai Masyarakat, Jalan Perdana 4/2, sejumlah 22 keluarga dari Pangsapuri Perdana, Puchong Perdana menerima bantuan bakul makanan yang merupakan barangan keperluan asas berikutan PKP.


Salah seorang petugas (kanan) membahagikan pek barangan makanan asas kepada penduduk Pangsapuri Mawar Jaya.


Ahli Majlis MPP Zon 13 MBSJ, Mohd Fitri Jamaluddin menyampaikan sumbangan tersebut kepada mereka yang terdiri daripada golongan B40, Orang Kelainan Upaya (OKU) dan warga emas yang terjejas akibat pandemik COVID-19.

Terdahulu, seramai 50 keluarga yang tinggal di Pangsapuri Mawar Jaya menerima sumbangan pek bekalan makanan asas dan 150 keluarga dalam kawasan MPP Zon 19 menerima sumbangan pelbagai jenis sayuran dan semburan aerosol.

Ahli Majlis MPP Zon 19 MBSJ, M. Ambarasan a/l Murugesu menyampaikan kedua-dua sumbangan bantuan tersebut yang berlangsung di Perkarangan Pangsapuri Mawar Jaya dan Di Dewan Orang Ramai Dr George, Taman Equine, Seri Kembangan. - KitaReporters


Salah seorang penduduk dari kawasan MPP Zon 19 menerima sumbangan pelbagai jenis sayur yang diadakan di Dewan Orang Ramai Dr.George, Taman Equine, Seri Kembangan, Selangor.

You will be interested

Janji ibu dan SPM! Terima kasih Cikgu Badariah! Semoga pengorbanan Haikal diberi-Nya kejayaan

Cikgu Badariah Mohd Mohaidin balas komen negatif netizen yang persoal kenapa jenazah ayah Muhammad Haikal Iskandar perlu dibawa ke sekolah. Itu janji ibu Haikal

Video| 10 tahun menunggu untuk bertunang! Ajal menjemput beberapa jam sebelum majlis diadakan

28 Feb 2021 sepatutnya hari bahagia bagi Izyan Quratu Aini sebab dia akan bertunang. Namun gadis itu meninggal dunia secara mengejut beberapa jam sebelum majlis
Fauzan Uda Ahmad in Kisah Insan 16 hours ago

Video| Makan diri kerana selalu sakat! Akhirnya Harris terlepas hadiah daripada ibu sendiri!

Hubungan anak dan ibu selalu rapat. Pelakon Harris Annuar suka sakat ibunya, Zaiton Hassan. Kini giliran Kak Ton pula balas dendam dan Harris ternyata terkena
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 21 hours ago

Terima kasih PESONA, PRESMA! Pek makanan nasi beriani untuk anggota polis IPK Hulu Selangor!

Kelab Pesona Selangor (PESONA) dan Rangkaian Restoran Salam agihkan 200 pek makanan kepada anggota polis, petugas sekatan jalan raya di kawasan Hulu Selangor
Editor KitaReporters in Kisah Insan 23 hours ago

Video| Perkahwinan unik: Pasangan kembar bernikah pasangan kembar! Majlis nikah juga bersama!

Pasangan kembar lelaki, 20, berkahwin dengan pasangan kembar perempuan, 19, secara bersama di Dusun Lebak Gede, Desa Sindanggalih, Cimanggung, Sumedang, Jawa
Fauzan Uda Ahmad in Kisah Insan 1 day ago