Kisah Insan 03 Mar, 2021

Video| Ngoc Manh jadi Superman! Selamatkan kanak-kanak 2 tahun terjatuh dari tingkat 12 kondo

@amil abdullah saiby
Berkhidmat di Utusan Melayu(M)Berhad selama 35 tahun,Jawatan terakhir disandang ialah Pegawai Penyelidik Kanan Jabatan Editorial Utusan. Pengalaman: Wartawan sambilan di Mingguan Timur,Utusan Malaysia dan Kosmo. Penulis buku "coffeetable" Transformasi

Share this

Detik-detik cemas seorang kanak-kanak perempuan berumur dua tahun sedang bergayut pada palang besi balkoni sempat dirakam oleh salah seorang penghuni apartmen Nguyen Huy Tuong, Hanoi,Vietnam. - Kredit foto: FB H.Linh


SERINGKALI kita mendengar bahawa kejadian kanak-kanak di bawah umur lima tahun mudah terjatuh dari bangunan tinggi seperti apartmen dan kondominium sehingga menemui maut apabila mereka tergelincir lalu terhempas ke bawah.

Kejadian seperti ini kerap berlaku berpunca daripada kelalaian dan kecuaian oleh pihak ibu bapa atau penjaga mereka.

Tambahan pula, kediaman mereka (bangunan tinggi) tidak mempunyai ciri-ciri keselamatan seperti penghadang besi atau jeriji besi keselamatan dan pintu balkoni pula sering terdedah dan sekali gus membiarkan kanak-kanak kecil untuk keluar tanpa disedari oleh sesiapa pun.


Lagi kisah-kisah menarik berkaitan kondo:

https://kitareporters.com/search?search=kondo


Saat-saat mendebarkan kanak-kanak ini sedang berpaut pada galang besi sebelum dia jatuh ke bawah dan diselamatkan oleh orang awam. - Kredit foto: FB H.Linh


Tetapi lain pula nasib seorang kanak-kanak perempuan yang berusia dua tahun ini dikatakan selamat dan masih hidup selepas terjatuh dari kediamannya di apartmen tingkat 12 terletak di jalan Nguyen Huy Tuong, daerah Thanh Xuan, Hanoi, Vietnam. 

Kejadian berlaku jam 5.30 petang (waktu tempatan) pada 28 Februari 2021 dan telah disedari kejiranannya di bangunan lain yang berdekatan.

Seorang wanita dewasa terlihat seorang kanak-kanak perempuan yang berada di balkoni apartmen (tingkat 12) sedang berpaut pada galang besi dalam keadaan bersendirian.

Terkejut dengan perbuatan kanak-kanak itu telah membuatkan  wanita itu (saksi kejadian) terus menjerit sekuat hati dengan meminta pertolongan daripada jiran-jiran yang lain yang berdekatan supaya dapat menyelamatkan kanak-kanak malang itu.

Insiden yang sangat mendebarkan itu berlangsung dengan pantas sehingga sukar membayangkan bagaimana boleh mendapatkan pertolongan kerana dipercayai kemungkinan ibu bapa kanak-kanak itu tidak menyedarinya atau sememangnya kanak-kanak itu tinggal keseorangan.
Takdir telah menentukan hayat kanak-kanak itu masih panjang apabila seorang pemandu lori penghantar barangan, Nguyen Ngoc Manh, 31, kebetulan berada di lokasi kejadian.

Beliau terdengar jeritan kuat suara meminta tolong dari tingkat atas bangunan itu dan ternampak seorang kanak-kanak berada lebih 160 kaki tergantung dan akan jatuh pada bila-bila masa ke atas sebuah bumbung metalik.

Lelaki berani berhati mulia itu segera berlari menuju ke lobi bangunan apartmen dan terus memanjat tembok dan bumbung sebelum bersiap sedia menggunakan tangannya untuk menyambut kanak-kanak yang terjatuh dari tingkat atas.

Tindakan berani lelaki itu akhirnya telah berjaya menyelamatkan nyawa kanak-kanak itu dan seterusnya menyerahkan kepada seorang pengawal keselamatan sebelum segera dihantar ke hospital berdekatan untuk dibuat pemeriksaan kesihatan dan diberi rawatan.


Nyuyen Ngoc Manh - Kredit foto dtinews.vn


"Saya lihat wajah dia seperti anak-anak saya dan dia hanya mendiamkan diri tanpa menangis ketika menghampirinya.

"Saya agak keliru dan terkejut dengan kejadian yang berlaku dan berkata kepada kanak-kanak itu, tolong-tolong saya ada di sini," jelas Nguyen yang nyta menjadi hero pada hari itu.

Tambah beliau lagi, dia tidak memikirkan apa yang telah berlaku selepas kejadian itu dan tidak pula memberikan nombor telefon untuk keluarga mangsa untuk menghubunginya.

Menurut keluarga mangsa, kanak-kanak itu dikatakan dalam keadaan stabil dan mengalami kecederaan ringan serta mengalami patah anggota lengan dan kakinya.

Ingatlah kejadian seumpama ini mungkin boleh berlaku kepada ahli keluarga kita. Justeru sikap sentiasa berwaspada dan menjaga keselamatan kanak-kanak kecil oleh kaum ibu bapa dan penjaga amat perlu dititiberatkan. 

Jangan mengambil sikap mudah, sambil lewa dan sering mengabaikan nyawa kanak-kanak tersebut kepada sebarang kejadian yang tidak diingini. - KitaReporters


Sumber:

https://twitter.com/i/status/1366061745035350017

http://dtinews.vn/en/news/017002/72705/little-girl-survives-fall-from-12th-floor-balcony-in-hanoi.html

http://www.ijcwed.com/wp-content/uploads/2018/07/IJCWED5_14.pdf

You will be interested

Dari Kelantan tapi cari rezeki di Pulau Pinang! Sempena Ramadan, dapat motor baharu daripada YB

Mohamad gigih cari rezeki jadi penghantar makanan biarpun terpaksa pinjam basikal kawan. Kini bersyukur dapat motosikal baharu daripada YB Steven Sim Chee Keong

Video| Kisah Edika Yusof jadi inspirasi! Jaga isteri baik-baik, rezeki kita pun akan dimurahkan!

Edika Yusuf tampil dalam rancangan khas Borak Kelamin Astro Ria bagi huraikan tip bagaimana urus hubungan rumah tangga supaya terus kekal akrab serta bahagia
Sarfarizmal Saad in Kisah Insan 1 day ago

Video| Cari lelaki ini! Acu pisau, pijak leher anak! Tertekan masalah hidup, anak jadi mangsa?

Tular video yang tunjukkan 2 kanak-kanak menangis ketakutan kerana didera selepas dipijak pada leher dan diacu pisau oleh bapa kanak-kanak itu di Kunak, Sabah
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 1 day ago

Kematian husnul khatimah! Imam meninggal dunia ketika sujud solat maghrib! Akibat sakit jantung

Seorang imam Sofyan, 58, meninggal dunia ketika sujud pada rakaat pertama solat maghrib di Dusun Wonogiri, Malang, Jawa dipercayai kerana serangan sakit jantung
Fauzan Uda Ahmad in Kisah Insan 1 day ago

Berita Terkini| Kanak-kanak perempuan 11 tahun digigit anjing liar! Terima rawatan di hospital

Kanak-kanak 11 tahun, Syauqina Rifqa, yang baru pulang daripada kelas agama di sekolah digigit anjing liar di rumahnya di Seksyen 2, Wangsa Maju, Kuala Lumpur
News Editor 2 in Kisah Insan 1 day ago