Kisah Insan 29 Oct, 2021

Video| Azmeer Yusof teruskan kerja dakwah! Dikecam penunggang agama! Dituduh makan duit derma!

@rodli nayan @ rodly fadly
Berpengalaman hampir 40 tahun dalam bidang kewartawanan, antaranya sebagai pengarang majalah Arena Bolasepak, Mingguan Sukan dan Bola Perdana, juga bertugas sepenuh masa serta sambilan bersama Berita Harian, Harian Metro, Mingguan Perdana dan Sinar

Share this

Sejak bersara daripada bola sepak, Azmeer kini menumpukan perhatian kepada kerja-kerja dakwah. - Kredit foto: FB Azmeer Yusof 25.


BEKAS pemain bola sepak, Azmeer Yusof sedikitpun tidak terkesan dengan pelbagai tuduhan yang dilemparkan ke atas dirinya termasuk dicap sebagai penunggang agama sebaliknya bangkit menangkis dakwaan itu dengan meneruskan kerja dakwah.

Terbaharu, dia mengembangkan ‘sayap’ Pusat Pengajian Azmeer Yusof (PPAY) yang dibangunkan di Alor Setar sejak 2019 lalu dengan menubuhkan PPAY cawangan Kuala Lumpur sejak awal Oktober 2021 lalu.

“Saya sedar ada segelintir orang yang membuat pelbagai tuduhan dan memberi macam-macam label kepada saya, antaranya menuduh saya sebagai penunggang agama demi kepentingan diri sendiri.


 Lagi kisah-kisah menarik berkaitan kerja-kerja dakwah

Pembinaan pusat mengaji Al Quran, PPAY di Tongkang Yard, Alor Setar membuktikan kesungguhan Azmeer untuk menyebarkan dakwah. - Kredit foto: FB Azmeer Yusof 25.


“Mereka menuduh saya menggunakan PPAY untuk mengaut kekayaan melalui derma atau sumbangan orang ramai. Malah, ada yang menfitnah, mengatakan saya ‘makan’ duit hasil kutipan itu untuk menyara kehidupan saya. 

“Apa yang menyedihkan, golongan yang membuat fitnah itu adalah orang-orang sekeliling saya, ada antaranya pernah rapat dengan saya. Apa motif mereka, saya sendiri tidak tahu dan tidak mahu ambil tahu. 

“Malah, saya sedikit pun tidak terkesan dengan semua tuduhan itu kerana masih ramai yang menyokong usaha saya dengan tidak putus-putus menghulurkan sumbangan.

“Saya juga tidak perlu menjawab semua dakwaan itu, cukuplah saya buktikan kepada mereka melalui kerja-kerja dakwah yang sedang dan akan saya lakukan melalui PPAY,” tegas Azmeer. Sebagai bukti, menurut Azmeer, dia sudah menyiapkan pembinaan bangunan PPAY di Tongkang Yard, Alor Setar yang dilancarkan secara rasmi pada 1 Oktober, 2021 lalu.

Bangunan berharga RM300,000 itu boleh menampung lebih ramai peserta malah akan memberi keselesaan kepada masyarakat setempat yang datang mengaji Al Quran di situ. Sebelum itu PPAY beroperasi secara sementara di sebuah rumah milik Azmeer.

“Kos pembinaan bangunan ini, selain menggunakan wang saya sendiri, sebahagiannya adalah daripada sumbangan orang ramai. Mereka yang datang belajar Al Quran di sini tidak dikenakan seberang bayaran, percuma.

“Tapi, sudah pasti kita perlu menggunakan wang sumbangan orang ramai untuk menggaji para petugas serta guru-guru yang mengajar di situ dan ini memang dibolehkan,” ujar Azmeer.Selain itu, menurut Azmeer ada juga pihak yang menjaja kisah kehidupan peribadinya sebagai modal untuk memburuk-burukkan dirinya.

“Mereka membuat pelbagai dakwaan dan menyebarkan melalui media sosial dengan niat mengaibkan saya. Tapi, saya tidak akan menjawab semua dakwaan itu kerana tidak mahu mengeruhkan keadaan.

“Saya anggap apa yang saya lalui ini adalah sebahagian daripada ujian Allah dalam menjalankan kerja dakwah. Sedangkan Nabi, alim ulamak  dan pendakwah yang lebih hebat pun menerima pelbagai ujian, inikan pula saya orang biasa.

“Apa yang penting saya teruskan tugas saya dengan ikhlas tanpa mempedulikan apa orang nak kata kerana yang saya cari hanyalah reda Allah,” katanya.


Progam pertama anjuran PPAY Kuala Lumpur sempena sambutan Maulidur Rasul di Surau Al-Ikhlas, Kg Medan Wira Utama, pada 19 Oktober 2021. - Kredit video: FB Azmeer Yusof 25.


Azmeer kini mengembangkan kerja dakwahnya dengan menubuhkan pula PPAY cawangan Kuala Lumpur namun konsepnya berbeza dengan PPAY di Alor Setar.

“Di Kuala Lumpur, kita tidak mempunyai pusat khusus sebagaimana di Alor Setar malah konsep dakwahnya juga berbeza yang mana di sini saya lebih mengutamakan kepada kuliah ilmu melalui program yang diatur oleh PPAY.

“Sebagai permulaan, kuliah-kuliah ini akan dianjurkan sebulan sekali di rumah-rumah Allah di sekitar Lembah Kelang, sama ada masjid atau surau. Ia dimulakan secara rasmi semasa sambutan Maulidur Rasul di Surau Al- Ikhlas, Kg Medan Wira Utama, Kuala Lumpur.

“Konsepnya, PPAY akan mengadakan kolaborasi dengan masjid atau surau, sama ada yang dipilih oleh kami atau atas dasar jemputan untuk menganjurkan kuliah atau ceramah agama.

“Pihak kami akan menyediakan penceramah yang mana bayaran untuk penceramah itu akan ditanggung oleh PPAY. Setakat ini, saya mendapat kerjasama daripada pendakwah-pendakwah yang terdiri daripada bekas peserta program televisyen seperti Imam Muda, Daie, Pencetus Ummah (PU) serta pendakwah bebas lain yang kami pastikan memiliki tauliah.

“Saya amat mengalu-alukan jika ada masjid atau surau yang mahu bekerjasama untuk menjayakan program ini. Mereka boleh menghubungi saya melalui Instagram @azmeeryusoff atau menghantar mesej peribadi melalui akaun Facebook Azmeer Yusof 25,” ujar Azmeer.


Kali terakhir Azmeer aktif dalam bola sepak secara kompetitif adalah mewakili pasukan Liga Super, Kedah pada 2020. Kredit foto: Kedah FA. 


Mengenai karier bola sepak, Azmeer yang pernah mewakili beberapa pasukan, antaranya Kedah, Kuala Lumpur, Perak dan Negeri Sembilan, nekad menggantung but.

“Saya menerima tawaran daripada beberapa pasukan liga tapi ambil keputusan untuk bersara daripada bola sepak kompetitif. Sejak menarik diri daripada pasukan Kedah tahun lalu (2020), saya berasa lebih tenang kerana mempunyai banyak masa untuk melakukan kerja dakwah dan juga masa untuk anak-anak.

“Saya sekarang hanya aktif bermain secara sosial dengan beberapa pasukan sekitar Lembah Kelang, antaranya mewakili pasukan Ustaz Bola FC, Kelab Bolasepak Batu dan pasukan bekas pemain Kuala Lumpur,” katanya. - KitaReporters


16
10
0
11
0
You will be interested

Video| Sultanah Kelantan mula sibuk! Sultanah Nur Diana Petra hadiri majlis rasmi negara dan negeri!

Sultanah Kelantan Sultanah Nur Diana Petra secara rasmi mula sibuk penuhi jadual hadiri majlis rasmi negara dan acara negeri selepas diperkenan anugerah gelaran

Video| Demi kelangsungan hidup selepas pembedahan! Aznil lancar tabung untuk Zamani! Lelong beg LV!

Aznil Nawawi lancar tabung khas untuk Zamani Slam selepas Konsert Doa Buat Zamani Unplugged akan berehat panjang bagi pemulihan sepenuhnya selepas pembedahan
Fauzan Uda Ahmad in Kisah Insan 8 hours ago

30 tahun bertahan! Jaslina tetap bersyukur! Walaupun berkerusi roda! Majalah Wanita temukan kita!

Lebih 21 tahun lalu kami bertemu ketika saya menemu ramah Jaslina Mat Desa untuk majalah Wanita. Usianya ketika itu baharu 16 tahun. Kini kami dipertemu semula
Normala Hamzah in Kisah Insan 9 hours ago

Video| Masih terabai! Perjuangan bela nasib lebih 1,500 bekas pekerja Utusan Melayu (Malaysia) Bhd

Lebih 150 bekas kakitangan Utusan Melayu (Malaysia) Berhad (UMMB) hadir dalam majlis perjumpaan semula sempena peringati 'kematian' syarikat akhbar Melayu itu
Editor 1 in Kisah Insan 10 hours ago

Video| Bunga untuk Ratu Elizabeth II ada dijadikan baja! Ada disemai semula! Bagi peringati baginda!

Jambakan bunga kepada mendiang Ratu Elizabeth II sudah pun dibersihkan, dihimpunkan di lokasi khas untuk dikompos sebagai baja dan benih untuk disemai semula
Kartini Mohd Noor in Kisah Insan 1 day ago