Kisah Insan 27 Aug, 2021

Kamu Muslim? Selawat dalam hati! Petugas kesihatan ini dipuji! Sopan, layan mesra warga asing!

@nur syamila kamarul arefin
Alumni Universiti Sains Malaysia dalam bidang kewartawanan. Pernah berkhidmat sebagai seorang wartawan dan juga penulis di dua buah syarikat. Masih lagi belajar menjadi seorang penulis.

Share this


Dalam  media sosial sejak dua menjak ini kecoh kisah warga asing menerima vaksin dilayan dengan baik dan mesra sedangkan mereka juga manusia yang perlu dihormati bukannya dipandang hina di negara kita, kerana mereka berada di Malaysia untuk mencari rezeki yang halal.

Perkara tersebut telah menjadi buah mulut rakyat Malaysia apabila tular sebuah video didakwa menunjukkan seorang petugas kesihatan dilihat bercakap kasar dengan lelaki warga asing semasa memberi suntikan vaksin.

Ini kerana semasa menerima suntikan vaksin tersebut, lelaki ini ingin merakam momen kenangan, namun disindir oleh petugas kesihatan di sebuah PPV. Oleh kerana kes ini, ia menjadi tajuk bualan hangat berhubung layanan petugas kesihatan kepada warga asing.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan layanan


Tetapi tidak semua petugas kesihatan mempunyai sikap sebegitu kerana masih ada antara mereka yang sangat baik semasa melayan pekerja warga asing yang menerima vaksin.

Baru-baru ini dalam TikTok, seorang warga asing telah meletakkan sebuah video di mana beliau sedang menerima vaksin Covid-19. 

Kelihatan petugas kesihatan yang melakukan suntikan bercakap dengan lelaki ini dengan sangat lembut sebelum melakukan suntikan vaksin dos pertama.Petugas kesihatan ini juga mengizinkan lelaki ini membuat rakaman tetapi dengan tidak menghala kamera telefonnya ke arah dirinya dengan kata-kata yang sangat sopan.

Sebelum menerima vaksin, petugas kesihatan mengajukan soalan kepada lelaki ini: Adakah kamu seorang Muslim?

Video ini berjaya membuktikan bahawa tidak semua petugas kesihatan tidak berperikemanusiaan. Petugas kesihatan ini mengajak lelaki warga asing ini untuk berselawat sebelum beliau mencucuk vaksin dengan terlebih dahulu membaca Bismillah.

Ternyata saat-saat pertama menerima vaksin dos pertama sangat bermakna buat lelaki ini kerana bertemu dengan seorang petugas kesihatan yang sangat baik.

Dalam ruangan komen, rata-rata netizen memuji sikap petugas kesihatan ini. Rata-rata netizen menyatakan bahawa doktor berkenaan memang baik dengan orang yang hadir untuk mendapatkan vaksin.


Ingat semua! Di dunia ini jangan pernah sesekali membezakan antara satu sama lain dan perlu menghormati tak kiralah kita berbeza kaum, agama ataupun budaya. - KitaReporters

0
0
0
0
0
You will be interested

Dikebumikan sejak 17 tahun lalu! Mayat guru ngaji al-Quran masih sempurna, wangi seperti diawet!

Meskipun telah dikebumikan sejak 2004 namun mayat guru mengaji al-Quran Allahyarham Ustaz Muhya Rudia ditemukan di dalam kubur masih sempurna serta berbau wangi

Adnan Mohamad in Kisah Insan 6 days ago

Aneh tapi benar! Pernah bertanding sebagai wanita! Kini Aprilia bertunang dengan teman wanita!

Aprilio Perkasa Manganang bekas pemain bola tampar Indonesia yang bertanding sebagai wanita tetapi kemudian bertekad untuk jadi lelaki interseks selepas bersara
Zul Akmar Jamaludin in Kisah Insan 1 day ago

Video| Ular sawa berjaya ditangkap! Hasil laporan live Haziq Asyraf! Dah macam wartawan kau dik!

Muhammad Haziq Mohd Asyraf buat laporan live berkenaan seekor ular sawa dijumpainya di salah satu kawasan market di Bukit Selambau jadi tular dalam media sosial
Nur Syamila Kamarul Arefin in Kisah Insan 1 day ago

Video| Keluarga Malaysia: JPJ, polis santuni penghidap kanser cilik! Hadiah hari lahir terindah!

Anggota JPJ serta Polis Setiu bersama santuni Ahmad Shafir Fathurrahman Mohd Sobri, pengidap penyakit kanser saraf dan leukimia tahap 4, sempena hari lahirnya
Noor Hayati Mamat in Kisah Insan 3 days ago

Video| Allah sayang kita! Rezeki tak terduga! Ebit Lew hadiahkan rumah buat rider galas anak OKU!

Azimah Abdul Rahim, seorang ibu jadi penghantar makanan sambil galas anaknya yang cacat penglihatan (OKU buta) demi cari rezeki terima bantuan Ustaz Ebit Lew
Kartini Mohd Noor in Kisah Insan 3 days ago