Kisah Insan 27 Aug, 2021

Kamu Muslim? Selawat dalam hati! Petugas kesihatan ini dipuji! Sopan, layan mesra warga asing!

@nur syamila kamarul arefin
Alumni Universiti Sains Malaysia dalam bidang kewartawanan. Pernah berkhidmat sebagai seorang wartawan dan juga penulis di dua buah syarikat. Masih lagi belajar menjadi seorang penulis.

Share this


Dalam  media sosial sejak dua menjak ini kecoh kisah warga asing menerima vaksin dilayan dengan baik dan mesra sedangkan mereka juga manusia yang perlu dihormati bukannya dipandang hina di negara kita, kerana mereka berada di Malaysia untuk mencari rezeki yang halal.

Perkara tersebut telah menjadi buah mulut rakyat Malaysia apabila tular sebuah video didakwa menunjukkan seorang petugas kesihatan dilihat bercakap kasar dengan lelaki warga asing semasa memberi suntikan vaksin.

Ini kerana semasa menerima suntikan vaksin tersebut, lelaki ini ingin merakam momen kenangan, namun disindir oleh petugas kesihatan di sebuah PPV. Oleh kerana kes ini, ia menjadi tajuk bualan hangat berhubung layanan petugas kesihatan kepada warga asing.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan layanan


Tetapi tidak semua petugas kesihatan mempunyai sikap sebegitu kerana masih ada antara mereka yang sangat baik semasa melayan pekerja warga asing yang menerima vaksin.

Baru-baru ini dalam TikTok, seorang warga asing telah meletakkan sebuah video di mana beliau sedang menerima vaksin Covid-19. 

Kelihatan petugas kesihatan yang melakukan suntikan bercakap dengan lelaki ini dengan sangat lembut sebelum melakukan suntikan vaksin dos pertama.Petugas kesihatan ini juga mengizinkan lelaki ini membuat rakaman tetapi dengan tidak menghala kamera telefonnya ke arah dirinya dengan kata-kata yang sangat sopan.

Sebelum menerima vaksin, petugas kesihatan mengajukan soalan kepada lelaki ini: Adakah kamu seorang Muslim?

Video ini berjaya membuktikan bahawa tidak semua petugas kesihatan tidak berperikemanusiaan. Petugas kesihatan ini mengajak lelaki warga asing ini untuk berselawat sebelum beliau mencucuk vaksin dengan terlebih dahulu membaca Bismillah.

Ternyata saat-saat pertama menerima vaksin dos pertama sangat bermakna buat lelaki ini kerana bertemu dengan seorang petugas kesihatan yang sangat baik.

Dalam ruangan komen, rata-rata netizen memuji sikap petugas kesihatan ini. Rata-rata netizen menyatakan bahawa doktor berkenaan memang baik dengan orang yang hadir untuk mendapatkan vaksin.


Ingat semua! Di dunia ini jangan pernah sesekali membezakan antara satu sama lain dan perlu menghormati tak kiralah kita berbeza kaum, agama ataupun budaya. - KitaReporters

0
0
0
0
0
You will be interested

Demi anak-anak istimewa! Ayah bersendirian jaga lima anak OKU! Selepas isteri meninggal dunia!

5 daripada 8 anak Abdul Rani Mat, Zawiah Mahmud tergolong dalam kalangan OKU. Kini Abdul Rani sendirian uruskan keperluan mereka setelah Zawiah meninggal dunia

Tolong kami! Bantu Bob Lokman! Rayu bantu biayai rawatan! Andai pergi dahulu, nanti maafkannya!

Saya hanya berserah pada Tuhan sahaja. Usaha apa yang patut. Itulah andai saya pergi dahulu nanti maafkan saya. Saya pun tak tahu berapa lama lagi - Bob Lokman
Jamliah Abdullah in Kisah Insan 1 day ago

Video| Doakan semoga segera sembuh! Emak patah bahu kanan, tangan kiri, dua tulang rusuk! - Anak

Emak cedera parah dengan patah bahu kanan, tangan kiri, dua tulang rusuk. Sudah sedarkan diri tetapi masih dalam pemantuan di Hospital Pulau Pinang - Yaya Gani
Kartini Mohd Noor in Kisah Insan 2 days ago

Syamsul Yusof yang multi-talented! Karya terus dapat sambutan hebat! Tak perlu gimik, raih simpati!

Semenjak Syamsul Yusof terlibat dalam pengarahan filem sama ada sebagai pelakon, penulis skrip, penerbit boleh dikatakan setiap filem itu pasti pecah panggung
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Kisah Insan 2 days ago

Video| Ikut pintu belakang? Ada konspirasi? Daniel Ting berpindah ke JDT! Semuanya dah terjawab!

Teka-teki bermain dalam kalangan peminat bola sepak selama ini akhirnya terjawab apabila Daniel Sang Ting secara rasmi telah diperkenalkan sebagai pemain JDT
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Kisah Insan 3 days ago