Kisah Insan 13 Oct, 2021

Video| 23 tahun tak pernah potong rambut! Jururawat bangga miliki rambut panjang cecah buku lali!

@adnan mohamad
Berpengalaman dalam bidang penulisan selama lebih 22 tahun sebagai wartawan bermula di akhbar Berita Harian selama lebih lima tahun kemudian di akhbar Utusan Malaysia serta Kosmo dan lima kali mendapat anugerah kewartawan peringkat negeri Terengganu

Share this

RAMBUT Anzhelika Baranova terurai cantik biarpun 23 tahun tidak pernah menjejak kaki ke salun. 


RAMBUT adalah mahkota bagi seorang wanita, ia merupakan bahagian paling berharga untuk kaum Hawa, tanyalah sesiapa sahaja pasti seronok apabila melihat  rambut yang cantik dan sihat.

Golongan ini biasanya sanggup menghabiskan duit sendiri semata-mata mahu memastikan mahkota itu kekal kelihatan cantik dan sihat.

Atas dasar itu, seorang  jururawat muda dari Irkutsk, Rusia rela menyimpan rambut dan tidak memotong rambut selepas usianya lima tahun. Kini rambut Anzhelika Baranova, telah mencecah ke paras buku lali.


"Lagi cerita-cerita menarik berkaitan kecantikan

Jururawat ini sentiasa membelai rambut dan langsung tidak rasa terbeban .


Berkongsi pengalaman unik dirinya, Anzhelika berkata, kali terakhir dia memotong rambut ketika usianya lima tahun pada tahun 1998.

"Ketika itu ibu yang memujuk untuk saya memotong, kalau diikutkan hati, saya memang sayangkan dan tidak akan  memotongnya,"ujarnya jururawat cantik yang kini bertugas di sebuah pusat perubatan di bandar Irkutsk.


Kalau diikutkan hati, Anzhelika tidak sanggup memotong rambut namun terpaksa atas desakan ibunya.


Cerita wanita cantik itu, pengalaman memotong rambut adalah kenangan perit buatnya dan tidak mahu dingat lagi.

“Saya masih teringat lagi, sewaktu itu saya seperti mahu menangis kerana terlalu sayangkan rambut, dan nekad itu adalah kali terakhir untuk saya potong rambut,"ujarnya.

Tambahnya lagi, biarpun 23 tahun berlalu dan tidak menjejak kaki ke salun namun tidak menjadi masalah kepadanya untuk menguruskan rambutnya yang panjang itu setiap masa.Anzhelika memberitahu, dia sentiasa memastikan penjagaan mahkota didahulukan malah menjadi rutin kepada untuk mencuci rambut dua kali seminggu.

"Ini semua dilakukan bagi memastikan rambut saya sihat walaupun dalam keadaan panjang.

“Saya mengeringkan rambut saya secara hati-hati kemudian saya sikat rambut supaya tidak kusut dan kelihatan bersinar sepanjang masa,’’ katanya.


 

Anzhelika digelar 'Rupenzel Rusia' berikutan memiliki rambut yang panjang dan bersinar.


Anzhelika percaya rambut yang panjang itu memang indah dan dia amat menyukai rambutnya yang berwarna keemasan itu.

Lantaran itu, memiliki rambut yang panjang  dia digelar sebagai ‘Rapunzel Rusia’  memiliki rambut yang cantik selain tidak pernah memotong rambut selama 23 tahun.

“Saya bangga mempunyai rambut sebegini dan saya tidak pernah menghadapi masalah untuk merawat rambut yang panjang itu dan rambut saya selalu diikat dengan rapi ketika bertugas.

“Kadang-kadang saya rasa rimas kerana sering menjadi perhatian ketika berada di tempat awam, namun saya tetap berbangga dapat memiliki rambut warna keemasan yang cantik dan lebat,’’ tambahnya lagi.- KitaReporters


Tidak pernah merasakan beban walaupun memiliki rambut yang panjang dan memerlukan penjagaan yang sempurna.

12
9
0
14
1
You will be interested

Bendera putih: Demi anak, Saifuddin ketepikan rasa malu! NIQ Ehsan Malaysia tampil beri bantuan

Saifuddin Abdul Rahman, bapa kepada lima orang anak dan penduduk Kampung Mak Teh di Tapah akui kehidupannya sekeluarga benar-benar terdesak sewaktu fasa PKP 3.0

Jutaan kanak-kanak Yaman di ambang maut! Hidup dalam kancah perang! Diancam kebuluran, pandemik!

Dijangka 98,000 kanak-kanak yang berumur di bawah umur 5 tahun yang tinggal di selatan Yaman akan berdepan maut kerana kebuluran, tak cukup zat pemakanan - PBB
Amil Abdullah Saiby in Kisah Insan 1 day ago

Tolong kami! Bantu Afghanistan! GPM, MVM seru hulur lebih banyak bantuan! Musim sejuk nak tiba!

Global Peace Mission (GPM) Malaysia dan Muslim Volunteer Malaysia (MVM) terpanggil bantu ringan beban dan berjaya agih 60 tan makanan asas kepada 5,000 orang.
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 1 day ago

Video| Uniknya Turki! Punyai pasangan wanita, lelaki paling tinggi di dunia! Diiktiraf oleh GWR

Turki miliki sepasang lelaki dan wanita - Sultan Kose, Rumesya Gelgi - yang diiktiraf sebagai individu paling tinggi di dunia oleh Guinness World Records (GWR)
Fauzan Uda Ahmad in Kisah Insan 1 day ago

Tolong kami! Bantu dua beradik dapat rumah baharu! Rumah pusaka hampir runtuh ke dalam sungai!

Rumah pusaka 2 beradik, Muhammad Azine Hamzah dan adiknya, Mohd Idzahir sejak lebih 50 tahun di Kampong Batu 7, Baling menunggu masa akan runtuh ke dalam sungai
Che Saad Noordin in Kisah Insan 2 days ago