Kisah Insan 24 Feb, 2021

Kerana tayang gaji guru dalam medsos, Hervina dipecat! Tetapi kemudian diambil semula bekerja

@ahmad abd hamid
Served as a journalist for a year at Berita Harian and for 33 years at Utusan Melayu (M) Bhd. beginning 1980. Last post was Assistant Editor in Chief Utusan Melayu. Also served as Editor in Chief, Magazines. Retired in 2013.

Share this

PERINCIAN gaji Hervina yang dimuat naik dalam media sosial mendatangkan kemarahan guru besar tempat dia mengajar. - Kredit foto: Kompas.com


GARA-GARA memuat naik dan 'menayangkan' gajinya berjumlah 700,000 Rupiah (RM202) dalam media sosial, seorang guru sandaran di Sulawesi, Hervina, 34, dipecat kerana guru besar sekolahnya menganggap perbuatan itu memalukan pihak sekolah

Ini kerana dia juga menayangkan butir-butir mengenai perbelanjaan yang dibuat menggunakan wang itu, termasuk untuk membayar hutang dan memberi kepada ibu sehingga tanpa baki untuk dirinya.

Dia menulis: “Mana untuk saya?”


Lagi kisah-kisah menarik berkaitan guru:

https://kitareporters.com/search?search=guru


HERVINA dipecat kerana menunjukkan gajinya dalam media sosial. - Kredit foto: Kompas.com


Hervina yang sudah 15 tahun menjadi guru, mengajar di Sekolah Dasar (SD) Negeri 169 Sadar, Dusun Lakariki, Desa Sadar, Kecamatan Tellulimpoe, Kabupaten Bone di Sulawesi. 

Sudah empat bulan dia tidak menerima gaji, dan menerima gaji tertunggak berjumlah RM202 atau RM50 sebulan.

Kerana terlalu gembira, dia menayangkan gajinya dalam media sosial tanpa menduga akibat yang bakal ditanggung. 

Walaupun sebenarnya perbuatan Hervina membuat posting dalam media sosial adalah untuk melahirkan rasa syukur, namun perbuatannya itu tidak disenangi pihak sekolah.

Memetik laporan Tribunews.com, guru besar, Hamsinah, bertindak memecatnyaPostingnya dianggap memalukan sekolah dan piihak sekolah mencadangkan Hervina mencari kerja di sekolah lain yang boleh memberi gaji lebih tinggi.

Namun Hamsinah mendakwa Hervina bukan dipecat kerana postingnya tetapi kerana jumlah guru di sekolah itu sudah berlebihan.


HERVINA (depan kanan) selesai perbincangan Dewan Perwakilan Rakyat (DPR)  Daerah Bone yang membincangkan mengenai pemecatannya. - Kredit foto: Agensi.


Apabila berita tersebut tersebar, ia mendapat bantahan daripada penduduk kampung

Menurut Ketua kampung Desa Sadar, Andi Sudi Alam, guru sandaran amat penting kerana desa tersebut terpencil dan guru tetap kerajaan jarang datang. Kerana itu khidmat guru sandaran sangat diperlukan. 

Pada masa sama, dia meminta pihak jabatan pendidikan menambah tenaga pengajar di desanya yang selama ini kekurangan guru.

Andi menekankan, di kampung tersebut ada dua buah sekolah dan guru kerajaan hanya ada empat orang. Selebihnya adalah guru sandaran dan khidmat mereka sangat diperlukan.

Katanya, guru tetap kerajaan jarang masuk mengajar kerana desa tersebut amat terpencil dan terletak kira-kira 12 kilometer dari ibu kota Kabupaten Bone.


Hervina (dua dari kanan) menunjukkan tanda bagus selepas dibenarkan mengajar semula. - Kredit foto: makassar.tribunnews.com


Perkara itu kemudiannya dibawa ke sidang Dewan Perwakilan Rakyat (PDR) Daerah Bone pada 19 Februari 2021, dua hari selepas berita pemecatan tersiar. 

Susulan sidang itu dan dengan desakan ramai, Hervina dibenarkan mengajar semula.

Hamsinah juga memohon maaf kerana memecat Hervina dan menawarkan semula jawatan guru sandaran di sekolah sama.

Hervina yang bersyukur kerana diberi peluang sekali lagi untuk mengajar, berjanji akan menabur bakti dengan mendidik anak bangsa.

Dia juga berterima kasih kepada semua pihak yang menyelesaikan masalah yang berlaku. Pihak berkuasa pendidikan Bone pula akan memperbaharui surat pelantikan Hervina. - KitaReporters

1
0
0
2
0
You will be interested

Keluarga Malaysia: Usaha mulia Sahabat Telekung Kuantan! Agih barangan elektrik, kelengkapan solat!

Pertubuhan Kebajikan Sahabat Telekung Kuantan (STK) mengambil imisiatif mengumpul dana bagi membantu mangsa banjir yang ditimpa musibah itu awal bulan ini.

Video| Gara-gara banjir! Pengantin wanita naik perahu sejauh 4km! Akad nikah di pejabat agama!

Pengantin perempuan Fitri dengan pakaian pernikahan terpaksa naiki sebuah perahu dan harungi sungai sejauh 4km demi hadiri majlis akad nikahnya di pejabat agama
Adnan Mohamad in Kisah Insan 1 day ago

Aneh tapi benar! Pernah bertanding sebagai wanita! Kini Aprilia bertunang dengan teman wanita!

Aprilio Perkasa Manganang bekas pemain bola tampar Indonesia yang bertanding sebagai wanita tetapi kemudian bertekad untuk jadi lelaki interseks selepas bersara
Zul Akmar Jamaludin in Kisah Insan 2 days ago

Video| Ular sawa berjaya ditangkap! Hasil laporan live Haziq Asyraf! Dah macam wartawan kau dik!

Muhammad Haziq Mohd Asyraf buat laporan live berkenaan seekor ular sawa dijumpainya di salah satu kawasan market di Bukit Selambau jadi tular dalam media sosial
Nur Syamila Kamarul Arefin in Kisah Insan 3 days ago

Video| Keluarga Malaysia: JPJ, polis santuni penghidap kanser cilik! Hadiah hari lahir terindah!

Anggota JPJ serta Polis Setiu bersama santuni Ahmad Shafir Fathurrahman Mohd Sobri, pengidap penyakit kanser saraf dan leukimia tahap 4, sempena hari lahirnya
Noor Hayati Mamat in Kisah Insan 4 days ago