Kisah Insan 07 Apr, 2021

Demi kasih! Bapa pengantin lelaki sudah meninggal! Tapi mahu diabadikan dalam foto perkahwinan?

@amil abdullah saiby
Berkhidmat di Utusan Melayu(M)Berhad selama 35 tahun,Jawatan terakhir disandang ialah Pegawai Penyelidik Kanan Jabatan Editorial Utusan. Pengalaman: Wartawan sambilan di Mingguan Timur,Utusan Malaysia dan Kosmo. Penulis buku "coffeetable" Transformasi

Share this

Foto bapa pengantin lelaki (kanan) telah ditempel dengan menggunakan tubuh individu lain serta disunting wajahnya  untuk menunjukkan dia (arwah) seolah-olah berada pada majlis perkahwinan anaknya, sedangkan sebenarnya telah meninggal dunia menjelang majlis tersebut. - Kredit foto: Twitter Gal@patungalimar.


SETIAP pasangan pengantin pastinya mahu mengecapi kebahagiaan dalam rumah tangga mereka yang diimpikan selama ini.

Lebih-lebih lagi pada saat-saat bahagia dikongsikan bersama dengan kehadiran kedua-dua ibu bapa dan ahli keluarga dalam majlis perkahwinan tersebut.

Selain mendapat restu daripada mereka, mempelai pula ingin mengabadikan potret perkahwinan mereka bersama-sama orang yang tersayang iaitu ibu bapa.

Namun, ajal, jodoh dan rezeki telah ditetapkan oleh Tuhan Yang Maha Esa dan tiada siapa pun boleh menidakkan takdir yang berlaku ke atas setiap insan terutama membabitkan kematian orang tua kita.

Hari bahagia (perkahwinan) yang sepatutnya diraikan bersama mereka (ibu bapa) kini tidak dapat dinikmati dan apatah lagi merakam sejarah momen-momen kemeriahannya kerana mereka sudah pun kembali kepada pencipta-Nya.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan pengantin

Mesej abang pengantin lelaki yang dihantar kepada seorang pengguna Twitter dengan meminta untuk memasukkan foto arwah bapanya seolah-olah bersama dalam sesi fotografi dengan pasangan pengantin. - Kredit foto: Twitter Gal@patungalimar.


Kesedihan ini turut dikongsikan oleh seorang pengguna Twitter dari Indonesia apabila menerima mesej daripada seorang pemuda iaitu abang pengantin lelaki yang meminta bantuan untuk mengedit gambar bapanya yang telah meninggal dunia beberapa hari menjelang hari pernikahan adiknya.

Dia (abang pengantin lelaki) meminta @pantungalimar untuk meletakkan wajah ayahnya (menampal) menggunakan tubuhnya sendiri berdiri bersama-sama dengan pasangan pengantin di atas pelamin.

Sehubungan dengan itu, pengguna Twitter tersebut telah tampil untuk membantu mengeditkan gambar keluarga pengantin dengan memasukkan foto tubuh lelaki lain dengan menukarkan wajahnya dengan wajah bapa mereka.

Pada mulanya, abang pengantin lelaki itu meminta menyunting tubuhnya sendiri dengan menukarkan wajahnya dengan bapanya.

Tetapi @pantungalimar atau dikenali juga Gal telah mencadangkan kepada lelaki itu dengan menambahkan seorang lelaki yang telah diedit berdiri bersama dengannya termasuk pengantin.

Gal kemudiannya telah menularkan mesej berkenaan dengan hasil editannya dan telah mendapat pelbagai komen serta reaksi dalam laman Twittter oleh netizen.

Muat naik yang dibuat pada 3 April 2021 itu telah mendapat perhatian para netizen apabila dikongsikan kembali ribuan pengikut dalam ruangan Twitter @pantungalimar itu.

Semoga dengan gambar perkahwinan yang diedit dalam akaun @pantungalimar  dapat mengubat kerinduan keluarga pengantin tersebut dengan susuk bapa mereka yang telah meninggal dunia beberapa hari sebelum majlis perkahwinan adiknya. 

Foto tersebut juga mendapat pujian daripada warga maya kerana kelihatan seperti 'real' walaupun tidak seratus peratus tepat  namun boleh dibanggakan dan berjaya memenuhi kehendak keluarga pengantin tersebut. – KitaReportersSumber: 

laman twitter @pantungalimar

https://www.penmerah.dnqj.my/2021/04/05/tak-sempat-lihat-anak-nikah-lelaki-minta-edit-foto-bapa-dalam-gambar-kahwin-adik/

1
3
0
1
0
You will be interested

Keluarga Malaysia: Usaha mulia Sahabat Telekung Kuantan! Agih barangan elektrik, kelengkapan solat!

Pertubuhan Kebajikan Sahabat Telekung Kuantan (STK) mengambil imisiatif mengumpul dana bagi membantu mangsa banjir yang ditimpa musibah itu awal bulan ini.

Video| Gara-gara banjir! Pengantin wanita naik perahu sejauh 4km! Akad nikah di pejabat agama!

Pengantin perempuan Fitri dengan pakaian pernikahan terpaksa naiki sebuah perahu dan harungi sungai sejauh 4km demi hadiri majlis akad nikahnya di pejabat agama
Adnan Mohamad in Kisah Insan 1 day ago

Aneh tapi benar! Pernah bertanding sebagai wanita! Kini Aprilia bertunang dengan teman wanita!

Aprilio Perkasa Manganang bekas pemain bola tampar Indonesia yang bertanding sebagai wanita tetapi kemudian bertekad untuk jadi lelaki interseks selepas bersara
Zul Akmar Jamaludin in Kisah Insan 2 days ago

Video| Ular sawa berjaya ditangkap! Hasil laporan live Haziq Asyraf! Dah macam wartawan kau dik!

Muhammad Haziq Mohd Asyraf buat laporan live berkenaan seekor ular sawa dijumpainya di salah satu kawasan market di Bukit Selambau jadi tular dalam media sosial
Nur Syamila Kamarul Arefin in Kisah Insan 3 days ago

Video| Keluarga Malaysia: JPJ, polis santuni penghidap kanser cilik! Hadiah hari lahir terindah!

Anggota JPJ serta Polis Setiu bersama santuni Ahmad Shafir Fathurrahman Mohd Sobri, pengidap penyakit kanser saraf dan leukimia tahap 4, sempena hari lahirnya
Noor Hayati Mamat in Kisah Insan 4 days ago