Kisah Insan 22 Sep, 2021

Paul Pogba pun tonton Omar & Hana! Didik anak-anak kenal Islam! Pengalaman silam jadi pedoman!

@rodli nayan @ rodly fadly
Berpengalaman hampir 40 tahun dalam bidang kewartawanan, antaranya sebagai pengarang majalah Arena Bolasepak, Mingguan Sukan dan Bola Perdana, juga bertugas sepenuh masa serta sambilan bersama Berita Harian, Harian Metro, Mingguan Perdana dan Sinar

Share this

Pogba menjadikan siri animasi Omar & Hana sebagai tontonan keluarga. - Kredit foto: Facebook Paul Pogba.


Apabila tular gambar Paul Pogba menonton animasi Omar & Hana melalui telivisyen, ramai rakyat Malaysia sangat teruja. Masakan tidak, sudah pasti kita berbangga kerana animasi terbitan tempatan menjadi tontonan pemain tengah Manchester United itu.

Dalam status dimuat naik melalui laman Facebook rasmi miliknya itu, Pogba mengakui menonton program itu bersama keluarga selepas membeli TV baharu.

"Bersama C62+ TV terbaharu saya dari TCL dan ianya skrin bersaiz XXL. Sesi menonton filem bersama keluarga di rumah," katanya yang memiliki hampir 25 juta pengikut di laman sosial itu.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan Paul Pogba


Sama ada kebetulan atau Pogba memang penggemar siri animasi itu, namun umum sedia maklum bahawa bintang bola sepak Perancis itu adalah seorang Muslim yang sangat taat kepada pegangan agama.

Jadi, ada kemungkinan siri Omar & Hana menjadi pilihan sebagai wadah untuk Pogba mendidik anak-anaknya mengenai Islam agar apa yang dilaluinya sebelum ini tidak berulang kepada mereka.


Pogba (kiri) bersama rakan sepasukan dalam pasukan Perancis, Kurt Zouma ketika menunaikan umrah. - Kredit foto: Instagram Paul Pogba. 


Menyingkap kisah hidup Pogba, dia sendiri hanya mendekati Islam ketika menginjak usia remaja. Seperti yang pernah dikongsi pemain itu, dia bukanlah seorang Islam sejak lahir walaupun ibunya, Yeo Moriba adalah seorang muslim.

Ibu Pogba dalam satu laporan oleh Independent berkata, dia tidak pernah meminta atau memaksa ketiga-tiga anak lelakinya memeluk agama Islam sebaliknya memberi mereka kebebasan untuk menentukan kehidupan sendiri.

Pogba memberitahu, dia mula tertarik dengan Islam melalui pergaulan dengan rakan-rakannya yang kebanyakan beragama Islam.

“Islam datang kerana saya mempunyai ramai rakan beragama Islam. Kami selalu berbincang. Saya bertanyakan banyak hal, kemudian saya mula melakukan penilaian sendiri.

“Saya turut berdoa bersama rakan-rakan dan merasakan sesuatu yang berbeza. Saya berasa sangat tenang. Sejak hari itu saya terus melakukannya. Solat lima waktu sehari sebagai salah satu rukun Islam,” ujar Pogba.Pemain itu mengaku, selepas mendekati Islam, dirinya berubah menjadi lebih baik. Banyak perubahan positif yang dirasakannya, termasuk sikap saling menghormati antara satu sama lain.

“Ia membuat saya berubah, menyedari sesuatu dalam kehidupan. Saya fikir, ini mungkin kerana Islam membuatkan saya lebih tenang. Ia adalah satu perubahan yang bagus dalam hidup saya kerana saya bukan dilahirkan sebagai Islam walaupun ibu saya adalah seorang Muslim.

“Sejak hari itu, saya teruskan amalan hidup Islam. Anda perlu solat lima kali sehari kerana ia adalah tiang Islam. Makna di sebalik solat itu adalah untuk anda memohon keampunan dan bersyukur atas apa yang anda miliki, seperti kesihatan dan segala-galanya.

“Ia adalah agama yang benar-benar membuka minda saya. Anda sentiasa berfikir kehidupan selepas mati. Kehidupan ini hanya ujian,” katanya.


Pogba kerap melakukan sujud syukur apabila menjaringkan gol atau pasukannya mencapai kemenangan.  - Kredit foto: twitter/ @teofcelik.


Beberapa perkongsian melalui Instagram sebelum ini turut memaparkan bagaimana Pogba beribadah, menampilkan sisi berlainan dirinya.

Malah, ciri-ciri Islamik turut dibawa di dalam padang apabila Pogba kerap dilihat berdoa sebelum perlawanan dan melakukan sujud syukur sebagai meraikan jaringan atau kemenangan.

Malah, pada 2017, Pogba berkongsi gambar-gambarnya ketika mengerjakan ibadah umrah selepas membantu Manchester United meraih gelaran Liga Europa pada tahun itu.

Pogba dikatakan kini sedang membimbing isterinya, Zulay Pogba, yang dikahwini pada 2019 ke arah kehidupan Islam.

Zulay yang berasal dari Bolivia, sebelum itu terkenal sebagai seorang model, kini dilihat semakin manis mengenakan busana yang menutup aurat serta berhijab.


Isteri Pogba, Zulay kini tampil berimejkan Islamik. - Kredit foto: Instagram zulaypogba.


Pogba dan Zulay serta anak mereka bergambar dalam masjid Sheikh Zayed di Abu Dhabi, Emiriah Arab Bersatu (UAE). - Kredit foto: Instagram zulaypogba.


Jadi, tidak hairan jika animasi Omar & Hana menjadi tontonan pilihan Pogba dan keluarganya kerana siri terbitan Digital Durian (DD) itu adalah kartun berunsurkan Islamik dan menghasilkan isi kandungan berilmiah untuk tatapan anak-anak bersama ibu bapa.

Selain menyajikan kandungan dalam Bahasa Melayu, siri Omar & Hana juga bersiaran dalam versi Bahasa Inggeris, Arab dan Urdu. Ketika ini, siri Omar & Hana versi Bahasa Inggeris berjaya mengumpul lebih 900,000 pelanggan (subscriber) melalui saluran Youtube.Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) DD, Sinan Ismail turut teruja apabila mengetahui siri animasi Omar & Hana turut ditonton oleh Pogba. 

“Terima kasih Pogba kerana memilih Omar & Hana untuk ditontonkan kepada anak-anak anda. Kami berharap ianya dapat memanfaatkan anda, anak-anak dan keluarga.

“Jikalau anda mahukan maskot Omar & Hana membuat kejutan pada ulang tahun kelahiran anak-anak anda, boleh beritahu kami!” kata Sinan menerusi satu muat naik melalui akaun Linkedin miliknya.

Selain daripada siri animasi Omar & Hana, DD turut menerbitkan sebuah lagi siri animasi yang terkenal dalam kalangan rakyat tempatan iaitu Didi & Friends. – KitaReporters


15
19
0
8
0
You will be interested

Demi anak-anak istimewa! Ayah bersendirian jaga lima anak OKU! Selepas isteri meninggal dunia!

5 daripada 8 anak Abdul Rani Mat, Zawiah Mahmud tergolong dalam kalangan OKU. Kini Abdul Rani sendirian uruskan keperluan mereka setelah Zawiah meninggal dunia

Tolong kami! Bantu Bob Lokman! Rayu bantu biayai rawatan! Andai pergi dahulu, nanti maafkannya!

Saya hanya berserah pada Tuhan sahaja. Usaha apa yang patut. Itulah andai saya pergi dahulu nanti maafkan saya. Saya pun tak tahu berapa lama lagi - Bob Lokman
Jamliah Abdullah in Kisah Insan 1 day ago

Video| Doakan semoga segera sembuh! Emak patah bahu kanan, tangan kiri, dua tulang rusuk! - Anak

Emak cedera parah dengan patah bahu kanan, tangan kiri, dua tulang rusuk. Sudah sedarkan diri tetapi masih dalam pemantuan di Hospital Pulau Pinang - Yaya Gani
Kartini Mohd Noor in Kisah Insan 2 days ago

Syamsul Yusof yang multi-talented! Karya terus dapat sambutan hebat! Tak perlu gimik, raih simpati!

Semenjak Syamsul Yusof terlibat dalam pengarahan filem sama ada sebagai pelakon, penulis skrip, penerbit boleh dikatakan setiap filem itu pasti pecah panggung
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Kisah Insan 2 days ago

Video| Ikut pintu belakang? Ada konspirasi? Daniel Ting berpindah ke JDT! Semuanya dah terjawab!

Teka-teki bermain dalam kalangan peminat bola sepak selama ini akhirnya terjawab apabila Daniel Sang Ting secara rasmi telah diperkenalkan sebagai pemain JDT
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Kisah Insan 3 days ago