Insan & Komuniti 18 Oct, 2022

Video| Semoga kembali kuat! Peniaga bangkit semula daripada kegagalan! Kini berjaya buka bisnes kafe!

@fitri hazim
Memulakan kerjaya sebagai wartawan penyiaran pada tahun 2016. Pengalaman dan peranan besar liputan Pilihan Raya Malaysia dan Bajet. Beralih sebagai wartawan akhbar serta banyak terlibat liputan jenayah dan bencana alam. (fitrihazim@outlook.com)

Share this


KISAH seorang peniaga yang gagal sehingga terpaksa melelong semua barang niaganya setelah ditutup selama 3 bulan tapi mampu bangkit semula bila berhijrah ke ibu kota dan kini membuka sebuah kafe menjadi inspirasi orang ramai.

Menerusi video yang dikongsi oleh pengguna media sosial bernama @aizamzakry, beliau memaklumkan berjaya untuk ubah serta bangkit semula dari kegagalan dan semuanya bermula apabila beliau tekad untuk berhijrah ke ibu kota bagi memulakan kehidupan baharu.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan perniagaan kafe-kafe"3 bulan lepas, perniagaan tutup kesemuanya. 1 minggu lepas emak tiada. Saya tekad balik semula ke Kuala Lumpur untuk meniaga balik. Datang KL koboi (sehelai sepinggang) bawa 4 ekor kucing, sebab member ajak jalankan perniagaan kafe dengan dia.

“Alhamdulullah, kafe sudah hampir siap semasa saya pindah balik ke KL. 6 Ogos pengembaraan baharu bermula,” kongsinya.

Rata-rata pengguna media sosial memberikan kata semangat serta sokongan secara positif terhadap lelaki itu agar terus bangkit dari kegagalan demi kelangsungan hidup.“Bila kita pernah rasa susah, insya-Allah kita akan rasa hargai dengan setiap apa yang Allah ingin beri. Yang tidak pernah rasa dia tidak akan rasa susah payah ingin cari duit,” kata @ekinhamdan.

“Alhamdulillah, seronok tengok proses orang berjaya,” ujar @Syahadah.

“Alhamdulillah, kekal kuat. Bukti kegagalan bukan selamanya, yang indah pasti akan menanti jika kita terus kekal kuat selamanya,” tulis @AlmanFae. -  KitaReporter


13
11
0
11
0
You will be interested