Kisah Insan 08 Mar, 2021

Video| Takut disuntik vaksin Covid-19! Pekerja kesihatan wanita ramai-ramai ngaku hamil muda!

@fauzan uda ahmad
Bekerja dengan Utusan Malaysia dari 1985 hingga 1996. Menjadi wartawah hiburan, koresponden di Jakarta, Indonesia dan Ketua Meja Hiburan. juga bertugas dengan beberapa media lain

Share this


SITUASI mengejut berlaku di klinik-klinik kesihatan di daerah Pidie, Aceh apabila sebahagian besar pekerja kesihatan wanita mengaku mengandung muda iaitu baru sebulan ketika program vaksinasi akan dilaksanakan di daerah itu tidak lama lagi.

Pengakuan itu mengejutkan pihak atasan puluhan klinik di daerah itu kerana sebahagian pekerja kesihatan itu tidak pernah membuat pengakuan sudah berkahwin.

Ini membuat ada pihak sangsi mereka mengandung dan jika ada yang benar-benar mengandung secara hampir bersamaan atau mereka takut disuntik.


Lagi kisah-kisah menarik berkaitan vaksin:

https://kitareporters.com/search?search=vaksin


Masih ada masyarakat yang takut disuntik dan mencari alasan untuk mengelak. - Kredit foto: Tribun News


Jumlah pekerja kesihatan di daerah itu adalah seramai 280 orang,  justeru disyaki terdapat sejumlah pekerja kesihatan di daerah itu mencari helah untuk tidak divaksin.

Ini kerana golongan ibu mengandung adalah golongan  yang dikecuali daripada disuntik vaksin Covid-19.

Suntikan vaksin adalah perkara yang ditakut sebahagian masyarakat termasuk golongan pekerja kesihatan dan mencari alasan untuk mengelak disuntik.

Jabatan Kesihatan Pidie menjalankan siasatan adakah dakwaan pekerja kesihatan itu benar dan jika ada yang menipu, mereka akan dihukum.Indonesia mewajibkan suntikan vaksin sebagai salah satu cara mengekang penyebaran wabak Covid-19 dengan dimulai Presiden Joko Widodo pada Februari 2021 lalu.

Dan pihak yang mengelak untuk divaksin dan menghasut rakyat tidak melakukan vaksin akan dihukum.

Indonesia kini menggunakan vaksin jenis Sinovac.Sementara itu, sudah tersebar meluas pelbagai video yang merakam gelagat orang ramai ketika hendak menerima suntikan vaksin Covid-19 itu.

Kerana rasa takut "dicucuk", dapat disaksikan bermacam-macam aksi lucu dan menggemparkan yang berjaya dirakam dan dikongsi dalam media sosial.


Takut disuntik sehingga terpaksa beristigfar beberapa kali dan terpaksa ditenangkan oleh petugas perubatan. - Kredit foto: paparan video Twitter jowoshitpost.

Antara video yang tular itu ialah aksi seorang lelaki yang memakai kemeja-T hitam dan seluar jeans ketika hendak disuntik. Dipercayai lelaki itu ketakutan hendak disuntik dengan vaksin COVID-19.

Lelaki yang kelihatan sudah berusia 40-an itu berkali-kali berusaha untuk menghindar daripada seorang tenaga perubatan yang akan menyuntiknya.

Beberapa kali terdengar suaranya yang mengucap takbir dan membaca doa qunut dan ayat kursi  sambil terus menggerak-gerakkan badannya yang ketakutan.Sementara lelaki yang berada di hadapannya berusaha untuk menenangkan dan memegangnya agar tenaga perubatan dapat menyuntikkan vaksin dengan betul. Lelaki itu terus ketakutan, hingga akhirnya tenaga perubatan berjaya menyusuk jarum suntikan pada lengan kirinya.

Teriakannya semakin kuat dan menyandarkan kepala pada dada lelaki yang ada di hadapannya.


Gelagat lelaki takut disuntik vaksin Covid-19 menimbulkan kelucuan.


"Allahu Akbar, Allahu Akbar, Lailahailallah," teriak lelaki itu seperti dilapor portal Indozone, Ahad, 28 Februari 2021. 

Video itu tular dan sudah ditonton lebih 34,000 kali dan para netizen memberi pelbagai komen. Antaranya bagaimana yang bertubuh sasa itu dan pernah ditindik, takutkan jarum suntikan Covid-19.

Selama ini sesiapa yang divaksin tidak mengalami alahan. Nampaknya kempen vaksin perlu digalakkan bagi mengelakkan orang ramai menerima suntikan. - KitaReporters


0
1
0
1
0
You will be interested

Video| Tuah penarik beca! Majikan kaya wasiatkan harta RM600k! Rumah 3 tingkat, barang kemas!

Atas kesetiaannya berkhidmat dan menjaga satu keluarga kaya selama 25 tahun, Budha Samal dapat wasiat bernilai RM600 ribu daripada majikannya, Minati Patnaik

2 sejoli ditangkap berkhalwat dalam kereta! Denda ikut hukum adat! 1 kerbau, 100 gantang beras!

2 sejoli yang laku perbuatan tak senonoh tanpa pakaian di dalam kereta di Jambi ditangkap berkhalwat. Mereka dihukum dengan denda adat oleh Lembaga Hukum Adat
Adnan Mohamad in Kisah Insan 3 days ago

Selepas 73 tahun! Buku dipinjam dari pustaka akhirnya dipulangkan semula! Jumlah denda RM16K!

Tular cerita mengenai Perpustakaan Awam Dunfermline, Scotland apabila sebuah buku berjudul Statley Timber hanya dipulangkan kembali selepas 73 tahun dipinjamkan
Mohamed Sa'ari in Kisah Insan 4 days ago

Meow, Meow, Meow! Jeritan kucing selamatkan nyawa bayi usia 5 hari! Dibuang di tepi longkang!

Jeritan sekumpulan kucing selamatkan nyawa seorang bayi perempuan usia 5 hari yang dibuang di tepi longkang di Mumbai. Bayi itu berpakaian baju nipis, kesejukan
Adnan Mohamad in Kisah Insan 1 week ago

Jejak Prihatin Qudwah Tech! Santuni keluarga Orang Asal! Turut bantu pusat jagaan warga emas!

Qudwah Technology bersama UstazUstazah.com santuni 8 kampung Orang Asal di Johol dan Tampin untuk agihkan barangan keperluan asas menerusi Kempen Jejak Prihatin
Rosdi Ismail in Kisah Insan 1 week ago