Kisah Insan 02 Mar, 2022

Video| Demi negara, bekas ratu cantik angkat senjata! Ke medan perang pertahan sempadan negara!

@ahmad abd hamid
Served as a journalist for a year at Berita Harian and for 33 years at Utusan Melayu (M) Bhd. beginning 1980. Last post was Assistant Editor in Chief Utusan Melayu. Also served as Editor in Chief, Magazines. Retired in 2013.

Share this


BUKAN sahaja wajahnya cantik menawan, tetapi jiwanya kental sedia mengangkat senjata untuk mempertahankan tanah air tercinta daripada pencerobohan musuh.

Itulah ketabahan dan kegigihan bekas ratu cantik Ukraine, Anastasiia Lenna, yang kini menyertai pasukan tentera negara itu untuk memperkuatkan benteng pertahanan negara daripada ledakan bom dan hujan peluru Rusia yang kini mara menceroboh negara tersebut.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan ratu cantikMelalui akaun Instagramnya yang dilaporkan oleh New York Post pada 26 Februari, Anastasiia yang menjulang gelaran ratu cantik pada 2015 memberi amaran sesiapa sahaja yang cuba melintasi sempadan Ukraine dengan niat untuk menjajah negara itu akan dibunuh.

Dia turut memuatkan gambar dirinya dalam pakaian biasa dan pakaian tentera, menggambarkan dirinya sebagai ratu cantik yang tidak kekok memegang senjata ke medan perang.

Dalam Instagram yang mempunyai lebih 75,000 pengikut, Anastasiia juga menyelitkan gambar anggota tentera berjalan beriringan dengan Presiden Ukraine, Volodymyr Zelensky, yang dia sifatkan sebagai pemimpin sejati dan gagah.

Begitu berani dan bersemangat Anastasiia meluahkan kata untuk membunuh musuh yang melintasi sempadan. 

Ternyata di sebalik kelembutan dan kecantikannya sebagai bekas ratu, dia tidak takut ke medan perang. Semangat cintakan negara tersimpan kemas dalam dirinya.Rusia melancarkan serangan ke atas Ukraine pada Khamis 24 Februari 2022 setelah konflik berlanjutan berbulan-bulan. 

Presiden Rusia, Vladimir Putin menyifatkan ia sebagai operasi ketenteraan khas untuk membela rakyat negara itu yang teraniaya sejak beberapa tahun lalu, termasuk pembunuhan beramai-ramai.

Bagaimanapun Ukraine dan masyarakat antarabangsa menyifatkan itu hanya alasan semata-mata bagi menghalalkan pencerobohan Rusia ke atas negara bekas Soviet itu.

Selain daripada memuatkan gambar, dalam Instagramnya Anastasiia juga berkongsi beberapa posting meminta sokongan dan bantuan kewangan untuk pasukan tentera Ukraine dalam perjuangan menentang Rusia.

Anastasiia ialah lulusan dalam bidang pengurusan daripada Unversiti Slavistik, Kyiv. 

Dia pernah bekerja sebagai model dan pengurus perhubungan awam di Turki. Dia juga berkemahiran bertutur dalam lima bahasa dan pernah bekerja sebagai penterjemah. - KitaReporters 

 

19
21
0
8
0
You will be interested

Video| Tabik spring kakak ni! Terjatuh masa buat catwalk! Tapi model tetap profesional di runway!

Tular video seorang model atau peragawati yang terjatuh ketika peraga baju sehingga jadi tarikan ramai tapi wanita itu teruskan acara dengan penuh profesional

Video| Alhamdulillah! DS Vida dan Ahmad Iqbal berdamai! Ikhlas bermaafan! Buka lembaran baharu!

Pergaduhan antara DS Vida bersama bekas pembantu beliau, Ahmad Iqbal Zulkefli pernah jadi tumpuan rakyat Malaysia. Tapi kini mreka sudah berdamai dan bermaafan
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Kisah Insan 2 days ago

Enggan beri pinjaman! Majikan parah dipukul pekerja sendiri! Kini bertarung nyawa di hospital!

APABILA manusia terdesak menyebabkan mereka tergamak melakukan apa sahaja, kadan
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 2 days ago

Video| Demimu anak! Ayah terjun ke tasik selamatkan anak perempuan! Tindakan spontan dapat pujian!

Tular video perlihat seorang anak kecil terjatuh ke dalam sebuah tasik dan tindakan spontan daripada ayahnya yang terus terjun ke bawah untuk selamatkan anaknya
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Kisah Insan 3 days ago

2 Dekad Cinta Tanpa Sempadan! PERNIM sambut ulang tahun ke-18! Norlina Alawi lancar buku autobio!

Kehadiran bayi yang ditolak keluarga kandung itu buka hati Norlina Alawi untuk tubuhkan Persatuan Kebajikan Anak Pesakit HIV/AIDS Nurul Iman Malaysia (PERNIM)
Rahana MD in Kisah Insan 3 days ago