Kisah Insan 06 Jul, 2021

Video| Terima kasih cikgu! Tiga guru prihatin santuni murid! Terpaksa tinggal di bawah jambatan!

@zuhayati yazid
Memulakan kerjaya di Utusan Malaysia pada 2007 dan pernah bertugas di Ibu Pejabat di Jalan Chan Sow Lin.

Share this

GAMBAR hiasan... Keikhlasan cikgu membantu muridnya bagi memastikan anak murid berada dalam keadaan selesa dan dapat memberi tumpuan kepada pembelajaran.


TUGAS guru hari ini bukan sekadar mengajar menyampaikan ilmu, apa sahaja berkait dengan sekolah semua dituju kepada cikgu.

Kadang-kadang botol minuman murid hilang juga cikgu yang dipersalahkan dan perlu mencari untuk dibawa pulang ke rumah semula.

Tapi mulianya cikgu jarang sekali kita mendengar golongan itu merungut rimas keadaan yang terpaksa dilalui.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan guru


Biarpun begitu dalam kekalutan memberi ilmu kepada muridnya, cikgu sebenar memiliki ‘power’ sendiri. Melihat sahaja gerak-geri anak muridnya, dia sudah tahu apa yang dihadapi anak didiknya itu.

Terbaharu sekumpulan guru dari Segamat, Johor, yang mengetahui kesukaran hidup murid sanggup turun padang menyaksikan sendiri keadaan pelajar itu.Sekumpulan guru yang terdiri tiga cikgu wanita itu menyantuni anak muridnya, yang dikenali sebagai Tasha yang mendiami di bawah jambatan berikutan kesukaran hidup.

Allahurabbi…

Menerusi video yang dimuat naik oleh pengguna Facebook Mohd Kamal, kelihatan tiga cikgu wanita menelusi kawasan yang ditumbuhi rumput dan lalang yang tinggi menuju ke bawah jambatan di tepi sungai besar di kawasan bandar Segamat untuk menziarahi rumah Tasha.PAPARAN komen yang ditulis oleh netizen yang masing-masing terkejut dan kesian yang terpaksa dilalui keluarga berkenaan. - Kredit foto: Facebook Siti Rianna


Pengguna-pengguna Facebook itu mengakui sebak melihat kondisi kediaman yang dihuni oleh pelajar tersebut kerana sangat merbahaya memandangkan berada di pinggir sungai besar.

Siapa sangka bawah jambatan itu dijadikan tempat berteduh Tasha sekeluarga. Malah ketika kunjungan itu ibu bapa Tasha penuh mesra menyambut kedatangan rombongan cikgu berkenaan.

Malah dalam video berdurasi 1.49 minit itu bapanya menunjukkan keadaan  ‘rumah’nya sambil memohon maaf mengaku keadaan yang hanya dilitupi dengan kain sebagai birai itu kotor dan bersepah. Bapanya juga sempat menunjukkan keadaan rumah yang didiami mereka sekeluarga.

Dalam kunjungan itu,  seorang daripada cikgu itu turut bertanya sama ada mereka mempunyai tandas di 'rumah' berkenaan.

Ibu bapa Tasha dipercayai terpaksa menjadi bawah jambatan sebagai tempat mereka berlindung disebabkan desakan hidup

Namun yang sangat membanggakan walaupun menjalani kehidupan dalam serba kekurangan tetapi ibu bapanya tetap menghantar Tasha bersekolah.

Syukurlah kedua-dua orang tuanya sedar pentingnya pelajaran itu dan tahu hanya pelajaran sahaja yang dapat mengubah kehidupan mereka sekeluarga.Selepas beberapa hari video itu menjadi tular dalam media sosial, Team Unit Kebajikan Pejabat DUN Kemelah mengunjungi keluarga berkenaan selain menghulurkan bantuan bagi meringankan beban keluarga pelajar bernama Tasha.

Alhamdulillah akhir kesusahan keluarga itu terbela juga akhirnya!

Dalam kunjungan berkenaan, keluarga Tasha diberikan bantuan makanan dan wang ringgit untuk mereka meneruskan kehidupan. Kes mereka juga telahpun dibawa kepada pihak berkuasa dan pihak JKM.

Semoga kesusahan perjalanan hidup remaja bersama keluargai itu tidak berlanjutan.

Terima Kasih cikgu kerana usaha kalian menyantuni murid itu akhirnya membuka mata pihak lain tentang keperitan hidup remaja itu sekeluarga. 

Sesungguhnya, sangat besar jasamu cikgu! Terima Kasih - KitaReporters


 

 

2
0
0
0
0
You will be interested

Tolong kami! Bantu Afghanistan! GPM, MVM seru hulur lebih banyak bantuan! Musim sejuk nak tiba!

Global Peace Mission (GPM) Malaysia dan Muslim Volunteer Malaysia (MVM) terpanggil bantu ringan beban dan berjaya agih 60 tan makanan asas kepada 5,000 orang.

Zuhayati Yazid in Kisah Insan 4 days ago

BERNAS agih 3,000 pek barangan keperluan! Kepada golongan terkesan dan petugas barisan hadapan!

BERNAS tampil bantu komuniti terkesan, anggota barisan hadapan seperti polis dengan sediakan sumbangan barangan keperluan bagi meringankan beban ketika COVID-19
Mohammad Ishak in Kisah Insan 1 day ago

Perjuangan Anita Yusop! Lawan penyakit tumor otak! Teruskan kembara prihatin Anita Bikers Club!

Di sebalik usaha berterusannya bantu mereka kurang bernasib baik melalui kembara prihatin Anita Bikers Club, Anita Yusop bergelut melawan penyakit tumor otak
Rodli Nayan @ Rodly Fadly in Kisah Insan 2 days ago

Jadi negara tua: Biro Warga Emas perlu diwujudkan! Lindungi hak mereka! Demi jamin masa depan!

SEBAGAI persiapan negara menjadi 'negara tua' dalam tempoh kurang 10 tahun ini, perisai penting dalam memelihara kebajikan golongan itu perlu diutamakan.
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 2 days ago

Pelajar berfoto bersama ijazah di pusara bapa! Lihat papa! Aku miliki ijazah sama macam papa!

Tular foto Nadhifa Laudza Shabrina junjung ijazah sarjana mudanya di pusara bapa pada Okt 2021 sebagaimana dia junjung ijazah sarjana arwah bapa pada Okt 2009
Adnan Mohamad in Kisah Insan 3 days ago