Insan & Komuniti 23 Jun, 2021

Video| Suami intip isteri berselingkuh dengan ketua kampung! Rupanya mereka sudah nikah siri!

@adnan mohamad
Berpengalaman dalam bidang penulisan selama lebih 22 tahun sebagai wartawan bermula di akhbar Berita Harian selama lebih lima tahun kemudian di akhbar Utusan Malaysia serta Kosmo dan lima kali mendapat anugerah kewartawanan peringkat negeri Terengganu. Emel: adnan580218@gmail.com

Share this

RI (kiri) dan Subandi


SEORANG suami terpaksa mengajak anggota polis untuk menangkap isterinya yang dikatakan berselingkuh (berzina) yang  telah melakukan hubungan intim sebanyak 30 kali dengan Ketua Kampung Karangwedoro, Kecamatan (mukim) Turi, Lamongan, Jawa Timur pada 4 Jun 2021. 

Apa yang menyedihkan suami terbabit yang dikenali sebagai A, selepas pasangan berkenaan berjaya ditangkap, isteri A yang bernama RI, 30, mengaku sudah bernikah siri (pernikahan tidak berdaftar dengan pihak berkuasa atau kahwin senyap) dengan ketua kampung berkenaan yang bernama Subandi, 49.

Sebelum itu, RI dikatakan masih isteri yang sah kepada A, manakala Subandi pun sudah mempunyai isteri serta anak-anak dan semasa mereka ditangkap, isteri Subandi tiada di rumahnya kerana pulang ke kampung halamannya.   


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan berselingkuh

SUBANDI dan RI masing-masing menunjukkan surat nikah siri (kahwin tak berdaftar atau kahwin senyap) di Balai Polis Lamongan, Jawa Timur. - Kredit foto: Tribunnews.com


Menurut laporan Tribunnews.com pada 15 Jun 2021 lalu dipetik berkata, A sudah mula curiga kecurangan RI terhadapnya sejak dia bekerja sebagai pembantu rumah di rumah Subandi pada April 2021 lalu.

Walaupun sebelum itu A sering menasihatkan isterinya supaya RI berhenti berkerja di rumah ketua kampung berkenaan  tapi isterinya tetap berdegil untuk meneruskan pekerjaannya di situ dan adakalanya dia tidak pulang ke rumahnya kerana tidur di rumah ketua kampung itu.

Sikap kedegilan isterinya itu menyebabkan A  semakin meragui terhadap kejujuran isterinya lalu boleh dikatakan setiap malam suaminya pergi ke rumah Subandi untuk mengintip perbuatan isterinya yang sudah berselingkuh dengan Subandi itu.

Apabila yakin dengan perbuatan isterinya yang telah menduakannya lalu A membuat laporan polis mengenai perselingkuhan isterinya sendiri.

Ketua Polis Daerah Lamongan, AKBK Miko Indrayana berkata, ketika serbuan dibuat pada malam tersebut oleh pihak polis bersama beberapa pemimpin masyarakat setempat mendapati rumah Subandi berkunci.

Beliau berkata, selepas rumah itu dibuka pihaknya mendapati hanya RI yang ada di rumah, manakala Subandi tiada kerana bersembunyi di atas bumbung rumahnya.``Selepas kedua-dua mereka ditangkap, masing-masing mengaku bahawa mereka sudah menikah siri sejak dua bulan lalu dan sepanjang perkahwin mereka itu Subandi mengaku sudah melakukan hubungan intim sebagai suami  isteri sebanyak 30 kali,’’ kata Miko.

Mendengar perjelasan Subandi itu, A yang ketika itu berada bersama dalam operasi tersebut amat terkejut bahawa isteri yang tersayang itu sudah berkahwin dengan Subandi secara nikah siri sejak dua bulan lalu.

Nikah siri adalah biasa dilakukan di negara Indonesia iaitu upacara pernikahan yang dijalankan secara senyap tanpa pengetahuan orang ramai dan ia dilaksanakan berdasarkan aturan agama serta adat resam masyarakat setempat.

Miko berkata, pasangan terbabit ditahan di bawah Pasal 284 KUHP tentang perzinaan mereka yang didapati bersalah boleh membawa hukuman sembilan bulan penjara. - KitaReporters


MIKO INDRAYANA

12
19
8
17
37
You will be interested