Insan & Komuniti 14 Oct, 2022

Tahniah Mohamad Ali Azamuddin Allias! Rakyat Malaysia ke pertandingan dunia buat kabinet di Basel!

@che saad noordin
Che Saad Noordin bekas stringer Bintang Timur, Utusan Malaysia/Utusan Melayu, Watan Harian, TV3, RTM dan Bernama untuk daerah Baling dan sekitarnya

Share this

Mohamad Ali Azamuddin Allias


KELUARGA berbangga Mohamad Ali Azamuddin Allias, 23, terpilih mewakili negara ke peringkat dunia dalam pertandingan bidang pembuatan kabinet (cabinet-making) di Basel, Switzerland.

Mohamad Ali Azamuddin dari Kampong Sungai Batu, Mukim Bongor, Baling di Kedah merupakan pelajar Institut Kemahiran Mara (IKM) Sungai Petani dan melanjutkan latihan di Pusat Pembangunan Kemahiran Industri Kayu (Wisdec) di Banting, Selangor sejak May 2022 hingga kini.

Menurut bekas pelajar Sekolah Menengah Bongor ini, beliau akan berusaha untuk mengharumkan nama negara pada peringkat dunia dalam bidang pembuatan kabinet.

Beliau berkata, pertandingan diadakan di Basel Switzerland pada 12 Oktober 2022 selama empat hari.

Katanya, di Basel selain bidang pembuatan kabinet yang dipertanding, ada empat lagi bidang turut dipertanding antaranya bidang pembuatan kek, memasak, pembuatan roti dan servis restoran.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan institut-institut kemahiran

Mohamad Ali Azamuddin Allias bergambar dengan kabinet-kabinet yang dihasilkannya. 


Mohamad Ali Azamuddin menegas kepada Portal KitaReporters ketika ditemui, beliau akan menggunakan pengalaman yang diberikan oleh tenaga pengajar bahagian perabut di IKM Sungai Petani dan di Wisdec Banting di bawah Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia (MTIB) untuk mengharumkan nama Malaysia dalam bidang pembuatan kabinet ke seluruh dunia dipertandingan itu nanti.

Beliau mula menjadi pelatih di IKM Sungai Petani pada 2017 sehingga 2019.

Mohamad Ali Azamuddin berharap, semua pihak mendoakan penyertaan beliau mewakili Malaysia ke peringkat dunia akan berjaya mengharumkan nama Malaysia dalam bidang pembuatan kabinet.

Sementara itu, ayahnya Allias Ibrahim, 60, ketika ditemui berkata beliau terharu di atas kejayaan Mohamad Ali Azmuddin terpilih mewakili Malaysia ke pertandingan peringkat dunia itu.

Katanya, beliau berdoa supaya kejayaan memihak pada Mohamad Ali dan berpesan pada anaknya supaya buktikan anak Baling mampu berada pada pertandingan peringkat antarabangsa dalam bidang pembuatan kabinet. - KitaReporters


9
12
0
13
0
You will be interested