Kisah Insan 26 May, 2022

Masih tak dapat lupakan! Pengalaman ngeri ditembak pengganas komunis! Lebih 5 das dari jarak jauh!

@che saad noordin
Che Saad Noordin bekas stringer Bintang Timur, Utusan Malaysia/Utusan Melayu, Watan Harian, TV3, RTM dan Bernama untuk daerah Baling dan sekitarnya

Share this

Balai Polis Tanjung Pari di Siong, Baling, Kedah.


PENGALAMAN ngeri pernah ditembak oleh anggota penganas komunis sebanyak lebih 5 das dari jarak jauh ketika mengutip getah sekerap di kebun getah lebih 40 tahun lalu masih segar dalam ingatannya sehingga hari ini.

Pengalaman ditembak bertubi-tubi dialami Cik Ri Abd Rahman, 83, dari Kampung Tanjong Pari, mukim Siong di Baling yang ketika itu berusia lingkungan 40 tahun.


Lagi cerita-cerita tragedi berkaitan insiden ditembak

Cik Ri Abd Rahman, 83.


Kejadian berlaku pada hari Selasa bulan Mei pada tahun 1982 ketika pengganas komunis Malaya mengganas di kawasan sempadan Thailand -edah terutama di daerah Baling.

Sebelum kejadian, beliau pernah terserempak dengan lebih sepuluh anggota pengganas komunis lengkap bersenjata ketika menoreh getah di kawasan bukit berdekatan kampungnya.

Menurut Cik Ri @ Pak Long Cik Ri semasa terserempak dengan pengganas dia sempat melihat ada dua anggota komunis wanita dalam kumpulan itu.

Katanya, mareka bertanya tentang kedudukan tentera yang berada dikawasan itu.

Jelasnya, beliau hanya berkata tak ada anggota tentera di kawasan itu.

Tidak berpuas hati dengan penjelasannya mareka terus beredar dari kawasan kebun getah di situ menuju ke kawasan bukit berdekatan.


Cik Ri menunjukkan sijil penghargaan sempena ulang tahun kemerdekaan yang ke-50, yang diterimanya daripada Pegawai Daerah Baling, Noh Dahaya ketika itu.


Selang baberapa hari lepas itu dia terserempak lagi dengan lima pengganas komunis termasuk dua wanita.

Menurut Cik Ri, dia pura-pura tidak melihat mareka dan terus mengutip getah sekerap di setiap perdu pokok getah sehingga selesai dan memikulnya untuk balik ke rumah.

Tiba-tiba katanya, dia terdengar bunyi tembakan dan menoleh ke belakang terpandang salah saorang pengganas menghala senapang ke arahnya.

Takut dengan tembakan mareka beliau melepaskan guni getah sekerap yang dipikulnya dan menyelit dicelah celah hutan di situ. 

"Setelah tidak lagi kedengaran tembakan, dia berdiri dan terus lari. 

"Ketika berlari itu, mereka menembak beberapa das ke arah saya dan terasa kebas pada bahagian paha dan bahu," ceritanya.

Menurut Cik Ri, sampai sahaja di rumah dia melihat beberapa bahagian badannya lebam dan bajunya terkoyak saperti terbakar.

Beliau bersyukur kerana tembakan yang dihalakan ke arahnya tidak tepat mengenainya, bagaimanapun kakinya jadi lebam-lebam.

Pengalaman itu menyebabkan agak lama penduduk Kampong Tanjong Pari ini tidak berani lagi masuk ke dalam hutan kawasan itu.

Ketika ditanya, kenapa pengganas komunis seperti marah kepadanya, Cik Ri memberitahu dia amat rapat dengan ramai anggota tentera yang ditempatkan berdekatan kawasan itu yang menjaga keselamatan penduduk di situ dan sekitarnya, yang tidak jauh dengan rimba sempadan Thailand.

Beliau yang lahir pada tahun 1939 kini masih sihat dan menjalankan rawatan tradisional di rumahnya setiap hari untuk mereka yang bermasalah. - KitaReporters


14
11
0
11
1
You will be interested

Video| Sultanah Kelantan mula sibuk! Sultanah Nur Diana Petra hadiri majlis rasmi negara dan negeri!

Sultanah Kelantan Sultanah Nur Diana Petra secara rasmi mula sibuk penuhi jadual hadiri majlis rasmi negara dan acara negeri selepas diperkenan anugerah gelaran

Video| Demi kelangsungan hidup selepas pembedahan! Aznil lancar tabung untuk Zamani! Lelong beg LV!

Aznil Nawawi lancar tabung khas untuk Zamani Slam selepas Konsert Doa Buat Zamani Unplugged akan berehat panjang bagi pemulihan sepenuhnya selepas pembedahan
Fauzan Uda Ahmad in Kisah Insan 8 hours ago

30 tahun bertahan! Jaslina tetap bersyukur! Walaupun berkerusi roda! Majalah Wanita temukan kita!

Lebih 21 tahun lalu kami bertemu ketika saya menemu ramah Jaslina Mat Desa untuk majalah Wanita. Usianya ketika itu baharu 16 tahun. Kini kami dipertemu semula
Normala Hamzah in Kisah Insan 9 hours ago

Video| Masih terabai! Perjuangan bela nasib lebih 1,500 bekas pekerja Utusan Melayu (Malaysia) Bhd

Lebih 150 bekas kakitangan Utusan Melayu (Malaysia) Berhad (UMMB) hadir dalam majlis perjumpaan semula sempena peringati 'kematian' syarikat akhbar Melayu itu
Editor 1 in Kisah Insan 10 hours ago

Video| Bunga untuk Ratu Elizabeth II ada dijadikan baja! Ada disemai semula! Bagi peringati baginda!

Jambakan bunga kepada mendiang Ratu Elizabeth II sudah pun dibersihkan, dihimpunkan di lokasi khas untuk dikompos sebagai baja dan benih untuk disemai semula
Kartini Mohd Noor in Kisah Insan 1 day ago