Kisah Insan 14 Jan, 2022

Nia menangis dihukum penjara setahun! Bersalah bersama suami, pemandu! Kes salah guna syabu!

@adnan mohamad
Berpengalaman dalam bidang penulisan selama lebih 22 tahun sebagai wartawan bermula di akhbar Berita Harian selama lebih lima tahun kemudian di akhbar Utusan Malaysia serta Kosmo dan lima kali mendapat anugerah kewartawan peringkat negeri Terengganu

Share this

NIA Ramadhani bersama Ardi Bakrie ketika menghadiri PN Jakarta Pusat pada 11 Januari 2022. - Kredit foto: Tribunnews.com


ARTIS terkenal Indonesia, Nia Ramadhani menangis teresak-esak ketika Pengadilan Negeri (PN) menjatuhkan hukuman penjara selama satu tahun bersama suaminya, Ardi Bakrie akibat terbabit kegiatan penyalahgunaaan dadah kira-kira lima bulan lalu.

Turut didakwa di Pengadilan Negeri (PN) atau Mahkamah Jakarta Pusat yang bersidang pada Selasa 11 Januari 2022 lalu atas kesalahan tersebut ialah pemandu Nia Ramadhani, Zen Vivanto.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan dadah

 

NIA RAMADHANI - Kredit foto : Liputan 6


Ketua Hakim PN, Muhammad Damis berkata, hukuman yang dijatuhkan terhadap tiga pelaku terbabit setelah pihaknya berpuas hati mendapati bukti-bukti yang sah dan meyakinkan bahawa pelaku melakukan kesalahan tersebut.

Sebaik sahaja hukuman itu dijatuhkan oleh Muhammad, Nia Ramadhani menundukkan kepalanya sambil menangis yang diperhatikan oleh Ardi yang hanya mampu memandang isterinya yang sedang menintis air mata itu.


 

Kredit foto : Tribunnews.com


Perbicaraan kesalahan tiga pelaku terbabit dilangsungkan pada hari tersebut yang turut dihadiri ahli keluarga mereka dan sahabat handainya.

Pada sidang sebelum ini,  Jaksa Penuntut Umum (JPU) meminta ketiga terdakwa itu menjalani proses pemulihan di RSKO Cibubur selama 12 bulan.

Namun, Ardi pada akhir tahun 2021 melalui pembelaannya merayu JPU agar memberi pertimbangan yang sewajarnya berikutan dengan kesalahan dia dan Nia Ramadhani itu.


PN yang bersidang pada 11 Januari 2022 mendapati artis itu, Ardi dan Zen Vivanto bersalah dan dijatuhkan hukuman penjara selama setahun. - Kredit foto : Tribunnews.com


Dipetik Tribunnews.com pada 12 Januari 2022 melaporkan Ardi meminta rayuan tersebut kerana beberapa peniagaan miliknya terjejas selepas dia didapati bersalah terbabit dalam kegiataan penyalahgunaan dadah jenis syabu.

‘’Saya sudah insaf dan saya perlu mencari nafkah bagi menyara keluarga saya.

‘’Saya juga perlu menguruskan beberapa perniagaan yang sudah terbengkalai sejak disabitkan dengan kesalahan ini,’’ kata Ardi dalam pembelaaannya pada Khamis 30 Disember 2021 lalu.


Kredit foto : Tribunnews.com


Kes berkenaan bermula apabila artis itu dan Zen Vivanto ditangkap oleh polis dari Ibu Pejabat Polis Jakarta Pusat di rumah kediamannya di Jakarta Selatan pada 7 Julai 2021 lepas pukul 15.00 Waktu Indonesia Barat (WIB). 

Ketika serbuan dilakukan itu, pihak polis berjaya merampas syabu seberat 0.78 gram dan peralatan sedut daripada kedua-dua pelaku terbabit.

Sementara Ardi, pada waktu malam hari kejadian tersebut telah datang untuk menyerahkan dirinya kepada pihak polis di Ibu Pejabat Polis Jakarta Pusat dan mengaku dia terbabit bersama Nia Ramadhani.

Berdasarkan pemeriksaan ke atas ketiga pelaku terbabit, mereka didapati positif dadah. - KitaReporters


 

Kredit foto : Tribunnews.com 

15
11
0
14
1
You will be interested

Gara-gara tak dibayar gaji! Pekerja berang rempuh kereta kesayangan majikannya! Ferrari GT4Lusso!

Kerena enggan bayar gaji pekerjanya yang juga pemandu trak kontena, pemandu berkenaan bertindak meletakkan lori kontenanya di atas kereta kesayangan majikannya

Zuhayati Yazid in Kisah Insan 5 days ago

Video| Reda jika bawa maut! Ingin mati dalam berdakwah! Bukan untuk propa! Nak tunjuk kesan sihir!

Tujuan Ustaz Kazim dedahkan sakit misteri dianggapnya sebagai sihir dan keadaan pada tubuhnya adalah untuk beritahu keadaan sebenar supaya tidak timbul fitnah
Fauzan Uda Ahmad in Kisah Insan 22 hours ago

Tolong kami! Bantu peladang Labis! Ancaman gajah liar berulang! 2 ditangkap, 2 yang lain datang!

Perhilitan Johor berjaya tangkap, pindahkan dua ekor gajah liar jantan ceroboh kawasan kebun penduduk di Labis, tapi kini muncul pula dua lagi dari kawasan lain
Mohamed Sa'ari in Kisah Insan 3 days ago

Video| Nikahi gadis muda! Lelaki 61 tahun taja 16 ahli famili isteri buat umrah! Mas kahwin RM150k!

Beza 46 tahun namun gadis berusia 19 tahun, Fia Barlianti tak halang dirinya untuk jatuh cinta dengan Sondani, yang layak dianggap datuk kerana usianya 61 tahun
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 3 days ago

Video| Shasa okey je pegang pesakit HIV! Kena betulkan tanggapan negatif! Hentikan stigma buruk!

Shasa Aziz, pakar audiologi kongsi video dia santuni kanak-kanak dijangkiti HIV dan AIDS menarik perhatian ramai sekali gus cetus stigma buruk mengenai HIV/AIDS
Khadijah Ibrahim in Kisah Insan 3 days ago