Kisah Insan 17 Aug, 2021

Damailah bidadari syurga! Penantian 10 tahun! Jururawat positif Covid-19 meninggal lahirkan bayi!

@nur syamila kamarul arefin
Alumni Universiti Sains Malaysia dalam bidang kewartawanan. Pernah berkhidmat sebagai seorang wartawan dan juga penulis di dua buah syarikat. Masih lagi belajar menjadi seorang penulis.

Share this

https://kitareporters.com/terkini/jnegJ4v6dw


PENGALAMAN membawa nyawa dalam kandungan adalah sesuatu yang indah namun dalam zaman pandemik ini mungkin keadaan sedikit berbeza kerana ibu hamil pasti bimbangkan risiko dijangkiti Covid-19.

Jika tanpa sebarang masalah kesihatan pun, ibu hamil boleh mengalami masalah pernafasan khususnya apabila memasuki trimester ketiga, apatah lagi sekiranya dijangkiti virus yang menyerang sistem pernafasan.

Sebanyak 70 kes kematian membabitkan ibu hamil disebabkan oleh komplikasi jangkitan Covid-19 yang dilaporkan dari Mac 2020 sehingga 8 Ogos 2021 lalu.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan kelahiran
Tular kisah seorang jururawat dalam Facebook yang sedang hamil 6 bulan turut dilaporkan menghadapi situasi sama.


Apa yang paling menyedihkan, kisah wanita yang bernama Norfaizah Mohamed Nor ini ternyata menyayat hati kerana kehamilan ini yang ditunggu-tunggu olehnya selama 10 tahun perkahwinan

Namun, beliau terpaksa melahirkan bayinya pada usia kandungannya yang baru mencecah 26 minggu secara pembedahan Cesarian.
Sebelum ini beliau dijangkiti Covid-19 kerana dijangkiti daripada pesakitnya di bawah kendaliannya.

Semoga bidadari syurga ini tenang di sana. Pengorbananmu semasa melahirkan akan dikenang oleh anakmu yang tidak mempunyai seorang ibu tetapi akan terus kuat dengan kekuatanmu yang mempertahankannya.

Rata-rata netizen yang membaca kisah jururawat ini merasa sangat sedih akan pemergiannya dan mengucapkan takziah. Damailah kau bidadari syurga!! - KitaReporters0
0
4
0
0
You will be interested

Tolong kami! Bantu Afghanistan! GPM, MVM seru hulur lebih banyak bantuan! Musim sejuk nak tiba!

Global Peace Mission (GPM) Malaysia dan Muslim Volunteer Malaysia (MVM) terpanggil bantu ringan beban dan berjaya agih 60 tan makanan asas kepada 5,000 orang.

Zuhayati Yazid in Kisah Insan 4 days ago

BERNAS agih 3,000 pek barangan keperluan! Kepada golongan terkesan dan petugas barisan hadapan!

BERNAS tampil bantu komuniti terkesan, anggota barisan hadapan seperti polis dengan sediakan sumbangan barangan keperluan bagi meringankan beban ketika COVID-19
Mohammad Ishak in Kisah Insan 1 day ago

Perjuangan Anita Yusop! Lawan penyakit tumor otak! Teruskan kembara prihatin Anita Bikers Club!

Di sebalik usaha berterusannya bantu mereka kurang bernasib baik melalui kembara prihatin Anita Bikers Club, Anita Yusop bergelut melawan penyakit tumor otak
Rodli Nayan @ Rodly Fadly in Kisah Insan 2 days ago

Jadi negara tua: Biro Warga Emas perlu diwujudkan! Lindungi hak mereka! Demi jamin masa depan!

SEBAGAI persiapan negara menjadi 'negara tua' dalam tempoh kurang 10 tahun ini, perisai penting dalam memelihara kebajikan golongan itu perlu diutamakan.
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 2 days ago

Pelajar berfoto bersama ijazah di pusara bapa! Lihat papa! Aku miliki ijazah sama macam papa!

Tular foto Nadhifa Laudza Shabrina junjung ijazah sarjana mudanya di pusara bapa pada Okt 2021 sebagaimana dia junjung ijazah sarjana arwah bapa pada Okt 2009
Adnan Mohamad in Kisah Insan 3 days ago