Kisah Insan 05 May, 2021

Video| Tak sanggup lihat sahabat nangis! Rakan-rakan kumpulkan duit bagi ganti telefon baharu!

@zuhayati yazid
Memulakan kerjaya di Utusan Malaysia pada 2007 dan pernah bertugas di Ibu Pejabat di Jalan Chan Sow Lin. Berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Komunikasi dari Universiti Putra Malaysia (UPM).

Share this


SELAIN ahli keluarga, rakan-rakan juga sering bersama-sama kita dalam meneruskan perjalanan kehidupan seharian. Bagi anak perantau yang berjauhan dengan keluarga, sahabat boleh dianggap adik beradik yang sentiasa memantau perkembangan seharian itu dan sentiasa ada  di saat suka dan duka.

Itulah nilai persahabatan sebenar!


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan persahabatan

Kredit foto: Video TikTok Lestari Brothers


Memandang nilai itu terlalu mahal dan sukar ditukar ganti maka ada sesetengah pihak tidak kisah mengeluarkan sedikit wang bagi membantu sahabat yang dalam kesusahan.

Kisah sama juga berlaku kepada sekumpulan remaja yang tidak sanggup melihat salah seorang daripada geng mereka berada dalam kesusuahan.

Kisah mereka bermula apabila salah seorang daripada geng mereka, yang dipanggil Alang kehilangan telefon bimbit akibat dicuri dan menyebabkan terus berduka seharian.
Menerusi perkongsian dalam aplikasi TikTok, seorang remaja yang menggunakan akaun @lestaribrothers membuktikan nilai persahabatan mereka bukan hanya pada saat senang semata-mata.

Tidak sanggup melihat Alang dalam kesusahan dan menangis sepanjang hari selepas 'rakan baiknya' hilang.

Dia dan beberapa rakan lain bersepakat  mengeluarkan ‘dana’ bagi menggantikan telefon baharu kepada Alang.

Menariknya, ketika menghulurkan hadiah berkenaan kepada Alang, mereka sempat memujuk dan menyatakan pemberian itu sebagai hadiah hari lahir. Namun Alang yang masih berduka di saat menerima pemberian itu menyangka itu adalah prank semata-mata daripada rakan serumahnya.

Tapi sangkaan itu ternyata salah selepas salah seorang daripada rakan mereka membukakan kotak telefon yang sememangnya mempunyai ‘isi’ yang berharga itu.

Lucunya ketika seorang rakan mereka cuba memujuk Alang supaya tidak menangis lagi apabila diganti dengan hadiah baru itu.

“Janji jangan nangis lagi, sebab kau nangislah kitaorang belikan .

“Jangan nangislah lagi, kitaorang dah puas  tengok kau nangis dari pagi lagi,”ujar salah seorang daripada mereka.

Malah Alang yang sedang terbaring terus bangun dan mengesat air mata kerana terkedu melihat telefon baharu di depannya sambil bertanya berapa harga telefon yang diberikan sebagai hadiah itu.Alang sekali lagi dilihat terharu sehingga menangis kali kedua melihat keihlasan geng baik mereka yang sanggup menggantikan telefon sebagai hadiah kepadanya.

Malah Alang sempat memeluk salah seorang rakannya kerana terlalu terharu dengan keikhlasan rakan yang tinggal serumah dengannya.

Menjengah dalam ruangan komen pelbagai komen positif diterima dan kagum melihat keihlasan nilai persahabatan yang ditonjolkan anak muda itu.

Selain memuji tindakan anak muda itu, ada juga netizen yang terhibur dengan reaksi Alang yang menangis kalahkan anak dara, walaupun dipujuk berkali-kali.Mungkin terlalu sedih dengan kehilangan itu menyebabkan Alang moody seharian dan hanya mendiamkan diri di ruang tamu rumah mereka sambil melayan perasaan sedih.

Video perkongsian berkaitan nilai persahabatan itu disaksikan lebih 1.3 juta kali setakat tengah malam Selasa, 4 Mei 2021.

Semoga ikatan persabahatan itu  terus berkekalan sampai bila-bila!

inilah nilai persahabatan yang sebenar! Bukan sahaja indah pada saat senang namun tetap setia pada saat susah dan sukar.

Terbaiklah anak muda...salute kat korang semua! - KitaReporters


 

 

 

You will be interested

Video| Dibuang kerja! Dani nekad bawa isteri, 2 anak balik kampung! Jalan kaki beratus kilometer!

Dani dibuang kerja sebuah kilang di Gombong, Jawa Tengah. Nekad bawa isteri dan 2 anak pulang ke kampungnya di Jalan Jalak Harupat, Soreang, Bandung, Jawa Barat

AJK Tionghoa KRT Jalan Kenanga, Dungun santuni masyarakat Islam! Turut kongsi kebaikan Ramadan!

KRT Jalan Kenanga, Dungun yang semua AJK kaum Tionghoa turut dekati komuniti Islam untuk program agihan barangan keperluan dan juadah bersahur sempena Ramadan
Mohammad Ishak in Kisah Insan 1 hour ago

Program Agihan Sumbangan Ramadan KRT Kasturisari! Bantu 28 keluarga rai Aidilfitri dalam PKP!

KRT Kasturisari Presint 14, Bandar Sungai Buaya, Hulu Selangor bantu 28 keluarga dalam komuniti yang terkesan kerana PKP untuk terima bantuan barangan keperluan
Rosdi Ismail in Kisah Insan 1 hour ago

Kausar Kasih gembirakan hati warga emas! Kausar Wealth hulurkan sumbangan sempena Aidilfitri!

30 perunding pewarisan harta Islam dari Kausar Wealth Management kongsi rezeki dengan warga emas di Pusat Jagaan Mahmudah Malaysia dan Pusat Jagaan Nur Hasanah
Rosdi Ismail in Kisah Insan 2 hours ago

Video| Mutoharoh lontar wang kertas berjumlah Rp100j dari balkoni! Duit raya untuk para pekerja

Mutoharoh, usahawan beg tangan wanita, lontar duit kertas berjumlah Rp100 juta dari balkoni banglonya di Pakis, Malang sebagai bonus hari raya bagi pekerjanya
Fauzan Uda Ahmad in Kisah Insan 11 hours ago