Insan 07 Oct, 2020

Pemangku Raja Pahang ikat bata rumah! 3 hari berturut-turut!

@adnan mohamad
Berpengalaman dalam bidang penulisan selama lebih 22 tahun sebagai wartawan bermula di akhbar Berita Harian selama lebih lima tahun kemudian di akhbar Utusan Malaysia serta Kosmo dan lima kali mendapat anugerah kewartawan peringkat negeri Terengganu

Share this

KEBERANGKATAN Pemangku Raja Pahang ke Kampung Permatang Pauh, Pekan, Pahang bukan sahaja mengejutkan. Sebaliknya rakyat di kawasan itu turut terharu apabila dalam lawatan yang tidak rasmi itu, baginda sanggup melakukan kerja-kerja mengikat bata di sebuah rumah orang miskin, Mustafa Kassim, 78, yang tinggal di kampung berkenaan. : KitaReporter 

KDYMM Pemangku Raja Pahang sedang mengikat bata di rumah Musatafa Kassim di Kampung Permatang Pauh, Pekan, Pahang.


Lagi cerita-cerita berkaitan Tengku Hassanal:

https://kitareporters.com/search?search=tengku+hassanal


Lebih mengharukan rakyat di kawasan itu, Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Ibni Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah tanpa mengenal erti jemu datang lagi ke rumah golongan asnaf tersebut selama tiga hari berturut-turut untuk mengikat bata di rumah berkenaan yang kini sedang dalam pembinaannya. 

Selain mengikat bata, baginda juga berbasikal untuk meninjau kawasan di kampung itu dan beramah mesra dengan masyarakat setempat.

SELEPAS solat Jumaat KDYMM Pemangku Raja Pahang bertemu dan beramah mesra dengan Mustafa Kassim (kanan) di Kampung Permatang Pauh, Pekan, Pahang.Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Permatang Pauh, Mohd Nasrul Hakim Mat Daud berkata, beliau berserta dengan penduduk kampung amat teruja dengan kedatangan baginda yang tidak disangkakan di kampung itu pada hari Jumaat, 2 Oktober 2020 lalu. 

Menurutnya, pada hari berkenaan selepas melakukan kerja-kerja mengikat bata di rumah Mustafa, Pemangku Raja Pahang itu mendirikan solat asar berjemaah di surau kampung itu. 

Sebelum itu, katanya, baginda santap (makan tengah hari) di rumah penduduk kampung, Megat Zaini Md. Din dan kemudian baginda berbasikal bersama beberapa penduduk bermula dari Kampung Permatang Pauh hingga ke Istana Mahligai Mahkota, Pekan.

Pemangku Raja Pahang (dua dari kanan) mengaminkan doa selepas solat asar yang diimankan oleh Mohd Nasrul Hakim Mat Daud di Surau Kampung Permatang Pauh, Pekan.


``Keberangkatan Pemangku Raja Pahang ke kampung kami ini boleh dianggap baginda mempunyai sifat merendah diri dan kecaknaan masalah rakyat di negeri ini  sudah sebati dalam diri baginda,’’ katanya. 

Mustafa sebelum ini sudah mendapat bantuan sebanyak RM350 sebulan dari Jabatan Kebajikan Masyarakat Pahang dan sebanyak RM400 sebulan dari Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (MUIP). 

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Sains, Teknologi, Inovasi, Komunikasi dan Multimedia Negeri Pahang, Datuk Mohammad Fakhruddin Mohd Ariff berkata bantuan rumah Mustafa yang berharga RM20,000 itu disediakan Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (MUIP). Pemangku Raja Pahang merupakan Yang Dipertua MUIP.

Beliau berkata, rumah Mustafa itu merupakan rumah yang keempat dibina di Dewan Undangan Negeri (DUN) Kawasan Bebar setakat ini pada tahun 2020 ini. 

DATUK Mohammad Fakhruddin Mohd Afif


``Sebelum ini, kita telah membina tiga buah rumah yang sama untuk golongan miskin dan kita bercadang untuk membina dua buah lagi rumah orang miskin serta tidak berkemampuan di kawasan ini dalam masa terdekat. 

``Dengan bantuan rumah serta pelbagai bantuan lain yang disalurkan kepada mereka yang layak itu sebagai keprihatinan kerajaan negeri dan agensi kerajaan yang berkaitan terhadap rakyat,’’ kata beliau yang merupakan ADUN Kawasan Bebar.

Sebagai ADUN, Mohammad Fakhruddin telah menyumbangkan kos penyambungan air paip ke rumah asnaf dan bantuan beberapa kelengkapan rumah. - KitaReporters

You will be interested

Tahniah Pemuda Kampung Tok Has! Projek bina rumah untuk OKU!

Berkat kerjasama Pergerakan Pemuda UMNO Kampung Tok Has, Jertih, sebuah rumah untuk seorang pemuda OKU, Ismail Ibrahim berjaya disiapkan secara bergotong royong

Mohammad Ishak in Insan 3 days ago

Video| Jangan mudah mengeji! Ada kisah sebalik tepung gomak

Tular satu video sepasang suami makan bersama di kaki lima. Kerana wajah isteri tersebut kelihatan sangat putih dek kerana bedak, dia telah dikecam dan dihina
Zul Akmar Jamaludin in Insan 2 hours ago

Mulia sungguh guru, staf SK Lemoi! Tak abai anak Orang Asli!

4 guru Sekolah Kebangsaan (SK) Lemoi, Cameron Highlands hantar lembaran kerja, bahan belajar kepada anak-anak Orang Asli di empat perkampungan jauh dekat hutan
Adnan Mohamad in Insan 2 hours ago

Percintaan aneh? Duda, 29, berkahwin janda bergelar nenek, 76

Yainem, 76, seorang warga Dusun Bandungan Desa Slahung, Kecamatan Slahung, Ponorogo, Jawa sah bergelar isteri kepada Jamhar Ali Nur Syahid yang berusia 29 tahun
Fariza Saidin in Insan 1 day ago

Video| Bermotor 12 jam dari Skudai ke Sintok! Sebab Internet

Pelajar UUM Arvintran Ravindaran bermotosikal 12 jam dari Skudai ke Sintok untuk pulang ke kampus kerana alami gangguan internet ketika ikuti kuliah tahun akhir
Samsudin Oli Mohamed in Insan 3 days ago