Kisah Insan 04 Sep, 2020

100 Superhero wanita Malaysia! Wiranita She Universe Kotex!

@editor 1
Editor KitaReporters Emel boleh dihantar ke kita.reporters@gmail.com

Share this

DEKAD yang lepas telah menjadi waktu penting buat semua wanita, sama ada wanita tempatan mahu pun di seluruh dunia. Kemajuan yang telah dicipta oleh wanita-wanita ini telah menjadi bukti semangat untuk berusaha demi mencapai kejayaan, tidak mengira waktu termasuk waktu haid pada setiap bulan, #SheCan. : KitaReporters


Lagi cerita-cerita berkaitan wanita:

https://kitareporters.com/search?search=wanita


Dalam meraikan ulang tahun Kotex yang ke-100 tahun ini, Kotex She Can Award dianjur untuk meraikan 100 wanita Malaysia dan kisah kejayaan mereka yang mengagumkan dengan mengabadikan mereka sebagai perwira wanita (wiranita) menerusi siri She Universe

Siri ini mengekalkan kisah sebenar bagi 100 wanita yang berkerjaya, dalam bentuk koleksi digital, yang mana menceritakan perjalanan mereka yang menakjubkan dalam mengejar kejayaan. Ini terus menjadi sumber inspirasi kepada pemimpin wanita Malaysia pada masa akan datang, menurut Kotex dalam satu kenyataan media yang dikeluarkan di Kuala Lumpur pada 4 September 2020.

Bagi mengembangkan penceritaan siri digital yang luar biasa ini, Kotex telah bekerjasama dengan lima artis wanita tempatan. Para artis yang berbakat ini disokong oleh Tabung Kotex She Can Fund, yang menjadi platform untuk memberi sokongan dari segi kewangan kepada wanita-wanita Malaysia yang layak untuk mencapai impian mereka. 

Melalui kolaborasi dengan artis-artis berbakat ini, Kotex dapat menambah baik kehidupan mereka dengan memberikan peluang keemasan untuk mempamerkan bakat dan membantu membina portfolio mereka. 

Lima artis yang bertanggungjawab mencipta Kotek She Can Universe yang unik ini adalah Art of  Lihua, Lee Teng, Miss Eleen Studio, Tuan Nini dan Asyikin Abdullah, yang mewakili pelbagai gaya seni, termasuk seni mural, aksen cat air dan reka bentuk watak.


“Sebahagian daripada sambutan ulang tahun Kotex ke-100, Kotex She Can Universe diperkenalkan untuk memberi inspirasi dan memperkasa generasi pemimpin wanita Malaysia untuk mengejar impian dan memecahkan tradisi dengan meraikan kejayaan luar biasa 100 perwira wanita ini. 

"Pencapaian hebat mereka diceritakan dan dihidupkan dalam sebuah siri digital yang luar biasa, dibantu oleh lima orang artis tempatan yang berbakat. Ini juga membolehkan Kotex untuk terus menyokong industri seni tempatan dengan mencipta siri lain dari yang lain yang dikhususkan untuk wanita, yang dihasilkan oleh wanita. 

"Bagi mengukuhkan lagi usaha kami untuk menyokong kemajuan wanita Malaysia, artis tempatan ini disokong oleh Tabung Kotex She Can Fund, yang membenarkan kami membantu artis-artis ini dengan menyediakan platform bagi mempamerkan kemahiran mereka,” kata Frenissa Lagman, Pengurus Pemasaran Kimberly-Clark Malaysia, dalam kenyataan tersebut.


Kesemua penerima Kotex She Can Award telah melangkaui sempadan dan mencapai kejayaan yang mengagumkan dalam industri masing-masing. Ini termasuk kisah kejayaan dalam bidang sukan, hiburan, fesyen, perubatan dan kejuruteraan. 

Oleh itu, sama ada bertarung di gelanggang atau di jalanan, dengan paksa atau dengan kata-kata, di darat atau di laut, untuk orang lain atau diri sendiri, masing-masing daripada 100 orang perwira wanita ini telah menempuhi banyak kesukaran. 

Namun, tidak mengalah dalam tekanan, seperti Dr. Nur Amalina Che Bakri, Amber Chia, Yuna, Datuk Nicol Ann David, Joanne Kam, dan Hannah Yeoh di mana mereka  telah menunjukkan kekuatan dan keazaman, melangkah ke hadapan untuk  mencapai impian dan harapan mereka dalam apa jua keadaan. 

Keputusannya? Ia mencipta 100 kisah hebat yang menjadi tulang belakang koleksi pertama perwira wanita Malaysia.

Kotex mempercayai bahawa dunia ini dipenuhi dengan wanita yang penuh semangat, bermotivasi dan tidak pernah mengalah untuk sesiapa atau apa jua keadaan, kerana haid atau tidak, She Can.  


Menurut kenyataan itu lagi, siri Kotex She Universe kini telah berada di Laman Facebook dan Instagram Kotex (@kotexmy).  Mulai September 2020, siri digital ini akan disiarkan secara langsung dalam media sosial. 

Koleksi ini juga akan disusun menjadi e-buku, untuk terus memberikan inspirasi kepada generasi wanita akan datang. Tambahan pula, set bercetak eksklusif siri luar biasa ini juga akan dikongsikan dengan peminat terpilih. 

Oleh itu, nantikan maklumat lanjut mengenai perkara ini dalam media sosial Kotex! - KitaReporters

You will be interested

Infak gelang emas RM6k bantu aktiviti dakwah! Air mata Ustazah Asma tumpah pada pagi Ramadan!

Keikhlasan seorang ibu tunggal infakkan harta kesayangan untuk bantu kerja-kerja dakwah tinggalkan kesan mendalam hingga menitiskan air mata Ustazah Asma Harun

Isa Ramli in Kisah Insan 1 day ago

Ibadat haji 1442H: Arab Saudi belum buat keputusan muktamad! Tentukan jenis vaksin untuk jemaah

Kerajaan Arab Saudi masih belum buat sebarang keputusan mengenai ibadah haji 1442M/2021H termasuk jenis vaksin yang akan digunakan untuk jemaah - Dr Zulkifli
Isa Ramli in Kisah Insan 2 hours ago

Berita Terkini| Siti Nurhaliza selamat bersalin anak lelaki! Alhamdulillah kini dah sepasang!

Siti Nurhaliza selamat lahirkan anak kedua, bayi lelaki seberat 3.84kg melalui kaedah pembedahan di sebuah pusat perubatan di Selangor pada pagi 19 April 2021
News Editor 1 in Kisah Insan 9 hours ago

Keharmonian kaum dalam perangi wabak Covid-19! 11 NGO Cina Kelantan sumbang bantuan tambahan!

Pusat Kuarantin, Rawatan Covid-19 di Pusat Tarbiah Islamiah Kelantan (PUTIK) Kota Bahru terima sumbangan tambahan 75 tilam, bantal daripada 11 NGO Cina Kelantan
Rosdi Ismail in Kisah Insan 18 hours ago

Video| Tertarik dengan cara iklan cari kerja! Lelaki bermotosikal terus ditemu duga tepi jalan!

Seorang lelaki buat iklan "Perlukan!!! Apa Sahaja Kerja" (Butuh!!! Pekerjaan Apa Saja) gunakan kertas tebal (kertas kotak) yang digantung pada belakang badannya
Isa Ramli in Kisah Insan 1 day ago