Insan 04 Sep, 2020

100 Superhero wanita Malaysia! Wiranita She Universe Kotex!

@editor kitareporters
Editor KitaReporters Emel boleh dihantar ke kita.reporters@gmail.com

Share this

DEKAD yang lepas telah menjadi waktu penting buat semua wanita, sama ada wanita tempatan mahu pun di seluruh dunia. Kemajuan yang telah dicipta oleh wanita-wanita ini telah menjadi bukti semangat untuk berusaha demi mencapai kejayaan, tidak mengira waktu termasuk waktu haid pada setiap bulan, #SheCan. : KitaReporters


Lagi cerita-cerita berkaitan wanita:

https://kitareporters.com/search?search=wanita


Dalam meraikan ulang tahun Kotex yang ke-100 tahun ini, Kotex She Can Award dianjur untuk meraikan 100 wanita Malaysia dan kisah kejayaan mereka yang mengagumkan dengan mengabadikan mereka sebagai perwira wanita (wiranita) menerusi siri She Universe

Siri ini mengekalkan kisah sebenar bagi 100 wanita yang berkerjaya, dalam bentuk koleksi digital, yang mana menceritakan perjalanan mereka yang menakjubkan dalam mengejar kejayaan. Ini terus menjadi sumber inspirasi kepada pemimpin wanita Malaysia pada masa akan datang, menurut Kotex dalam satu kenyataan media yang dikeluarkan di Kuala Lumpur pada 4 September 2020.

Bagi mengembangkan penceritaan siri digital yang luar biasa ini, Kotex telah bekerjasama dengan lima artis wanita tempatan. Para artis yang berbakat ini disokong oleh Tabung Kotex She Can Fund, yang menjadi platform untuk memberi sokongan dari segi kewangan kepada wanita-wanita Malaysia yang layak untuk mencapai impian mereka. 

Melalui kolaborasi dengan artis-artis berbakat ini, Kotex dapat menambah baik kehidupan mereka dengan memberikan peluang keemasan untuk mempamerkan bakat dan membantu membina portfolio mereka. 

Lima artis yang bertanggungjawab mencipta Kotek She Can Universe yang unik ini adalah Art of  Lihua, Lee Teng, Miss Eleen Studio, Tuan Nini dan Asyikin Abdullah, yang mewakili pelbagai gaya seni, termasuk seni mural, aksen cat air dan reka bentuk watak.


“Sebahagian daripada sambutan ulang tahun Kotex ke-100, Kotex She Can Universe diperkenalkan untuk memberi inspirasi dan memperkasa generasi pemimpin wanita Malaysia untuk mengejar impian dan memecahkan tradisi dengan meraikan kejayaan luar biasa 100 perwira wanita ini. 

"Pencapaian hebat mereka diceritakan dan dihidupkan dalam sebuah siri digital yang luar biasa, dibantu oleh lima orang artis tempatan yang berbakat. Ini juga membolehkan Kotex untuk terus menyokong industri seni tempatan dengan mencipta siri lain dari yang lain yang dikhususkan untuk wanita, yang dihasilkan oleh wanita. 

"Bagi mengukuhkan lagi usaha kami untuk menyokong kemajuan wanita Malaysia, artis tempatan ini disokong oleh Tabung Kotex She Can Fund, yang membenarkan kami membantu artis-artis ini dengan menyediakan platform bagi mempamerkan kemahiran mereka,” kata Frenissa Lagman, Pengurus Pemasaran Kimberly-Clark Malaysia, dalam kenyataan tersebut.


Kesemua penerima Kotex She Can Award telah melangkaui sempadan dan mencapai kejayaan yang mengagumkan dalam industri masing-masing. Ini termasuk kisah kejayaan dalam bidang sukan, hiburan, fesyen, perubatan dan kejuruteraan. 

Oleh itu, sama ada bertarung di gelanggang atau di jalanan, dengan paksa atau dengan kata-kata, di darat atau di laut, untuk orang lain atau diri sendiri, masing-masing daripada 100 orang perwira wanita ini telah menempuhi banyak kesukaran. 

Namun, tidak mengalah dalam tekanan, seperti Dr. Nur Amalina Che Bakri, Amber Chia, Yuna, Datuk Nicol Ann David, Joanne Kam, dan Hannah Yeoh di mana mereka  telah menunjukkan kekuatan dan keazaman, melangkah ke hadapan untuk  mencapai impian dan harapan mereka dalam apa jua keadaan. 

Keputusannya? Ia mencipta 100 kisah hebat yang menjadi tulang belakang koleksi pertama perwira wanita Malaysia.

Kotex mempercayai bahawa dunia ini dipenuhi dengan wanita yang penuh semangat, bermotivasi dan tidak pernah mengalah untuk sesiapa atau apa jua keadaan, kerana haid atau tidak, She Can.  


Menurut kenyataan itu lagi, siri Kotex She Universe kini telah berada di Laman Facebook dan Instagram Kotex (@kotexmy).  Mulai September 2020, siri digital ini akan disiarkan secara langsung dalam media sosial. 

Koleksi ini juga akan disusun menjadi e-buku, untuk terus memberikan inspirasi kepada generasi wanita akan datang. Tambahan pula, set bercetak eksklusif siri luar biasa ini juga akan dikongsikan dengan peminat terpilih. 

Oleh itu, nantikan maklumat lanjut mengenai perkara ini dalam media sosial Kotex! - KitaReporters

You will be interested

Di sebalik ujian ada rahmat! Di sebalik kesusahan ada Ebit!

"Di mana ada kesusahan, di situ ada Ustaz Ebit Lew." Mungkin itu ayat yang tepat untuk gambarkan keprihatinan Ebit Lew dalam laksanakan segala macam kerja amal

Fariza Saidin in Insan 3 days ago

Terbaik JPKD Senggarang! Aktif santuni mereka ditimpa musibah

JPKD Senggarang dan UMNO Batu Pahat sentiasa siap siaga agihkan segera bekalan barangan kepada penduduk ditimpa musibah seperti banjir dan terbabit dalam PKPB
Rosdi Ismail in Insan 18 hours ago

Budak 4 tahun dirogol dengan ganas! Lelaki kejam dihukum mati

Lelaki dikenali sebagai Liu dihukum mati oleh Mahkamah Harbin kerana merogol kanak-kanak berusia 4 tahun sehingga alami pendarahan dan beberapa organnya rosak
Fauzan Uda Ahmad in Insan 1 day ago

Budak 14 tahun! Pelajar paling muda miliki ijazah di India!

Seorang budak 14 tahun dari Hyderab, Agastya Jaiswal menjadi pelajar paling muda di India yang berjaya menamatkan pengajian pada peringkat ijazah di universiti
Zuhayati Yazid in Insan 1 day ago

Semua nak tengok wajah anak Fazura! Tak perlu tohmah sumbing!

Sudah dua bulan Nur Fazura dikurniakan anak sulung, Nur Fatima Aisya namun wajah penuh anak comel itu belum didedahkan maka timbullah tohmahan anak itu sumbing
Fariza Saidin in Insan 1 day ago