Insan 31 Jul, 2020

Moh bantu wanita parah diserang anjing! Tangan kanan parah!

@mohamad fadhil mohd daud
Memulakan kerjaya dalam bidang kewartawanan di Mysuara.net sebuah Unit Komunikasi Yayasan Kepimpinan dan Strategi Malaysia (YKSM). Kini merupakan Wartawan dan Penulis di agensi media KITA Reporters.

Share this

BARU-BARU ini kita telah ditularkan dalam laman media sosial seorang wanita parah digigit seekor anjing yang berlaku di Taman Tanjung Minyak, Melaka. Kecelakaan yang terjadi itu disyaki akibat kelalaian pemilik anjing jenis pitbull itu untuk mengawal rapi haiwan peliharaanya itu di sebuah kawasan taman perumahan. : KitaReporters

Kejadian yang tular baru-baru ini melibatkan seekor anjing pitbull


Cerita awal: Tolong! Tolong! Wanita cedera parah diserang seekor anjing!

Lagi cerita-cerita mengenai anjing:

https://kitareporters.com/search?search=anjing


Wanita tersebut bergelut hampir dua minit dengan anjing ganas tersebut sebelum dapat diselamatkan oleh seorang penduduk berhampiran beberapa ketika selepas itu.

Kejadian tersebut telah mendapat perhatian pelbagai badan bukan kerajaan (NGO) berkaitan haiwan untuk tampil memberikan respons terhadap pemilik haiwan tersebut.

“Mangsa dan masyarakat di tempat kejadian perlu membantu agar dapat serah pemilik dan anjing terlibat untuk mendapat keadilan.

“Kerajaan cukup undang-undang untuk tangani insiden ini termasuk mengheret pemilik anjing ke mahkamah dan mendakwa pemilik yang cuai dan tidak berakal," jelas Persatuan Haiwan Malaysia (Animal Malaysia Association) dalam satu kenyataan.

KRISTINA menjadi mangsa serangan anjing jenis pitbull, yang terkenal dengan keganasannya.


Tangan kanan mangsa dikhuatiri tidak akan berfungsi seperti biasa menurut kata doktor 


Susulan dari kejadian malang itu, Barisan Pembela Haiwan Kebangsaan (BAPAK) telah hadir menziarahi mangsa di Hospital Besar Melaka dalam satu rombongan ziarah kesukarelaan.

Dalam sesi itu, mangsa yang dikenali dengan nama Kristina tidak dapat menahan sebak di dada dan bercucuran linangan air matanya apabila mengenangkan nasib yang menimpanya.

Dia yang masih lagi trauma dengan kejadian tersebut merasakan kelalaian pemilik anjing yang gagal menjaga binatang dari mencederakan orang awam adalah sesuatu yang tidak boleh dimaafkan.

"Saya menjerit minta tolong tapi tak ada yang menolong.

"Tangan kanan saya mungkin tidak akan berfungsi seperti sedia kala menurut kata doktor", ujarnya sedih.
Kejadian yang boleh meragut nyawa seperti ini tidak boleh dipandang enteng oleh semua pihak dan memerlukan keadilan yang segera dan saksama.

Sebuah tabung kilat telah dilancarkan bagi membantu mangsa yang digigit anjing parah yang memerlukan kos saraan perubatan yang berkala.

Hari ini, kita mendengar ada individu yang cedara parah digigit anjing, jangan pula suatu hari nanti ada yang mati di bahu jalan dan tubuhnya dimamah haiwan tidak berakal tersebut. 

Sumbangan juga bolehlah disalurkan ke akaun rasmi Maybank Pertubuhan Pasukan Bertindak Haiwan (AAT) bernombor, 512361504919

"Bagi menzahirkan rasa simpati dan tanda bersahabat, ramai-ramai kita beri sedikit seorang. Pilih RM10, RM20, RM30, RM50, RM100 dan RM200.

"Diharapkan sumbangan ini dapat membantu mangsa dan meringankan beban untuk kos rawatan serta kegunaan harian Kristina", katanya.

Respons dari NGO yang ingin membantu menerusi derma maya dalam medsos


Dengan rasa simpati berterusan, ramai dalam kalangan pemain maya dalam medsos telah berkongsi dan menguar-uarkannya sepantas mungkin dalam platform media. 

Sikap prihatin netizen ini menunjukkan kita masih lagi mempunyai ikatan kebersamaan yang kuat dan tidak terputus.

Kepada tuan empunya anjing, siasatan masih dijalankan oleh pihak polis dan berharap kejadian tersebut menjadi ikhtibar kepada pemilik anjing yang lain agar tidak lalai dengan sewenang-wenangnya.

Dengan tanda pagar #justiceforkristina dan #kitajagakita, tabung derma dipanjangkan ke seluruh negara mulai beberapa jam yang lalu. - KitaReporters

You will be interested

Tolong kami! Pondok Lubuk Periuk bimbang terputus bekalan!

Pengurusan Madrasah Addiniah Azzakiah di Kampung Lubuk Periuk, Hulu Terengganu bimbang terputus bekalan makanan semasa berlaku kejadian banjir seperti pada 2019

Noor Hayati Mamat in Insan 1 day ago

LZS baik pulih rumah Atuk Sidek! Rumah usang banyak kenangan

Atuk Sidek, seorang warga emas di Salak Tinggi, Sepang sanggup diami rumah usang miliknya kerana suasana dan keadaan di rumah itu memberi kenangan indah buatnya
Isa Ramli in Insan 2 hours ago

Terima kasih APM Setiu! Bantu bayi umur lapan hari ke klinik

APM Daerah Setiu bantu seorang bayi berusia 8 hari untuk dibawa ke klinik bagi rawatan kerana kawasan rumah ibu bapanya ditenggelami air sedalam lebih 1 meter
Adnan Mohamad in Insan 4 hours ago

Mangsa banjir Setiu meningkat! APM teruskan kerja pemantauan

Jumlah mangsa banjir di daerah Setiu meningkat kepada 125 orang daripada 40 keluarga pada 25 Nov berbandingkan 68 orang pada 24 Nov. Mereka kini berada di 6 PPS
Adnan Mohamad in Insan 13 hours ago

Video| Uncle Siva penutur dialek Jowo yang fasih! Baka rare!

Uncle Siva, seorang lelaki india lingkungan sekitar 60-an di Kampar, fasih bertutur dalam dialek Jawa. Dia juga fasih dalam beberapa bahasa Cina dan Orang Asli
Mohamad Fadhil Mohd Daud in Insan 16 hours ago