Kisah Insan 13 Jul, 2021

Video| Isu kontena sejuk beku di HTAR! Alhamdulillah selesai dengan baik! Syabas semua pihak!

@sarfarizmal saad
Penulis merupakan bekas pemimpin pelajar, bekas pegawai sektor awam, korporat & komunikasi strategik. Mula menulis di akhbar sejak 2009. Bekas Ahli Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan. Editor portal berita dan bekas Pegawai Khas YBM.

Share this

Kredit foto: The Star


PANDEMIK Covid-19 yang melanda dunia benar-benar menzahirkan rasa kemanusiaan dalam kalangan kita. Apatah lagi terhadap masyarakat Malaysia yang terkenal dengan sifat ketimuran dan selalu bermurah hati menghulurkan bantaun kepada mereka yang memerlukan.

Tular dalam media sosial baru-baru ini sekumpulan pemuda berhajat mahu memberi sumbangan ikhlas sebuah kontena sejuk beku kepada Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR), Klang, Selangor, namun mereka telah dihalang berbuat demikian.

Menurut video asal yang tular tersebut, seorang pemuda dilihat begitu berang dan marah dengan tindakan pihak pengurusan HTAR, Klang yang didakwa enggan menerima bantuan dari orang awam tersebut.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan kontena


Pemuda berkenaan menyatakan kontena sejuk beku berharga RM35,000 tersebut adalah bagi kegunaan menambah fungsi rumah mayat hospital khusus kepada para mangsa kematian akibat wabak Covid-19.

Pemuda yang bernama Sheikh Weshal Sheikh Ahmad dari Kota Raja, Selangor itu dikatakan tampil membawa kontena sejuk beku sejurus menerima sebuah video yang telah tular terlebih awal mengenai keadaan mayat dan jenazah Covid-19 yang terdampar di sebuah bilik terbuka.

Ini dipercayai kerana Rumah Mayat HTAR, Klang telah penuh akibat peningkatan kes kematian berpunca daripada wabak berbahaya tersebut.

Video pertama yang tular berdurasi 2:07 saat memperlihatkan bagaimana Sheikh Weshal begitu marah dan geram dengan tindakan keputusan pengurusan HTAR, Klang yang pada mulanya membenarkan sumbangan itu diterima oleh pihak mereka, namun beberapa ketika selepas itu, mereka enggan berbuat demikian.

"... mula-mula kata ok, tapi selepas tiga jam pengarah hospital tolak pulak (pemberian sumbangan bantuan), dia kata esok akan ada lapan kontena datang.

“… kita datang ini nak bagi supaya jenazah-jenazah ini atau mayat-mayat ini sekurang-kurangnya terletak di tempat yang selesa,” katanya dalam video yang tular berkenaan.Walau bagaimanapun, beberapa jam selepas itu beliau memuat naik satu lagi video yang memberikan khabar gembira apabila pihak pengurusan HTAR, Klang telah bersetuju menerima sumbangan ikhlas mereka tersebut.

"Alhamdulillah... Akhirnya kontena kita ini telah dibenarkan masuk... Kita tempatkan di Jabatan Forensik... Jadi saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Kementerian Kesihatan... KSU Kementerian, juga Menteri Datuk Seri Dr Adham Baba dan juga pengarah hospital yang telah mempermudahkan urusan kami untuk membantu pihak hospital...," katanya.Ini merupakan salah satu contoh terbaik sikap masyarakat kita yang tampil membantu walaupun mereka tiada sebarang kepentingan.

Pada masa sama, kita juga dapat melihat bagaimana pengurusan Kementerian Kesihatan dari Menteri Kesihatan, Ketua Setiausaha (KSU) dan pengarah hospital yang sudi memberi laluan kepada niat orang awam untuk membantu meringankan bebanan barisan frontliners kita.

Walaupun dalam pandemik yang makin meruncing di Lembah Klang, garaban gabungan antara menteri, KSU, pihak pengurusan di kementerian dan hospital, bersama-sama orang awam yang bermurah hati mampu mencipta suasana lebih harmoni dalam celahan pandemik ini.

Kita berharap lebih ramai pihak yang tampil memberi bantuan ikhlas sebegini kepada barisan frontliners, disamping kita turut berharap agar para pemimpin atasan terutama para menteri dapat mengurangkan karenah birokrasi dan mempermudahkan urusan seperti kisah tular ini. - KitaReporters


1
2
0
0
0
You will be interested

Semuanya kerana wang! Wanita mengaku terlantar lumpuh! Terima lebih RM3.25j sejak 13 tahun menipu!

Frances Noble di Hertfordshire, London sanggup mengaku dirinya lumpuh dan terlantar untuk dapat peruntukan kewangan yang disediakan bagi individu yang tak sihat

Zuhayati Yazid in Kisah Insan 4 days ago

Video| Tragis! Bayi perempuan maut digigit ibu kandung sendiri! Dipercayai alami gangguan mental!

Bayi perempuan usia 3 bulan meninggal akibat digigit ibu kandung di Desa Rasabou, Bima, Nusa Tenggara Barat (NTB). Wanita itu dipercayai alami gangguan mental
Amil Abdullah Saiby in Kisah Insan 1 day ago

Tolong kami! Bantu Bob Lokman! Rayu bantu biayai rawatan! Andai pergi dahulu, nanti maafkannya!

Saya hanya berserah pada Tuhan sahaja. Usaha apa yang patut. Itulah andai saya pergi dahulu nanti maafkan saya. Saya pun tak tahu berapa lama lagi - Bob Lokman
Jamliah Abdullah in Kisah Insan 2 days ago

Video| Doakan semoga segera sembuh! Emak patah bahu kanan, tangan kiri, dua tulang rusuk! - Anak

Emak cedera parah dengan patah bahu kanan, tangan kiri, dua tulang rusuk. Sudah sedarkan diri tetapi masih dalam pemantuan di Hospital Pulau Pinang - Yaya Gani
Kartini Mohd Noor in Kisah Insan 4 days ago

Syamsul Yusof yang multi-talented! Karya terus dapat sambutan hebat! Tak perlu gimik, raih simpati!

Semenjak Syamsul Yusof terlibat dalam pengarahan filem sama ada sebagai pelakon, penulis skrip, penerbit boleh dikatakan setiap filem itu pasti pecah panggung
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Kisah Insan 4 days ago