Kisah Insan 20 Sep, 2022

Tolong kami! Bantu Azinan Hamid! Mana YB? Mana ADUN? Rumah hampir runtuh ke dalam Sungai Rambong!

@che saad noordin
Che Saad Noordin bekas stringer Bintang Timur, Utusan Malaysia/Utusan Melayu, Watan Harian, TV3, RTM dan Bernama untuk daerah Baling dan sekitarnya

Share this

Azinan Hamid menunjukkan keadaan rumahnya yang menunggu masa untuk runtuh ke dalam Sungai Rambong di Kampung Padang Cicar, Batu 7 Jalan Baling di Pengkalan Hulu.


"BANTULAH kami, tolonglah... Rumah kami kini semakin hampir runtuh ke dalam Sungai Rambong." Begitulah rayuan daripada satu keluarga sembilan beranak di Kampung Padang Cicar, Batu 7 Jalan Baling di Pengkalan Hulu, Kedah.

Ketua keluarga, Azinan Hamid, 67, ketika dikunjungi portal KitaReporters berkata, kedudukan bahagian dapur bilik mandi dan tandas rumahnya semakin dekat dengan tebing sungai yang runtuh.

 Azinan Hamid


Menurut Azinan, kejadian tebing sungai runtuh mula berlaku sejak tahun 2014 lagi, namun kini semakin dekat dengan bahagian dapur rumah mereka. Jelasnya lagi, rumah itu dibina di atas tanah miliknya.
Berbagai-bagai ikhtiar dilakukan bagi menyelamat keadaan tebing sungai itu supaya tidak runtuh, namun gagal hingga kini.
Apabila Sungai Rambong dipenuhi air banjir, mereka sekeluarga sentiasa dalam kecemasaan terutama waktu malam, katanya.
Katanya lagi, berbagai-bagai usaha dibuat termasuk pernah mengadu di pejabat penghulu mukim, namun tiada apa-apa tindakan diambil sehingga kini.
Azinan juga pernah mengadu masalah itu di pejabat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kawasan Bayu, namun tiada sebarang tindakan diambil oleh pihak berkenaan.

Bahagian dapur rumah Azinan Hamid semakin terancam selepas tebing sungai kian terhakis.


Katanya lagi, keadaan tebing yang runtuh di kawasan belakang rumahnya semakin membimbangkan sejak beberapa hari ini.
Beliau merayu Pejabat Ahli Parlimen Kawasan Baling datang melihat keadaan terkini kerana semua pihak yang telah ditemui gagal membantunya.
Azinan kini merasa kecewa dengan pihak-pihak yang dirayunya namun gagal membantunya.
"Adakah semua pihak ingin melihat saya sekeluarga menjadi korban banjir bila berlaku runtuhan tebing sekali gus runtuh ke atas kami terutama pada waktu malam?" tegas beliau. - KitaReporters

10
18
0
13
0
You will be interested

Kupu-kupu malam menangis, rindu kepada Allah! Ebit Lew berdakwah di kelab malam! Bagi jubah, tudung!

Ustaz Ebit Lew kongsi pengalamannya jumpa beberapa wanita yang menjadi wanita malam, ada terdiri beragama Islam dan bukan Islam di sebuah kelab malam di Jakarta

Adnan Mohamad in Kisah Insan 2 days ago

Angkara lamarannya ditolak! Lelaki tergamak tikam wanita diminati sampai mati! Untuk balas dendam!

Hanya kerana cintanya ditolak, Sing Jabairama bertindak kejam selain balas dendam dengan tikam mangsa yang juga rakan sekerja, Anitta Yoosothana sehingga mati
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 16 hours ago

Video| Tak berperikemanusiaan! Pemandu ambulans tinggalkan wanita mengandung! Tak mampu bayar kos!

Seorang pemandu kereta ambulans tinggalkan seorang wanita hamil di tepi jalan kerana mereka tak mampu bayar kos pengangkutan berjumlah Rs1000 (kira-kira RM56)
Fauzan Uda Ahmad in Kisah Insan 17 hours ago

Video| Semoga pak cik lejen cepat sembuh! Pak cik jual air kopi kaww murah, viral kini jatuh sakit!

Perkongsian seorang wanita mengenai kesihatan seorang pak cik dikenali sebagai penjual air kopi murah dan padu sehingga viral kini jatuh sakit undang rasa sedih
Fitri Hazim in Kisah Insan 1 day ago

Video| Pesanan terakhir Bob Lokman! Taubatlah dahulu sebelum kita mati! Insya-Allah mati dalam insaf!

Bertaubatlah dahulu sebelum kita mati. Pasal yang kita hidup dahulu Allah tak ambil kira kalau kita taubat dan jadi manusia yang baik di sini Allah - Bob Lokman
Jamliah Abdullah in Kisah Insan 1 day ago