Kisah Insan 18 Apr, 2022

Video| Tahniah! Kejayaan membuka mata! Dan Parker catat rekod dunia! Pemandu buta terpantas dunia!

@mohamed sa'ari
Berpengalaman sebagai jurufoto media dan still filem selama lebih 30 tahun. Pernah menjadi videographer untuk industri filem tanah air dalam tahun 90an. Terakhir sebagai stringger akhbar Utusan Malaysia dan Kosmo.

Share this

Dan Dan Dan Parker (tengah) bersama sijil Guinness World Records yang mengiktirafnya sebagai pemandu buta terpantas di dunia bagi katogeri pemandu buta. - Kredit foto: WapCar

Kereta Chevrolet Corvette C4 yang telah diubah suai menggunakan teknologi moden termasuk sistem panduan audio yang digunakan oleh Dan Parker di Truth or Consequences, New Mexico, Amerika Syarikat. - Kredit foto: Dan Parker.


AGAK mustahil bagi kita dalam keadaan normal untuk memandu kenderaan melebihi kelajuan 300 kilometer sejam dan tentunya sukar untuk membayangkan bagaimana seorang yang hilang penglihatan pula mampu melakukannya.

Mungkin ia agak sukar dipercayai, namun perkara tersebut bukan mustahil dan benar-benar berlaku apabila seorang lelaki buta yang juga merupakan seorang bekas pelumba kereta di Amerika Syarikat berjaya melakukannya untuk mencatat nama sebagai pemandu buta terpantas dunia dalam Guinness World Records (GWR)


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan rekod dunia

Dan Parker menerima ucapan tahniah selepas berjaya mencatat nama sebagai pemandu buta terpantas dunia. - Kredit foto: Dan Parker.Bagi Dan Parker, cacat penglihatan bukan penghalang baginya melakukan sesuatu yang boleh disifatkan sebagai luar biasa dan tidak mampu dilakukan oleh sebilangan besar insan normal . 

Lebih manis rekod tersebut dicipta oleh Dan Parker pada ulang tahun ke-10 dia kehilangan penglihatan akibat kemalangan dalam satu perlumbaan 10 tahun lalu.

Dia yang memandu kereta Chevrolet Corvette C4 mencatat kelajuan 210 batu/j (338 km/j) dalam percubaan pertama dan 212 batu/j (341 km/j) pada percubaan kedua di litar khas di Truth or Consequences di New Mexico, Amerika Syarikat.

Namun hanya catatan secara purata yang diambil kira iaitu 211 batu/j (339.5 km/j) sebagai rekod membolehkannya mengatasi catatan rekod lama 200.5 batu/j (323 km/j) yang dipegang oleh Mike Newman, seorang pemandu dari United Kingdom sebelum ini.


Dan Parker membuktikan kecacatan bukan penghalang untuk mencipta kejayaam.-Kredit foto ; WapCar.


"Saya berharap kejayaan ini dapat memberi inspirasi kepada semua orang terutama yang senasib dengan saya sekali gus bukan sahaja mebuktikan kami mampu mengendalikan kereta dengan selamat, malah mampu melakukannya dengan kelajuan melebhi 300 km/j. 

"Dalam masa yang sama kejayaan ini membuktikan kepada dunia berhubung potensi teknologi moden seperti kereta pandu sendiri untuk membantu memecah halangan orang buta dalam pergerakan harian mereka," katanya kepada media Las Cruces Sun News.

Dan Parker yang juga merupakan seorang pengubah suai kereta telah melakukan pengubahsuaian terhadap kereta Chevrolet Corvette C4 yang dikhususkan untuk dipandu laju dalam keadaan mata tertutup selain menggunakan sistem panduan audio bagi membantunya mengawal kenderaan semasa percubaan tersebut.

Perlumbaan terbaharu itu adalah sebahagian daripada Cabaran Pemandu Buta Persekutuan Kebangsaan Orang Buta. - KitaRepotersDan Parker menerima ucapan tahniah daripada mereka yang turut terlibat secara langsung dalam usahanya mencatat rekod sebagai pemandu buta terpantas dunia. - Kredit foto: Dan Parker.

Selain bekas pelumba kereta, Dan Parker juga merupakan seorang pengubahs uai kereta. - Kredit foto: Dan Parker.

10
12
0
8
0
You will be interested

Video| Mata masuk habuk! Sebak tengok anak ubah suai kereta! Demi nak bawa berjalan ayah tercinta!

Seorang pemuda telah ubah suai tempat duduk hadapan keretanya demi mudahkan ayahnya untuk naiki kereta dan berjalan-jalan. Pemuda itu belanjakan hampir RM3,000

Kasih seorang ibu! Sanggup 'simpan' jasad anak lebih seminggu! Sehingga membusuk dan dah mereput!

Seorang ibu di Singapura yang tinggal di pangsapuri tak boleh terima takdir anaknya meninggal dunia lalu simpan mayat anak lelakinya yang berusia 54 tahun itu
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 1 day ago

Indahnya ukhuwah! Bonda Nor siapkan buku dalam sehari! Tanda penghargaan buat Prof Kamil, isteri!

Demi cinta, kasih sayang dan ukhuwah kerana Allah, Bonda Nor atau Norli Madlan berjaya siapkan sebuah buku bertajuk Jumpa Nanti.. Di Firdaus dalam tempoh sehari
Khadijah Mohamad Nor in Kisah Insan 2 days ago

Video| Apa punya mak bapak! Kanak-kanak 3 tahun ditinggalkan dalam tangki air! Diselamatkan polis!

Seorang kanak-kanak perempuan usia tiga tahun di Chalco, Mexico didera ibu, bapa tirinya dengan masukkan dia di dalam tangki air. Nasib baik diselamatkan polis
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 4 days ago

Video| Derita seorang isteri! Rayu suami azankan bayi dilahirkan! Tapi dia hilang bersama kekasih!

Hati isteri mana tak rasa sedih apabila suami bukan sahaja tak jenguk semasa wanita itu bersalin tapi ambil kesempatan keluar berseronok-seronok dengan kekasih
Adnan Mohamad in Kisah Insan 5 days ago