Kisah Insan 23 May, 2021

Covid-19: Lebih 3.5j dijangkiti, lebih 73k maut! Argentina buat perintah lockdown sekali lagi!

@ahmad abd hamid
Served as a journalist for a year at Berita Harian and for 33 years at Utusan Melayu (M) Bhd. beginning 1980. Last post was Assistant Editor in Chief Utusan Melayu. Also served as Editor in Chief, Magazines. Retired in 2013.

Share this

KEADAAN pesakit yang menerima rawatan Covid-19 di salah sebuah hospital di Argentina. - Kredit foto DW.com


DENGAN kadar jangkitan pandemik Covid-19 yang disahkan di Argentina melebihi angka 3.5 juta, dan angka kematian melebihi 73,000 orang sehingga kini, negara Amerika Selatan yang kini menghadapi gelombang kedua Covid-19 itu tiada pilihan lain untuk mengekang penularan selain sekali lagi mengenakan lockdown. 

Ketika gelombang pertama Covid-19 melanda Argentina pada 2020, negara itu mengenakan perintah lockdown untuk tempoh yang lama, iaitu dari bulan Mac sehingga Julai 2020.

Kini dengan angka jangkitan harian mencecah hingga 35,543 pada Selasa 18 Mei 2021, dan berlegar dalam lingkungan itu untuk beberapa hari, Argentina bertindak menguatkuasakan lockdown bermula dari 22 Mei hingga 31 Mei 2021, yang pertama untuk tahun 2021 ini.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan lockdown

PRESIDEN Argentina, Alberto Fernandez, menyifatkan keadaan Covid-19 di negara itu sangat kritikal. - Kredit foto Britannica


Memetik laporan Aljazeera, lockdown ini yang dikenali sebagai ‘circuit breaker’ atau pemutus litar, bertujuan memutuskan rantaian penularan Covid-19 dalam usaha mengurangkan angka jangkitan dan kematian dalam kalangan penduduk negara itu.

Pelaksanaan lockdown tersebut, akan mengehadkan pergerakan orang ramai serta menggantung semua kegiatan sosial, bisnes, pendidikan, keagamaan dan sukan

Bagaimanapun pekerja yang mempunyai kebenaran khas akan dibenarkan melakukan aktiviti mereka.

Presiden Argentina, Alberto Fernandez dalam siaran ke seluruh negara melalui TV, menyifatkan negara itu kini sedang melalui fasa kehidupan yang paling buruk sejak pandemik Covid-19 melanda tahun 2020.

Memandangkan angka jangkitan dan kematian semakin meningkat, dia mahu rakyat memandang serius gejala yang sedang berlaku. Dia mahu mengelakkan apa yang sedang melanda sekarang menjadi tragedi bagi Argentina.

Selepas tempoh lockdown berakhir pada 31 Mei 2021, Alberto menjangkakan langkah pencegahan Covid-19 akan kembali ke asal, iatu perintah berkurung dari pukul 8 malam hingga 6 pagi. Selain itu kegiatan bisnes dan rekreasi dalam kawasan tertutup tidak dibenarkan. 

Pada 5 Jun 2021 pula, kuarantin mandatori dikenakan kepada penduduk.
Pada permulaan pandemik tahun 2020, ketika Argentina melaksanakan lockdown pertama, kesan kepada ekonomi dan kehidupan rakyat sangat ketara. Aspek inilah yang diberi perhatian serius apabila kerajaan melaksanakan lockdown kedua ini.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Pan Amerika (PAHO), tiga daripada lima negara di dunia yang mempunyai kadar jangkitan teritinggi terletak di benua Amerika, iaitu Brazil, Amerika Syarikat  dan Argentina.

Namun ketika kadar jangkitan di Amerika Syarikat menurun kerana kempen suntikan yang agresif, kadar di Argentina terus meningkat. Antaranya kerana bekalan vaksin yang tidak mencukupi.

Menurut Our World in Data, sehingga ini dianggarkan hanya 18 peratus penduduk Argentina menerima suntikan vaksin sekurang-kurangnya sekali, seperti juga Brazail di mana tahap jangkitan juga tinggi.

Menyedari sektor ekonomi akan terkesan akibat lockdown 22 hingga 31 Mei 2021 ini, kerajaan Argentina akan memberi bantuan kepada sektor tersebut. 

Selain itu, empat juta dos vaksin Sputnik V dan AstraZeneca dijangka sampai ke negara itu tidak lama lagi. KitaReporters.com


PENGGALI kubur di tanah perkuburan Memorial, (kiri) bersama rakannya memakai pakaian perlindungan keselamatan untuk pengkebumian mayat pesakit Covid-19 di Buenos Aires, Argentina.-Kredit Reuter. 

1
0
0
0
0
You will be interested

Video| Terima kasih adik! Pilih jaga emak ayah! Sebab kau, abang berjaya! Pengakuan Hafiz Mahamad!

Kerana adiknya, Hafiz Mahamad capai kejayaan dan beliau tidak akan pernah lupa perkara itu. Katanya, kejayaan beliau hari ini adalah inspirasi daripada adiknya

Gara-gara tak dibayar gaji! Pekerja berang rempuh kereta kesayangan majikannya! Ferrari GT4Lusso!

Kerena enggan bayar gaji pekerjanya yang juga pemandu trak kontena, pemandu berkenaan bertindak meletakkan lori kontenanya di atas kereta kesayangan majikannya
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 1 day ago

Video| Apa cerita? JDT panggil pulang Syafiq Ahmad dari KDA FC! Secara mengejut! Cetus spekulasi!

Syafiq Ahmad yang bermain bersama KDA FC sebagai pemain pinjaman dipanggil pulang secara mengejut ke pasukan asalnya, JDT sekali gus cetus pelbagai spekulasi
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Kisah Insan 2 days ago

Video| Mak guru pemulihan! Tak dapat hadiah! Anak sebak lihat ibu bawa makanan lebihan Hari Guru!

Seorang anak kongsi kisah ibunya, seorang guru pendidikan khas di sebuah sekolah. Kesian lihat emaknya tak terima apa-apa hadiah sempena Hari Guru pada 16 Mei
Nur Syamila Kamarul Arefin in Kisah Insan 2 days ago

Video| Johanna Mazibuko bakal catat rekod wanita tertua di dunia! Kena tunggu pengesahan Guinness!

Nkukuthane Johanna Mazibuko dari Jourbertin, Afrika Selatan bakal dinobatkan wanita tertua di dunia yang masih hidup jika diiktiraf oleh Guinness World Records
Mohamed Sa'ari in Kisah Insan 5 days ago