Kisah Insan 12 Feb, 2021

Video| Tonton drama bersiri Dirilis: Ertugrul! Wanita warga emas Amerika Syarikat peluk Islam

@zuhayati yazid
Memulakan kerjaya sebagai penulis sejak 2007 dan masih teruskan mewarnai dunia penulisan sehingga kini.

Share this


Hanya kerana menonton drama bersiri seorang wanita warga emas dari Wisconsin, Amerika Syarikat (AS) memilih untuk memeluk Islam dan mahu menjadi seorang Islam yang sejati. Inilah dinamakan hidayah!

Memetik laporan portal English.alaraby.co.uk, wanita yang berusia 60 tahun itu yang kini memilih nama Khadija menjelaskan dia terinspirasi dengan nilai-nilai murni yang ada dalam Islam selepas menonton drama bersiri Turki yang bertajuk Dirilis: Ertugrul sebanyak lima kali berturut-turut menerusi saluran Neflix.


Lagi kisah-kisah menarik berkaitan memeluk Islam:

https://kitareporters.com/search?search=peluk+islamDrama bersiri "Kebangkitan Semula: Ertugrul" terbitan Turki yang mempunyai 150 episod arahan pengarah Mehmet Bozdag itu mengisahkan penubuhan Empayar Uthmaniyyah pada abad ke-13 di Anatolia.

“Saya meneliti secara keseluruhan drama bersiri itu sebelum menonton, bermula dengan episod satu lagi ia menarik perhatian saya sebelum saya teruskan menonton sehingga selesai,” ujarnya.

Dia kemudian mengulangi menonton drama tersebut sebanyak lima kali dan menyedari drama tersebut memberi pengaruh besar untuk dirinya mengenali Islam.Malah selesai sahaja melihat drama bersiri itu, dia nekad untuk memeluk Islam menyebabkan dia terus membuat pencarian di Internet mengenai lokasi masjid yang paling dekat di kawasan kediamannya. 

Sudah tertulis hidayah Allah miliknya… akhirnya dia  menemui sebuah masjid kecil di kawasan kediamannya.“Saya terus ke masjid dan bersedia untuk memeluk Islam pada hari yang sama saya menonton drama bersiri,” ujarnya yang mengakui dirinya sebelum itu adalah seorang penganut agama Katolik.

Walaupun keputusan yang dibuat itu menerima pujian ramai daripada penduduk Islam, namun masyarakat Kristian di kawasan kediamannya mengutuk tindakannya dan menyifatkan dirinya terlalu tergesa-gesa membuat keputusan.

“Mereka menyangka saya diprovokasi oleh pihak lain sebelum membuat keputusan ini memandangkan saya tidak membincangkan perkara ini  dengan sesiapa,” ujarnya.Namun Khadija menjelaskan keinginan untuk memeluk Islam datang daripada hati yang luhur di dalam dirinya sendiri tanpa sebarang paksaan oleh pihak lain.

“Saya tidak mengganggu kepercayaan mereka dan mereka juga seharusnya perlu menghormati keputusan saya juga tanpa sebarang alasan," ujarnya lagi.

Semoga penghijrahan Khadija menjadi seorang Muslim mampu memberi contoh terbaik kepada masyarakat setempat. Allahuakhbar!! - KitaReporters


9
1
0
1
0
You will be interested

Video| Dulu Mek Motor sekarang Mek Grab! Husnul Hidayah gemar jadi runner! Aktif aktiviti lasak!

Suri rumah, Husnul Hidayah Hassan, 35, dari Kampung Pacakan, Kuala Besut pilih kerjaya sebagai runner kerana ia beri peluang terbaik untuk dia kenali masyarakat

Mohammad Ishak in Kisah Insan 1 week ago

Video| Remaja maut digilis lori! Mahu bertemu kakak untuk bayar hutang! Dan mohon 'cuti' bekerja!

Allahyarham Danial Haris Rosli, 18, sedang menuju ke rumah kakaknya apabila motornya termasuk ke jalan berlubang lalu terjatuh ke jalan raya dan diheret lori
Kartini Mohd Noor in Kisah Insan 3 days ago

Video| Terima kasih adik! Pilih jaga emak ayah! Sebab kau, abang berjaya! Pengakuan Hafiz Mahamad!

Kerana adiknya, Hafiz Mahamad capai kejayaan dan beliau tidak akan pernah lupa perkara itu. Katanya, kejayaan beliau hari ini adalah inspirasi daripada adiknya
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Kisah Insan 3 days ago

Allahu! Gagal diberikan cucu! Ibu bapa saman anak kandung dan menantu! Selepas 6 tahun menunggu!

Di Uttarakhand, India pasangan warga emas nekad saman anak lelaki mereka sendiri dan menantu kerana gagal memberikan mereka cucu selepas tunggu lebih enam tahun
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 4 days ago

Piala Thomas 2022: Malaysia bantu India cipta sejarah ke separuh akhir? Apa nak jadi? Sampai bila?

Perjalanan skuad badminton negara terhenti pada suku akhir apabila tersungkur di tangan India 2-3 dalam saingan Piala Thomas 2022 yang berlangsung di Bangkok
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Kisah Insan 6 days ago