Kisah Insan 06 Oct, 2021

Tempah maut telan ular kapak berbisa! Pekerja ladang mati lidahnya dipatuk! Akibat anafilaksis!

@ahmad abd hamid
Served as a journalist for a year at Berita Harian and for 33 years at Utusan Melayu (M) Bhd. beginning 1980. Last post was Assistant Editor in Chief Utusan Melayu. Also served as Editor in Chief, Magazines. Retired in 2013.

Share this

Kedudukan Astrakhan di Rusia. - Kredit foto: Peta Google


SUDAH tahu ular itu berbisa, kenapa menempah maut bermain dengan reptilia beracun itu? Inilah padah yang diterima oleh seorang pekerja ladang tembikai di Rusia. Dia mati akibatnya lidahnya digigit seekor ular kapak (viper)

Kejadian berlaku di sebuah ladang tembikai di kawasan Astrakhan, Rusia pada 25 September 2021 lalu. 

Lelaki berusia 55 tahun yang namanya tidak dinyatakan, dikatakan mahu menunjuk kepada kawan-kawannya dia berani menelan ular berbisa.

Di samping itu dia berbuat demikian untuk menghiburkan rakan-rakannya yang penat bekerja. Dia tidak kisah perbuatan yang dilakukan adalah berbahaya dan boleh mengundang maut.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan ular

AKSI pekerja ladang tembikai di Rusia 'menelan' ular kapak berbisa (kiri). Dia kesakitan selepas ular tersebut menggigit lidahnya (kanan).- Kredit Daily Mail.   


Memetik laporan Daily Mail, pada hari kejadian, lelaki yang dikenali sebagai ‘penelan ular’ itu menunjukkan kepada kawan-kawan bagaimana dia menelan ular kapak hidup-hidup.

Pekerja ladang tersebut masukkan ular kapak itu ke dalam mulut sehingga sampai ke tekak. Selepas menelan, dia mengeluarkan kembali ular tersebut dan memasukkannya semula. Dia berbuat demikian tiga kali.

Pada kali pertama tiada masalah berlaku. Begitu juga pada kali kedua. Kawan-kawan juga terhibur dengan aksinya dan memuji keberaniannya menelan ular beracun.

Namun malang, pada percubaan ketiga dia membuat aksi tersebut, ular berkenaan mematuk lidahnya menyebabkan dia menanggung kesakitan akibat bisa ular tersebut.

Meski pun ular kapak beracun, gigitan reptilia itu biasanya tidak menyebabkan kematian. Namun dalam kejadian ini, kesannya ketara selepas patukan dan terbukti membawa padah.


PEKERJA ladang menunjukkan kepada rakan-rakannya dia menelan seekor ular kapak.


Apabila kesakitannya semakin serius, pekerja ladang kemudian itu dibawa ke Hospital Kharabalinskiy untuk rawatan. Hasil pemeriksaan mendapati lidah dan tekak mangsa membengkak kerana kesan alergi.

Ternyata gigitan telah memberi kesan dan bisa ular sudah meresap. Pihak hospital mengesahkan pekerja ladang tersebut menderita akibat anafilaksis.

Anafilaksis disebabkan oleh reaksi alergi yang teruk. Ia akan menyebabkan penurunan tekanan darah secara drastik sehingga aliran darah ke seluruh tubuh terganggu. Akibatnya berlakulah gejala seperti sukar bernafas, selain tahap kesedaran menurun.

Disebabkan masalah anafilaksis ini, lidah pekerja ladang itu tidak boleh memasuki mulutnya semula. Dia juga menghadapi masalah kesukaran bernafas. Pelbagai usaha dilakukan oleh doktor untuk menyelamatkan nyawanya tetapi gagal. Petani itu akhirnya mati.

Difahamkan, ular kapak seperti yang ‘ditelan’ oleh lelaki berkenaan memang banyak terdapat dalam kawasan ladang tembikai di mana lelaki tersebut bekerja. Namun menangkap dan bermain dengan ular berbisa itu bermakna sengaja menempah maut.  - KitaReporters


SENGAJA menempah maut... Lelaki pekerja ladang menelan ular kapak yang akhirnya membawa kematiannya.

12
8
0
12
1
You will be interested

Piala Thomas 2022: Malaysia bantu India cipta sejarah ke separuh akhir? Apa nak jadi? Sampai bila?

Perjalanan skuad badminton negara terhenti pada suku akhir apabila tersungkur di tangan India 2-3 dalam saingan Piala Thomas 2022 yang berlangsung di Bangkok

Video| Mak guru pemulihan! Tak dapat hadiah! Anak sebak lihat ibu bawa makanan lebihan Hari Guru!

Seorang anak kongsi kisah ibunya, seorang guru pendidikan khas di sebuah sekolah. Kesian lihat emaknya tak terima apa-apa hadiah sempena Hari Guru pada 16 Mei
Nur Syamila Kamarul Arefin in Kisah Insan 18 hours ago

Video| Johanna Mazibuko bakal catat rekod wanita tertua di dunia! Kena tunggu pengesahan Guinness!

Nkukuthane Johanna Mazibuko dari Jourbertin, Afrika Selatan bakal dinobatkan wanita tertua di dunia yang masih hidup jika diiktiraf oleh Guinness World Records
Mohamed Sa'ari in Kisah Insan 3 days ago

Video| Remaja maut digilis lori! Mahu bertemu kakak untuk bayar hutang! Dan mohon 'cuti' bekerja!

Allahyarham Danial Haris Rosli, 18, sedang menuju ke rumah kakaknya apabila motornya termasuk ke jalan berlubang lalu terjatuh ke jalan raya dan diheret lori
Kartini Mohd Noor in Kisah Insan 4 days ago

Video| Terima kasih adik! Pilih jaga emak ayah! Sebab kau, abang berjaya! Pengakuan Hafiz Mahamad!

Kerana adiknya, Hafiz Mahamad capai kejayaan dan beliau tidak akan pernah lupa perkara itu. Katanya, kejayaan beliau hari ini adalah inspirasi daripada adiknya
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Kisah Insan 5 days ago