Kisah Insan 06 Oct, 2021

Tempah maut telan ular kapak berbisa! Pekerja ladang mati lidahnya dipatuk! Akibat anafilaksis!

@ahmad abd hamid
Served as a journalist for a year at Berita Harian and for 33 years at Utusan Melayu (M) Bhd. beginning 1980. Last post was Assistant Editor in Chief Utusan Melayu. Also served as Editor in Chief, Magazines. Retired in 2013.

Share this

Kedudukan Astrakhan di Rusia. - Kredit foto: Peta Google


SUDAH tahu ular itu berbisa, kenapa menempah maut bermain dengan reptilia beracun itu? Inilah padah yang diterima oleh seorang pekerja ladang tembikai di Rusia. Dia mati akibatnya lidahnya digigit seekor ular kapak (viper)

Kejadian berlaku di sebuah ladang tembikai di kawasan Astrakhan, Rusia pada 25 September 2021 lalu. 

Lelaki berusia 55 tahun yang namanya tidak dinyatakan, dikatakan mahu menunjuk kepada kawan-kawannya dia berani menelan ular berbisa.

Di samping itu dia berbuat demikian untuk menghiburkan rakan-rakannya yang penat bekerja. Dia tidak kisah perbuatan yang dilakukan adalah berbahaya dan boleh mengundang maut.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan ular

AKSI pekerja ladang tembikai di Rusia 'menelan' ular kapak berbisa (kiri). Dia kesakitan selepas ular tersebut menggigit lidahnya (kanan).- Kredit Daily Mail.   


Memetik laporan Daily Mail, pada hari kejadian, lelaki yang dikenali sebagai ‘penelan ular’ itu menunjukkan kepada kawan-kawan bagaimana dia menelan ular kapak hidup-hidup.

Pekerja ladang tersebut masukkan ular kapak itu ke dalam mulut sehingga sampai ke tekak. Selepas menelan, dia mengeluarkan kembali ular tersebut dan memasukkannya semula. Dia berbuat demikian tiga kali.

Pada kali pertama tiada masalah berlaku. Begitu juga pada kali kedua. Kawan-kawan juga terhibur dengan aksinya dan memuji keberaniannya menelan ular beracun.

Namun malang, pada percubaan ketiga dia membuat aksi tersebut, ular berkenaan mematuk lidahnya menyebabkan dia menanggung kesakitan akibat bisa ular tersebut.

Meski pun ular kapak beracun, gigitan reptilia itu biasanya tidak menyebabkan kematian. Namun dalam kejadian ini, kesannya ketara selepas patukan dan terbukti membawa padah.


PEKERJA ladang menunjukkan kepada rakan-rakannya dia menelan seekor ular kapak.


Apabila kesakitannya semakin serius, pekerja ladang kemudian itu dibawa ke Hospital Kharabalinskiy untuk rawatan. Hasil pemeriksaan mendapati lidah dan tekak mangsa membengkak kerana kesan alergi.

Ternyata gigitan telah memberi kesan dan bisa ular sudah meresap. Pihak hospital mengesahkan pekerja ladang tersebut menderita akibat anafilaksis.

Anafilaksis disebabkan oleh reaksi alergi yang teruk. Ia akan menyebabkan penurunan tekanan darah secara drastik sehingga aliran darah ke seluruh tubuh terganggu. Akibatnya berlakulah gejala seperti sukar bernafas, selain tahap kesedaran menurun.

Disebabkan masalah anafilaksis ini, lidah pekerja ladang itu tidak boleh memasuki mulutnya semula. Dia juga menghadapi masalah kesukaran bernafas. Pelbagai usaha dilakukan oleh doktor untuk menyelamatkan nyawanya tetapi gagal. Petani itu akhirnya mati.

Difahamkan, ular kapak seperti yang ‘ditelan’ oleh lelaki berkenaan memang banyak terdapat dalam kawasan ladang tembikai di mana lelaki tersebut bekerja. Namun menangkap dan bermain dengan ular berbisa itu bermakna sengaja menempah maut.  - KitaReporters


SENGAJA menempah maut... Lelaki pekerja ladang menelan ular kapak yang akhirnya membawa kematiannya.

12
7
0
12
0
You will be interested

Terbaiklah IKBN Pekan! 30 pelajar sertai gotong-royong di Lepar, Pekan! Usaha khidmat masyarakat

Seramai 30 pelajar IKBN Pekan sertai Gotong-royong Perdana di Batu Lapan Lepar, Pekan. Kesemua mereka adalah peserta Anugerah Remaja Perdana Rakan Muda (ARPRM)

Video| Lahir dengan 11 jari, tanpa alat kelamin! Sering diejek, dihina! Ibu bapa reda ketentuan!

Pasangan Haryanto dan isterinya, Dewi Yulianti dari Sungai Landak, Cilincing dikurniakan seorang anak istimewa yang dilahirkan tanpa organ kelamin dan 11 jari
Adnan Mohamad in Kisah Insan 1 day ago

Video| Sempena hari lahir arwah Zulfarhan! Ebit Lew taja kedua-dua orang tua arwah pergi umrah!

Kisah pilu Zulfarhan Osman Zulkarnain dapat perhatian Ustaz Ebit Lew yang luangkan masa ziarahi kedua-dua ibu bapa arwah dan berikan hadiah tiket, pakej umrah
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 2 days ago

Ingin pulang ziarah arwah ibu! Tapi terlibat kemalangan maut! Jenazah disatukan dalam lahad sama!

Hasrat anak untuk pulang menziarahi kematian ibunya tak kesampaian apabila dia terkorban dalam kemalangan dan dikebumikan dalam satu liang lahad bersama ibunya
Adnan Mohamad in Kisah Insan 2 days ago

Kay terokai lombong emas! Kini bekal mesin dobi layan diri! Bukti ibu tunggal boleh juga hebat!

Datuk Kay bukan status ibu tunggal tidak halang dia berjaya selepas membabitkan diri dalam perusahaan melombong emas mentah di Kuala Lipis, Pahang.
Mohammad Ishak in Kisah Insan 4 days ago