Insan & Komuniti 04 Mar, 2021

Warga emas Senik Mat Zin gigih bercucuk tanam! Untuk kegunaan keluarga! Untuk kepuasan hidup!

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.Menyertai Kitareporters Feb 2019.

Share this

Senik Mat Zin menghabiskan sisa-sia hidupnya dengan melakukan kerja-kerja bertani. - Kredit gambar-gambar FB Setiukini


MINAT untuk bercucuk tanam tidak pernah luntur walaupun tenaganya sudah dimamah usia kerana pertanian dianggap sebati dalam kehidupan, malah melakukan kerja bertani mampu mengekalkan kesihatan diri

Kerana itu usia bukanlah penghalang untuk melakukan kerja-kerja bertani asalkan sanggup berada di tengah panah terik mata hari bagi mempastikan tanaman yang ditanam menghasikan kejayaan.


Lagi kisah-kisah menarik berkaitan bercucuk tanam:

https://kitareporters.com/search?search=bercucuk+tanam


Video| Nenek Ummi Kalthum gigih berkebun, dayung perahu! Bagi kekalkan kecergasan diri, minda

Senik Mat Zin walaupun sudah berusia tetapi masih gigih bercucuk tanam. - Kredit gambar: FB Setiukini


Seorang warga emas, Senik Mat Zin, 86, dari Bukit Pelong, Bandar Permaisuri, Setiu, Terengganu masih gigih mengusahakan pelbagai tanaman berhampiran rumah anaknya untuk kegunaan keluarga

Dia yang berasal dari Kampung Temir, Hulu Terengganu itu tinggal bersama anaknya di Setiu sejak kira-kira tiga tahun lalu. 

Senik berkata, walaupun sudah berusia tetapi dia rasa seronok melakukan kerja bertani kerana amalah tersebut sudah dilakukan sejak zaman muda.

“Selagi badan masih sihat dan bertenaga dia tetap melakukan aktiviti tersebut kerana ia juga memberi satu kepuasan dalam menjalani kehidupan seharian,” katanya. 

Menurut menantunya, Suhaimi Sulong, 60, ibu mentuanya itu memang gemar berkebun, malah hampir setiap hari dia akan berada di kebun selama kira-kira satu jam atau lebih. 

"Dia akan dibantu oleh isteri saya menanam pelbagai jenis tanaman antaranya ubi, tebu, pisang dan sayuran," katanya.


Rutin harian Senik dengan bercucuk tanam di halaman rumah


Suhaimi berkata, mentuanya itu akan berada di kebun kira-kira jam 7.30 pagi selepas bersarapan. 

"Kebanyakan tanaman yang ditanamnya hidup subur dan dia sendiri yang menjaga tanpa kelihatan penat," katanya. 

Suhaimi berkata, ibu mentuanya itu memang gemar bertani sejak muda lagi kerana itulah, walaupun kelihatan seperti uzur, dia masih mampu mengusahakan tanaman dengan baik. - KitaReporters

6
2
1
1
1
You will be interested