Insan & Komuniti 27 Jul, 2023

Ahmad Iqbal insan terpuji! Kongsi hadiah RM10k Cabaran BM Tavis! Separuh untuk sekolah dan badan amal!

@editor 2
Semua kenyataan media atau media releases boleh dihantar kepada Editor KitaReporters. Sila sertakan juga gambar iringan untuk siaran. Emel: kita.reporters@gmail.com atau editor.kitareporters@gmail.com

Share this


Ketika pengumuman pemenang Cabaran Bahasa Malaysia - pertandingan Bahasa Melayu peringkat sekolah menengah yang dianjurkan oleh Tavis, penyandang tempat pertama yang  berusia 17 tahun, Ahmad Iqbal Mohd Khafzan, merasa bertanggungjawab dengan wang yang baru sahaja dimenanginya. 

Dilahirkan dalam sebuah keluarga yang sederhana, Ahmad Iqbal yang berasal dari Banting, sudah tidak asing dengan rintangan dalam kehidupannya. Dia memikul tanggungjawab sebagai anak sulung dari tujuh orang adik-beradik. 

Ayahnya bekerja tanpa lelah di kilang pembuatan kertas, sementara ibunya dengan tulus mendedikasikan dirinya untuk mengurus hal rumah tangga. 

Bagi Ahmad Iqbal, hidup mereka selalu terasa agak sulit, tetapi atas berkat dedikasinya dan kerja kerasnya sendiri, segalanya berubah. 

Berdiri di atas pentas, disambut dengan bunyi sorakan dan tepuk tangan yang gemuruh, sambil memegang replika cek bernilai RM10,000 dan sebuah piala, Ahmad Iqbal berasa begitu emosi; peraasan yang bercampur baur antara kebahagiaan, lega, dan bangga. 

Berjaya mengalahkan sekitar 2,000 pelajar lainnya, Ahmad Iqbal berhasil meraih kemenangan dan sejumlah besar wang yang pasti akan memperbaiki keadaan dirinya dan keluarganya.

"Membesar dalam keluarga yang besar tidak selalu mudah, tetapi saya selalu bertekad untuk memanfaatkan peluang yang ada. 

"Baik dalam bidang olahraga mahupun akademik, saya berusaha untuk mengimbangkan antara hasrat dan tanggungjawab saya terhadap keluarga. 

"Saya sangat mencintai bahasa, dan saya ingin berbagi cinta itu dengan orang lain, menginspirasi mereka, dan membantu mereka menemukan keindahan kata-kata. 

"Saya rasa tepat bahawa cinta saya terhadap bahasa sekarang telah membawa keberuntungan besar bagi keluarga saya," ungkapnya.Ahmad Iqbal berasa sangat bersyukur ketika dia memandang ke arah keluarganya di tengah-tengah orang ramai, senyuman mereka yang berseri-seri menggambarkan sokongan dan kasih sayang yang tidak berbelah bahagi. 

Pada saat itu, dia menyedari bahawa meskipun wang itu boleh mengubah dirinya, akan tetapi orang lain juga boleh mendapat manfaat yang sama dengan wang itu

“RM10,000 adalah sejumlah wang yang banyak - terutama untuk seorang remaja berusia 17 tahun, yang telah merasakan susah sepanjang hidup mereka bersama-sama dengan 6 adik-beradik yang lain. 

"Sebaik sahaja saya dinamakan sebagai pemenang, saya tahu seberapa banyak hadiah wang itu boleh membantu kami. 

"Namun, dalam sekelip mata saya teringat kenangan bersama orang yang telah membantu saya sepanjang perjalanan saya dan menyedari bahawa ramai lagi keluarga dan kanak-kanak yang mungkin hidupnya susah seperti kami sekeluarga” jelasnya. 

Walaupun menghadapi cabaran kewangan dalam perjalanannya, Ahmad Iqbal telah membuat keputusan untuk berkongsi kejayaan yang telah dia usahakan dan mencipta impak yang bermakna. 

Ahmad Iqbal memilih untuk memperuntuk separuh daripada wang hadiahnya bagi membantu orang lain. 

Jumlah itu dibahagikan kepada dua, iaitu RM2,500 pertama disumbangkan kepada sekolahnya, Kolej Islam Sultan Alam Shah sebagai mengiktiraf peranan penting yang dimainkan oleh gurunya dan institut tersebut dalam kemenangannya.

Baki RM2,500 lagi akan disalurkan kepada sebuah organisasi amal yang sepenuhnya berusaha untuk memberdayakan pelajar yang kurang bernasib baik. 

Berdasarkan latar belakangnya, tujuan tersebut secara semula jadi berpadanan dengan Ahmad Iqbal, dengan harapan bahawa wang tersebut akan membantu anak-anak ini dalam beberapa cara.Terinspirasi tindakan Ahmad Iqbal, Tavis - platform pendidikan dalam talian terkemuka di Malaysia, sebagai sebuah organisasi yang komited untuk memperkasakan pelajar, akan menyediakan tuisyen selama setahun secara percuma kepada pelajar dalam organisasi amal tersebut. 

Ini secara langsung akan memberi manfaat kepada pelajar dalam komuniti tersebut, serta memperkasakan mereka melalui pendidikan untuk masa depan yang lebih cerah.

“Kami sangat terinspirasi dengan keputusan Ahmad Iqbal yang tidak mementingkan diri dan kami ingin menunjukkan kepadanya bahawa apabila anda memilih untuk berbuat demikian, anda telah menyalakan api dalam diri orang lain untuk melakukan perkara yang sama. 

"Jadi secara semula jadi, kami memanfaatkan peluang untuk memadankan tindakan amalnya dan menyumbang kepada masyarakat juga,” kongsi Tan Sri Mohd Amin Nordin, pengasas Tavis.

Tavis juga secara aktif bekerjasama dengan JPN untuk memberi sokongannya kepada pelajar di sekolah B40, dengan memastikan mereka menerima sumber dan peluang yang diperlukan untuk berjaya dalam perjalanan pendidikan mereka.

Dilaksanakan pada awal tahun ini (2023), Cabaran Bahasa Malaysia Tavis adalah pertandingan yang disesuaikan untuk ribuan pelajar dalam komuniti pendidikan Tavis. 

Tujuan utamanya adalah untuk meningkatkan kecekapan pelajar dalam bahasa Melayu dan memperingati bakat-bakat bahasa mereka, sambil juga menyatukan pelajar-pelajar dari seluruh negara.

Dalam pertandingan ini, peserta digalakkan untuk menunjukkan kemahiran bahasa mereka dengan menulis esei mengenai topik yang diberikan dalam bahasa Malaysia. 

Dinilai berdasarkan kriteria seperti kejelasan bahasa, ekspresi kreatif, dan keaslian idea, Cabaran Bahasa Malaysia mendorong batas kemampuan bahasa peserta dan menyerlahkan bakat kreativiti mereka.

Cabaran Bahasa Malaysia menyaksikan penyertaan yang luar biasa, dengan lebih daripada 2,000 pelajar dari setiap sudut Malaysia menyertai pertandingan tersebut. 

Di samping pencapaian luar biasa Ahmad Iqbal, pertandingan itu juga meraikan bakat luar biasa Tan Wei Chun dari SMJK Kwang Hua, Selangor di tempat kedua, membawa pulang wang tunai sebanyak RM5,000, dan Nurul Iman Mohd Hafiz dari SMK Methodist Tanjong Malim, Perak yang merangkul tempat ketiga dengan ganjaran wang tunai sebanyak RM3,000.

Tavis diasaskan pada tahun 2022 dengan visi yang jelas dan misi murni untuk menyampaikan pendidikan berkualiti tinggi dan mudah diakses kepada setiap pelajar di Malaysia. - KitaReporters/Kenyataan Media


18
8
0
11
0
You will be interested