Kisah Insan 18 Mar, 2021

Video| Tinggal di pondok sementara! Rumah asal dirobohkan bekas isteri! 20 tahun rebut harta!

@fauzan uda ahmad
Bekerja dengan Utusan Malaysia dari 1985 hingga 1996. Menjadi wartawah hiburan, koresponden di Jakarta, Indonesia dan Ketua Meja Hiburan. juga bertugas dengan beberapa media lain

Share this

Rumah yang jadi rebutan dirobohkan oleh bekas isteri. - Kredit foto: Tribune News


SEORANG lelaki, Kusnan, 50, bersama isteri baharu dan dua anaknya yang sebelumnya tinggal di sebuah rumah agak selesa seluas 5 meter (16.2 kaki) dengan 8 meter (26.2 kaki) kini terpaksa tinggal di sebuah pondok sementara.

Kini Kusnan dan keluarganya terpaksa berteduh di bawah pondok berukuran 3 meter (9.8  kaki) dengan 5 meter (16.2 kaki) di tanah rumah yang kini dikosongkan kerana pengeseran pembahagian harta sepencarian dengan bekas isterinya belum berakhir.

Penduduk Dusun Tegalan, Desa/Kecamatan Trowulan, Kabupaten Mojokerto, Jawa Tengah ini dan keluarganya diusir keluar setelah rumahnya diroboh secara paksa oleh 7 orang suruhan bekas isterinya, Ainun Jariyah, 44,  pada Ahad, 14 Mac 2021.

Lagi kisah-kisah menarik berkaitan perceraian:

https://kitareporters.com/search?search=perceraian


Hanya sisa-sisa batu yang dihancur yang tinggal


Kusnan dan Ainun bercerai 20 tahun lalu dan mempunyai seorang cahaya mata yang bernama Amelia.

Kusnan terpaksa membuat pondok sementara berukuran 3×5 meter persegi itu di bahagian timur kawasan rumah yang dirobohkan.

“Iya saya tidur di tempat ini (gubuk) bersama isteri dan anak saya, hendak bagaimana lagi. Anak saya tidak mahu tidur di mana-mana kecuali di sini baharu boleh tidur,” kata Kusnan kepada sejumlah petugas media sambil  menunjukkan tempat tidur dalam  pondok sementara itu pada Isnin 15 Mac 2021.

Tidak ada tilam di tempat tidurnya. Kusna hanya menggunakan satu kerusi kayu panjang dan dua kerusi kecil untuk tidur bersama isteri dan dua anaknya.

Beginilah keadaan daif pondok sementara sebagai tempat tinggal.Kenapa Kusnan sekeluarga terpaksa keluar daripada rumah yang sudah lama dihuni itu?

Ia bermula apabila anak kandungnya dengan Ainun bernama Amelia, 23, itu menuntut untuk tinggal di rumah tersebut dengan alasan ia dibina atas tanah pusaka milik ibu Ainun sementara rumah itu milik bersama ketika menjadi suami isteri.

Walaupun selama ini Amelia dibenar datang berkunjung dan tidur di rumah itu tetapi tetap tidak diberi layanan baik oleh Kusnan.

Kerana itu, Ainun berpendapat, walaupun anaknya diperbolehkan ke rumah Kusnan, tetapi bekas suaminya itu sering memarahi anak tunggalnya.

Kerana marah dengan sikap bekas suaminya, Ainun mengambil keputusan untuk merobohkan rumah berkenaan. Sebelum itu diadakan mesyuarat melibatkan pemimpin setempat dan kedua-dua pihak sepakat untuk merobohkan rumah itu


Kusnan memperlihatkan keadaan daif pondok sementaranya.

Kusnan minta agar rumah itu tidak diroboh dan sedia memberikan bayaran sebanyak Rp30 juta (kira-kira RM10 ribu) tetapi Kusnan tidak mempunyai jumlah itu. Kusnan tidak mempunyai pekerjaan tetap. 

Ainun pun tetap meruntuhkan rumah itu dengan mengupah 7 pekerja merobohkannya. Barangan yang boleh diguna semula dikumpul untuk dijual dan wangnya dibahagi dua.

Bagi mendapat tempat tinggal baharu, Kusnan berharap ada pihak dan orang ramai yang sedia memberi sumbangan. - KitaReporters


Harapkan bantuan agensi atau orang ramai menghulurkan wang bagi membina rumah yang agak selesa.

1
0
0
2
0
You will be interested

Terbaiklah IKBN Pekan! 30 pelajar sertai gotong-royong di Lepar, Pekan! Usaha khidmat masyarakat

Seramai 30 pelajar IKBN Pekan sertai Gotong-royong Perdana di Batu Lapan Lepar, Pekan. Kesemua mereka adalah peserta Anugerah Remaja Perdana Rakan Muda (ARPRM)

Video| Lahir dengan 11 jari, tanpa alat kelamin! Sering diejek, dihina! Ibu bapa reda ketentuan!

Pasangan Haryanto dan isterinya, Dewi Yulianti dari Sungai Landak, Cilincing dikurniakan seorang anak istimewa yang dilahirkan tanpa organ kelamin dan 11 jari
Adnan Mohamad in Kisah Insan 1 day ago

Video| Sempena hari lahir arwah Zulfarhan! Ebit Lew taja kedua-dua orang tua arwah pergi umrah!

Kisah pilu Zulfarhan Osman Zulkarnain dapat perhatian Ustaz Ebit Lew yang luangkan masa ziarahi kedua-dua ibu bapa arwah dan berikan hadiah tiket, pakej umrah
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 2 days ago

Ingin pulang ziarah arwah ibu! Tapi terlibat kemalangan maut! Jenazah disatukan dalam lahad sama!

Hasrat anak untuk pulang menziarahi kematian ibunya tak kesampaian apabila dia terkorban dalam kemalangan dan dikebumikan dalam satu liang lahad bersama ibunya
Adnan Mohamad in Kisah Insan 2 days ago

Kay terokai lombong emas! Kini bekal mesin dobi layan diri! Bukti ibu tunggal boleh juga hebat!

Datuk Kay bukan status ibu tunggal tidak halang dia berjaya selepas membabitkan diri dalam perusahaan melombong emas mentah di Kuala Lipis, Pahang.
Mohammad Ishak in Kisah Insan 4 days ago